F1 Maximaal Nieuws
Search

Formule 1-kalender 2020

Hieronder vind je alles over de Formule 1-kalender van 2020. De eerste race vind plaats in Melbourne en zal op 15 maart 2020 verreden worden. Net als in 2019 is de tweede GP de race in Bahrein. Daarna is de kalender in het F1-seizoen van 2020 anders ten opzichte van vorig seizoen als de GP van Vietnam op het programma zal staan. De laatste race van de 2020-kalender is traditiegetrouw in Abu Dhabi.

De Grand Prix van Nederland wordt het eerste verreden in 2020. Zandvoort heeft de eer gekregen om tijdens het tijdperk van Max Verstappen de GP van Nederland te hosten. Naast Zandvoort en de race in Hanoi zijn er geen nieuwe circuits toegevoegd voor 2020. 

Volledige F1-kalender 2020

Datum Grand Prix
19 - 21 februari Wintertest Barcelona week 1
26 februari - 28 februari Wintertest Barcelona week 2
15 maart Grand Prix van Australië
22 maart Grand Prix van Bahrein
5 april Grand Prix van Vietnam
19 april Grand Prix van China
3 mei Grand Prix van Nederland
10 mei Grand Prix van Spanje
24 mei Grand Prix van Monaco
7 juni Grand Prix van Azerbeidzjan
14 juni Grand Prix van Canada
28 juni Grand Prix van Frankrijk
5 juli Grand Prix van Oostenrijk
19 juli Grand Prix van Groot-Brittannië
2 augustus Grand Prix van Hongarije
30 augustus Grand Prix van België
6 september Grand Prix van Italië
20 september Grand Prix van Singapore
27 september Grand Prix van Rusland
11 oktober Grand Prix van Japan
25 oktober Grand Prix van de Verenigde Staten
1 november Grand Prix van Mexico
15 november Grand Prix van Brazilië
29 november Grand Prix van Abu Dhabi

Toelichting kalender 2020

De kalender voor het seizoen van 2020 is rond. De kalender is inmiddels ook al gepubliceerd door de FOM en kent twee nieuwe races: de Grand Prix van Vietnam en de Grand Prix van Nederland. Ten opzichte van 2019 verdwijnt enkel de race in Duitsland, wat dus betekent dat het Formule 1-seizoen van 2020 maar liefst 22 races kent. Nog nooit eerder zijn er zo veel Grand Prix' in één kalenderjaar gehouden.

GP Vietnam

De race in Vietnam wordt in Hanoi, de hoofdstad van dat land, gehouden. Daar wordt geracet op het zogeheten Hanoi Street Circuit, een stratencircuit in de buitenwijken van de stad. Het is echter geen volledig stratencircuit zoals we kennen van Monte Carlo. Sommige delen behoren daadwerkelijk tot de straat, terwijl andere secties speciaal voor de Grand Prix erbij gebouwd worden. De eerste Grand Prix van Vietnam ooit wordt gehouden op zondag 5 april 2020.

GP Nederland

Maar liefst 35 jaar had Nederland er op moeten wachten, een Formule 1-race in het kikkerlandje aan de Noordzee. Dankzij het succes van Max Verstappen keert het historische Zandvoort terug op de Formule 1-kalender. Na maanden van speculatie kwam het hoge woord eruit in mei 2019. Toen werd ook bekend dat de 'Heineken Dutch Grand Prix', zoals hij gaat heten, in ieder geval voor de komende drie jaar Formule 1-races mag organiseren. De race, eind 2019 al nagenoeg uitverkocht, wordt verreden op zondag 3 mei 2020.

Slechts één circuit zien we in 2020 niet meer terug: de Hockenheim. Ondanks een zeer spectaculaire race in 2019, wordt de Duitse Grand Prix in 2020 niet in de Duitse bossen gehouden. Volgens de FOM vanwege contractonderhandelingen die spaak liepen.

Los van de nieuwe en verdwenen races verandert er verder niet veel in 2020 ten opzichte van 2019. De Grand Prix van Azerbeidzjan heeft wat moeten schuiven. Waar het in 2019 nog de vierde race van het jaar was, is het in 2020 de achtste Grand Prix van het seizoen. Zowel de races in Nederland en Vietnam worden daarvoor nog gehouden. De races in Mexico en Verenigde Staten wisselen van plek om. In 2020 doet het F1-circus dus eerst Mexico aan en daarna verplaatst het zich naar de Verenigde Staten.

Toekomstige races

De Formule 1-kalender blijft dynamisch en met de komst van Liberty Media als eigenaar van de commerciële rechten van de Formule 1 lijkt expansie gegarandeerd. Het Amerikaanse bedrijf is voornemens de kalender te laten groeien naar maar liefst 25 races per jaar. Onder andere Miami en Saoedi-Arabië staan op de nominatie om aan de Formule 1-kalender toegevoegd te worden.

Grand Prix van Miami

Inwoners Miami vandaag de straat op in protest tegen Grand Prix
Update | Opnieuw tegenslag voor GP Miami, stemming uitgesteld

Grand Prix Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië snel op de kalender als het aan enthousiaste Grosjean ligt