Like ons!

Formule 1 kalender 2019

De Formule 1-kalender van 2019 bevat net zoveel GP's als die van 2018, 21 races. Het seizoen gaat langer duren dan voorgaande jaren. Dit omdat de eerste Grand Prix een week eerder wordt afgewerkt en de laatste, in Abu Dhabi, een week later, waardoor er zelfs weer in december gereden gaat worden. 

Geen triple header

Doordat het Formule 1-seizoen nu langer is, hoeft er geen zogenoemde 'triple header' worden gereden in 2019 (drie races achter elkaar, zonder rustweek, red.). Dat was iets waar veel coureurs, teambazen en werknemers tegen waren omdat zij het teveel van het goede vonden. Daarnaast was het een logistiek probleem. De renstallen hadden vaak een tekort aan onderdelen aan het einde van het drieluik omdat er weinig tijd was om tussendoor iets te laten maken in de fabriek.

Seizoen begint in Melbourne, wintertest op circuit Barcelona

De F1-kalender van 2019 begint op 17 maart in Australië. Een maand hiervoor worden de wintertests weer in Barcelona verreden. Er was even sprake van om de wintertest naar Bahrein te verhuizen vanwege het koude weer een jaar geleden, maar dat is voor de onderdelen toch weer onhandig. Ook het circuit in de Franse Provence, Paul Ricard, dat een jaar geleden nog de wintertest wilde organiseren, heeft geen gooi gedaan naar de wintertests. 

Formule 1 kalender 2019

18-21 februari: Wintertests Barcelona week 1
26 februari-1 maart: Wintertests Barcelona week 2

17 maart: Grand Prix van Australië
31 maart: Grand Prix van Bahrein
14 april: Grand Prix van China
28 april: Grand Prix van Azerbeidzjan
12 mei: Grand Prix van Spanje
26 mei: Grand Prix van Monaco
9 juni: Grand Prix van Canada
23 juni: Grand Prix van Frankrijk
30 juni: Grand Prix van Oostenrijk
14 juli: Grand Prix van Groot-Brittannië
28 juli: Grand Prix van Duitsland
4 augustus: Grand Prix van Hongarije
1 september: Grand Prix van België
8 september: Grand Prix van Italië
22 september: Grand Prix van Rusland
29 september: Grand Prix van Singapore
13 oktober: Grand Prix van Japan
27 oktober: Grand Prix van Mexico
3 november: Grand Prix van de Verenigde Staten
17 november: Grand Prix van Brazilië
1 december: Grand Prix van Abu Dhabi

Wil je weten hoe laat de races beginnen? De starttijden vind je hier!

Formule 1-kalender 2020 en verder

In 2017 doken de geruchten op dat de Formule 1 in 2019 zou terugkeren naar Argentinië. Charlie Whiting bracht destijds een bezoek aan het circuit van Juan y Oscar Galvez en een jaar later vertelde de Argentijnse zakenman Arturo Rubinstein met Liberty Media in gesprek te zijn voor een Grand Prix op het circuit van Termas de Rio Hondo. Beide projecten zijn echter niet van de grond gekomen en het zal dus nog even duren voordat de koningsklasse van de autosport na 20 jaar afwezigheid weer terugkeert in het Zuid-Amerikaanse land. 

Ten opzichte van 2018 zijn er geen wijzigingen op de F1-kalender van 2019. De grootste wijzigingen gaan vermoedelijk in 2020 plaatsvinden. Dan komen onder andere Vietnam en misschien wel Miami en Nederland op de kalender. Daarentegen lopen contracten van onder meer de Grand Prix van Duitsland en Groot-Brittannië af in 2019. 

Ook de Grand Prix van Spanje is voor de lange termijn nog niet zeker. De directeur van het circuit, Vincenc Aguilera, zei dat er nog niet is onderhandeld met de F1-directie. 'We zijn ermee bezig maar we willen alles op de juiste manier doen. Het doel is om te verlengen, maar de onderhandelingen moeten nog beginnen', aldus de chef van het circuit in Barcelona.

Ook het Italiaanse Monza nog een vraagteken. Het oude circuit heeft veel extra geld nodig om het te moderniseren. Naar verluidt zou er 100 miljoen euro nodig zijn om het circuit te actualiseren. Het doel van de Italianen is dat Liberty Media het circuit tot en met 2022 gaat verlengen.

Daarnaast is ook de Grand Prix van Mexico voor 2020 nog onzeker. De overheid wil geen geld meer steken in een Formule 1-Grand Prix en bovendien is de deadline waarop een nieuwe deal bereikt moest worden, gemist. De organisatie liet in een officieel statement weten: 'We willen duidelijk maken dat we ons recht op die datum op de kalender van 2020 kwijt zijn. We blijven desalniettemin onderhandelen met de F1.' 

Donderdag 28 maart wordt er gestemd of de Grand Prix in Miami kan worden gehouden vanaf 2020. De stemming lijkt een formaliteit, omdat de partijen het dus al eens zijn. Als het daadwerkelijk tot een akkoord komt, krijgt Miami vermoedelijk een plaats op de kalender voor 2020.

Tot slot lijkt een Nederlandse Grand Prix ook steeds dichterbij te komen. Volgens sportief directeur Jan Lammers is het geld inmiddels binnen. Duidelijkheid komt er voorlopig nog niet. 'Die datum van 31 maart is ook een beetje een eigen leven gaan leiden. Die datum komt voort uit een gelekte brief, begin november 2018. Op die datum koersen we nu wel af.' (laatste aanpassing; 23 maart 2019, red.)

Naar boven