Like ons!


Formule 1 kalender 2019

De Formule 1-kalender van 2019 bevat net zoveel GP's als die van 2018, 21 races. Het seizoen gaat langer duren dan voorgaande jaren. Dit omdat de eerste Grand Prix een week eerder wordt afgewerkt en de laatste, in Abu Dhabi, een week later, waardoor er zelfs weer in december gereden gaat worden. 

Geen triple header

Doordat het Formule 1-seizoen nu langer is, hoeft er geen zogenoemde 'triple header' worden gereden in 2019 (drie races achter elkaar, zonder rustweek, red.). Dat was iets waar veel coureurs, teambazen en werknemers tegen waren omdat zij het teveel van het goede vonden. Daarnaast was het een logistiek probleem. De renstallen hadden vaak een tekort aan onderdelen aan het einde van het drieluik omdat er weinig tijd was om tussendoor iets te laten maken in de fabriek.

Seizoen begint in Melbourne, wintertest op circuit Barcelona

De F1-kalender van 2019 begint op 17 maart in Australië. Een maand hiervoor worden de wintertests weer in Barcelona verreden. Er was even sprake van om de wintertest naar Bahrein te verhuizen vanwege het koude weer een jaar geleden, maar dat is voor de onderdelen toch weer onhandig. Ook het circuit in de Franse Provence, Paul Ricard, dat een jaar geleden nog de wintertest wilde organiseren, heeft geen gooi gedaan naar de wintertests. 

Formule 1 kalender 2019

Datum Grand Prix
18-21 februari Wintertest Barcelona week 1
26 februari-1 maart Wintertest Barcelona week 2
17 maart Grand Prix van Australië
31 maart Grand Prix van Bahrein
14 april Grand Prix van China
28 april Grand Prix van Azerbeidzjan
12 mei Grand Prix van Spanje
26 mei Grand Prix van Monaco
9 juni Grand Prix van Canada
23 juni Grand Prix van Frankrijk
30 juni Grand Prix van Oostenrijk
14 juli Grand Prix van Groot-Brittannië
28 juli Grand Prix van Duitsland
4 augustus Grand Prix van Hongarije
1 september Grand Prix van België
8 september Grand Prix van Italië
22 september Grand Prix van Rusland
29 september Grand Prix van Singapore
13 oktober Grand Prix van Japan
27 oktober Grand Prix van Mexico
3 november Grand Prix van de Verenigde Staten
17 november Grand Prix van Brazilië
1 december Grand Prix van Abu Dhabi

 

Wil je weten hoe laat de races beginnen? De starttijden vind je hier!

Formule 1-kalender 2020 en verder

In 2017 doken de geruchten op dat de Formule 1 in 2019 zou terugkeren naar Argentinië. Charlie Whiting bracht destijds een bezoek aan het circuit van Juan y Oscar Galvez en een jaar later vertelde de Argentijnse zakenman Arturo Rubinstein met Liberty Media in gesprek te zijn voor een Grand Prix op het circuit van Termas de Rio Hondo. Beide projecten zijn echter niet van de grond gekomen en het zal dus nog even duren voordat de koningsklasse van de autosport na 20 jaar afwezigheid weer terugkeert in het Zuid-Amerikaanse land. 

Ten opzichte van 2018 zijn er geen wijzigingen op de F1-kalender van 2019. De grootste wijzigingen gaan vermoedelijk in 2020 plaatsvinden. Dan komen onder andere Vietnam, Nederland en misschien wel Miami op de kalender. Daarentegen lopen contracten van onder meer de Grand Prix van Duitsland af in 2019. 

Ook de Grand Prix van Spanje is nog steeds geen zekerheid. Inmiddels zijn de onderhandelingen met de F1-directie wel begonnen. Aangezien Zandvoort is toegevoegd aan de kalender van 2020, verwachten veel mensen dat Barcelona de kalender zal gaan verlaten. 'Wij in Barcelona denken dat de komst van de Nederlandse Grand Prix geen invloed heeft op de toekomst van een raceweekend in Spanje', zegt het Circuit de Barcelona-Catalunya. Ze zijn dan ook bereid om hun eigen race te verplaatsen om zo Zandvoort de eerste Europese race af te geven.

Voor het eerst staat er een Grand Prix van Vietnam op het programma. De race wordt in 2020 gereden op het Hanoi Street Circuit. De Vietnamese Grand Prix werd al in november 2018 aangekondigd en is daardoor de eerste nieuwe race onder het eigendom van Liberty Media. Het circuit dat gebruikt wordt voor de race zal een 5.565 kilometer lang circuit door de straten van Hanoi zijn. Het is de vierde race in Azië op de racekalender van 2020.

De Italiaanse Grand Prix staat vrijwel zeker tot 2024 op de kalender. De organisatoren van de race hebben een nieuw akkoord gesloten met Liberty Media omtrent de financiën van de race op Monza. De Grand Prix van Italië gold als één van de races waarvan het contract aan het einde van dit jaar afloopt. Net zoals in Groot-Brittannië stond de toekomst van de race onder druk door een gebrek aan financiën. In een verklaring heeft de Italiaanse autosportbond ACI laten weten dat een akkoord over een nieuw vijfjarig contract dichtbij is.

Daarnaast is ook de Grand Prix van Mexico voor 2020 nog onzeker. De overheid wil geen geld meer steken in een Formule 1-Grand Prix en bovendien is de deadline waarop een nieuwe deal bereikt moest worden, gemist. De organisatie liet in een officieel statement weten: 'We willen duidelijk maken dat we ons recht op die datum op de kalender van 2020 kwijt zijn. We blijven desalniettemin onderhandelen met de F1.' Een adviseur van de Mexicaanse president heeft zelfs laten weten dat de regering de voorkeur geeft aan een NASCAR-race.

De Grand Prix van Groot-Brittannië is wel gered. Het management van het circuit van Silverstone heeft een nieuw contract getekend met de F1-directie. Het circuit zal daardoor in ieder geval de komende drie jaar schitteren op de kalender. Lange tijd was er onzekerheid over het voortbestaan van de Engelse Grand Prix. Het circuit zou namelijk in zwaar weer verkeren dankzij financiële problemen. Het contract wat tot 2026 liep werd ontbonden, maar Liberty Media en het circuit lijken nu een middenweg te hebben gevonden.

Zeker is dat er een streep kan worden gezet door de Grand Prix van Miami waarbij een race door het centrum als serieuze optie werd gezien. De partijen waren het er zo goed als over eens, maar de Grand Prix gaat door de straten van Miami gaat er toch niet komen. Reden is het groeiende verzet vanuit de bevolking en het bedrijfsleven. De wens van Liberty Media om een stratenrace te houden in Miami valt hierdoor in duigen. Wel wordt er nog gekeken naar een alternatieve locatie, bijvoorbeeld in het noorden van de stad in Florida rond het Hard Rock Stadium van Miami Dolphins.

Tot slot is de Grand Prix van Nederland dan eindelijk officieel bevestigd. Na maanden van speculatie werd op dinsdag 14 mei de 'Dutch Heineken Grand Prix', zoals hij gaat heten, aangekondigd op een persconferentie in de badplaats. Circuitpark Zandvoort tekent een contract van drie jaar met een optie tot twee extra jaren. Wanneer de race precies gehouden gaat worden, is nog onduidelijk. Naar verluidt wordt de Nederlandse Grand Prix de eerste op de kalender als het gaat om races binnen Europa. (laatste aanpassing; 14 mei 2019, red.)

Naar boven