F1 Maximaal Nieuws
Search

Formule 1 kalender 2019

De Formule 1-kalender van 2019 bevat net zoveel GP's als die van 2018, 21 races. Het seizoen duurt langer dan voorgaande jaren. Dit komt omdat de eerste Grand Prix een week eerder werd afgewerkt en de laatste, in Abu Dhabi, een week later wordt afgewerkt, waardoor er zelfs weer in december gereden gaat worden. 

Geen triple header

Doordat het Formule 1-seizoen nu langer is, hoeft er geen zogenoemde 'triple header' te worden gereden in 2019 (drie races achter elkaar, zonder rustweek, red.). Dat was iets waar veel coureurs, teambazen en werknemers tegen waren omdat zij het teveel van het goede vonden. Daarnaast was het een logistiek probleem. De renstallen hadden vaak een tekort aan onderdelen aan het einde van het drieluik omdat er weinig tijd was om tussendoor iets te laten maken in de fabriek.

Seizoen begonnen in Melbourne, wintertests waren op circuit Barcelona

De F1-kalender van 2019 begon op 17 maart in Australië. Een maand daarvoor werden de wintertests in Barcelona verreden. Er was even sprake van om de wintertest naar Bahrein te verhuizen vanwege het koude weer een jaar geleden, maar dat is voor de onderdelen toch weer onhandig. Ook het circuit in de Franse Provence, Paul Ricard, dat een jaar geleden nog de wintertest wilde organiseren, had geen gooi gedaan naar de wintertests. 

Formule 1 kalender 2019

Datum Grand Prix
18-21 februari Wintertest Barcelona week 1
26 februari-1 maart Wintertest Barcelona week 2
17 maart Grand Prix van Australië
31 maart Grand Prix van Bahrein
14 april Grand Prix van China
28 april Grand Prix van Azerbeidzjan
12 mei Grand Prix van Spanje
26 mei Grand Prix van Monaco
9 juni Grand Prix van Canada
23 juni Grand Prix van Frankrijk
30 juni Grand Prix van Oostenrijk
14 juli Grand Prix van Groot-Brittannië
28 juli Grand Prix van Duitsland
4 augustus Grand Prix van Hongarije
1 september Grand Prix van België
8 september Grand Prix van Italië
22 september Grand Prix van Singapore
29 september Grand Prix van Rusland
13 oktober Grand Prix van Japan
27 oktober Grand Prix van Mexico
3 november Grand Prix van de Verenigde Staten
17 november Grand Prix van Brazilië
1 december Grand Prix van Abu Dhabi

 

Wil je weten hoe laat de races beginnen? De starttijden vind je hier!

F1-kalender van 2020 en verder

De kalender voor het seizoen van 2020 en verder is nog een enorme puzzel. Liberty Media voert momenteel gesprekken met verschillende circuits en hier en daar zijn er zelfs al nieuwe races toegevoegd aan de kalender. Daarnaast zullen er ook races gaan verdwijnen van de kalender en moeten alle datums van de wedstrijden nog worden vastgesteld. De verwachting is in ieder geval dat de koningsklasse het seizoen wederom opent in Australië. Ook wordt er gesproken over 22 races.

Nieuw op het programma is de Grand Prix van Vietnam. De race wordt in 2020 gereden op het Hanoi Street Circuit. De Vietnamese Grand Prix werd al in november 2018 aangekondigd en is daardoor de eerste nieuwe race onder het eigendom van Liberty Media. Het circuit dat gebruikt wordt voor de race zal een 5.565 kilometer lang circuit door de straten van Hanoi zijn. Het is de vierde race in Azië op de racekalender van 2020.

Daarnaast is ook de Grand Prix van Nederland te bewonderen vanaf 2020. Na maanden van speculatie werd in mei 2019 de 'Heineken Dutch Grand Prix', zoals hij gaat heten, aangekondigd op een persconferentie in de badplaats. Circuitpark Zandvoort tekent een contract van drie jaar met een optie tot twee extra jaren. Wanneer de race precies gehouden gaat worden, is nog onduidelijk. Naar verluidt wordt de Nederlandse Grand Prix de eerste op de kalender als het gaat om races binnen Europa.

Er waren ook een hele hoop races onzeker voor volgend seizoen. De Grand Prix van Groot-Brittannië was daar één van, maar het management van het circuit van Silverstone heeft een nieuw contract getekend met de F1-directie. Het circuit zal daardoor in ieder geval de komende drie jaar schitteren op de kalender. Lange tijd was er onzekerheid over het voortbestaan van de Engelse Grand Prix. Het circuit zou namelijk in zwaar weer verkeren dankzij financiële problemen. Het contract wat tot 2026 liep werd ontbonden, maar Liberty Media en het circuit lijken nu een middenweg te hebben gevonden.

Ook was de Grand Prix van Mexico lange tijd onzeker. De overheid liet weten geen geld meer te willen steken in een Formule 1-Grand Prix, maar heeft zich toch bedacht. Het Formula One Management heeft in augustus 2019 bevestigd dat het contract met het Autódromo Hermanos Rodríguez tot en met 2022 is verlengd. Mooi nieuws voor de fans van Max Verstappen; de afgelopen twee jaar werd de race gewonnen door de Nederlander.

De Italiaanse Grand Prix staat vrijwel zeker tot 2024 op de kalender. De organisatoren van de race hebben een nieuw akkoord gesloten met Liberty Media omtrent de financiën van de race op Monza. De Grand Prix van Italië gold als één van de races waarvan het contract aan het einde van dit jaar afloopt. Net zoals in Groot-Brittannië stond de toekomst van de race onder druk door een gebrek aan financiën. In een verklaring heeft de Italiaanse autosportbond ACI laten weten dat een akkoord over een nieuw vijfjarig contract dichtbij is.

Geen zekerheid hebben we nog voor de Grand Prix van Spanje. Volgens Spaanse media zou het contract inmiddels met één jaar zijn verlengd, maar dit is nog niet officieel naar buiten gebracht. Veel mensen hadden de verwachting dat Barcelona van de kalender zou verdwijnen, maar de Catalaanse regering zou daar een stokje voor hebben gestoken. De Spaanse Grand Prix zou daarmee zeker in 2020 op de kalender blijven. Hoe het verder afloopt met het Circuit de Barcelona-Catalunya is niet duidelijk.

Daarentegen lijkt de Grand Prix van Duitsland wel van de kalender te verdwijnen. De organisatie aldaar laat weten het somber in te zien dat de Formule 1 op korte termijn terugkeert. Ook Mercedes-Benz, titelsponsort van de Duitse Grand Prix, zegt er niet alles aan te doen om de race te behouden. De organisatoren houden toch hoop. Wel zeker is dat als een geldschieter uitblijft, de Grand Prix van Duitsland niet zal terugkeren op de kalender van volgend jaar.

Wat betreft de geruchten die er momenteel spelen over nieuwe Grand Prix' lijkt niet veel uit te komen. In 2017 doken de geruchten op dat de Formule 1 in 2019 zou terugkeren naar Argentinië. Charlie Whiting bracht destijds een bezoek aan het circuit van Juan y Oscar Galvez en een jaar later vertelde de Argentijnse zakenman Arturo Rubinstein met Liberty Media in gesprek te zijn voor een Grand Prix op het circuit van Termas de Rio Hondo. Beide projecten zijn echter niet van de grond gekomen en het zal dus nog even duren voordat de koningsklasse van de autosport na 20 jaar afwezigheid weer terugkeert in het Zuid-Amerikaanse land. 

Zeker is dat er een streep kan worden gezet door de Grand Prix van Miami waarbij een race door het centrum als serieuze optie werd gezien. De partijen waren het er zo goed als over eens, maar de Grand Prix gaat door de straten van Miami gaat er toch niet komen. Reden is het groeiende verzet vanuit de bevolking en het bedrijfsleven. De wens van Liberty Media om een stratenrace te houden in Miami valt hierdoor in duigen. Wel wordt er nog gekeken naar een alternatieve locatie, bijvoorbeeld in het noorden van de stad in Florida rond het Hard Rock Stadium van Miami Dolphins. (laatste aanpassing; 24 augustus 2019, red.)