F1 Maximaal Nieuws
Search

Formule 1-kalender 2020

Hieronder vind je alles over de Formule 1-kalender van 2020. De seizoensstart is uitgesteld door het coronavirus maar is bevestigd dat het gaat plaatsvinden in Oostenrijk: de Red Bull Ring gaat plaats bieden aan de eerste twee Formule 1-wedstrijden op de kalender. Meer races zijn verplaatst door de dreiging van COVID-19.

F1 trapt het Europese seizoen af in Oostenrijk, waarna een druk schema volgt met races in Hongarije, een dubbele in Groot-Brittannië, Spanje, België en Italië op het circuit van Monza. Later werd ook bekendgemaakt dat er geracet gaat worden op Mugello, in Rusland, Duitsland, Portugal en op Imola. Daarna is het voorlopig koffiedik kijken. De Grand Prix van Amerika, Mexico, Brazilië en Canada gaan in ieder geval niet plaatsvinden. De Formule 1 zal nog verder op zoek moeten om het seizoen 2020 te vullen tot een volledige kalender.

Volledige F1-kalender 2020

Datum Grand Prix
3-5 juli Grand Prix van Oostenrijk
10-12 juli Grand Prix van Stiermarken
17-19 juli Grand Prix van Hongarije
2-4 augustus Grand Prix van Groot-Brittannië
7-9 augustus Grand Prix van Zeventigjarig Bestaan F1 (in Groot-Brittannië)
14-16 augustus Grand Prix van Spanje
28-30 augustus Grand Prix van België
4-6 september Grand Prix van Italië
11-13 september Grand Prix van Toscane
25-27 september Grand Prix van Rusland
9-11 oktober Grand Prix van de Eifel
23-25 oktober Grand Prix van Portugal
31 oktober - 1 november Grand Prix van Emilia Romagna
13 november - 15 november Grand Prix van Turkije
27 november - 29 november Grand Prix van Bahrein
4 december - 6 december Grand Prix van Sakhir (Bahrein)
11 december - 13 december Grand Prix van Abu Dhabi

Veranderingen in de kalender

Door het coronavirus wordt er het een en ander omgegooid in de huidige kalender. Dit is een doorlopend proces, om op de hoogte te blijven van de huidige situatie delen we hieronder de laatste artikelen omtrent de 2020-plannen van Liberty Media.

'Er wordt geen uitzondering gemaakt, ook niet voor de Formule 1'

Marko: 'Het veiligheidsprotocol voor GP Oostenrijk is vanochtend verzonden'

Er zijn geen plannen voor een Nederlandse Grand Prix in 2020

Toelichting kalender 2020

De kalender voor het seizoen van 2020 kende in de eerste instantie twee nieuwe races: de Grand Prix van Vietnam en de Grand Prix van Nederland. Door de wereldwijde pandemie van COVID-19 kwam het hele seizoen echter onder druk te staan. Ontzettend veel races werden afgelast, maar na veel moeite van de FIA en de FOM konden er alsnog zeventien races plaatsvinden. Een aantal dubbele races en gastcircuits zorgden voor een redelijk gevulde 2020-kalender, ondanks het coronavirus.

Om een zo compleet mogelijke kalender te krijgen in 2020 wordt er geracet op Mugello, de Nürburgring, Circuit de Algarve, Imola én op het Istanbul Park. Hiernaast wordt er een dubbele race georganiseerd in Oostenrijk, Groot-Brittannië en Bahrein. Laatstgenoemde circuit past ook nog eens de lay-out van het circuit aan voor de tweede race: er wordt bij de Grand Prix van Sakhir geracet op een bijna ovaal circuit.

Grand Prix van Nederland

Maar liefst 35 jaar had Nederland er op moeten wachten, een Formule 1-race in het kikkerlandje aan de Noordzee. Dankzij het succes van Max Verstappen keert het historische Zandvoort terug op de Formule 1-kalender. Na maanden van speculatie kwam het hoge woord eruit in mei 2019. Toen werd ook bekend dat de 'Heineken Dutch Grand Prix', zoals hij gaat heten, in ieder geval voor de komende drie jaar Formule 1-races mag organiseren. De race, eind 2019 al nagenoeg uitverkocht, zou zijn verreden op zondag 3 mei 2020. Ook hier gooit het virus roet in het eten.

Grand Prix van Duitsland verdwijnt

Slechts één circuit zien we in 2020 niet meer terug. Ondanks een zeer spectaculaire race in 2019, wordt de Duitse Grand Prix in 2020 niet meer op de Hockenheimring verreden. Volgens de FOM vanwege contractonderhandelingen die spaak liepen. Toch werd er door de alternatieve 'corona-kalender' een race verreden in Duitsland: Hockenheim werd ingewisseld voor de welbekende Nürburgring waar de Grand Prix van de Eifel verreden werd.

Toekomstige races

De Formule 1-kalender blijft dynamisch en met de komst van Liberty Media als eigenaar van de commerciële rechten van de Formule 1 lijkt expansie gegarandeerd. Het Amerikaanse bedrijf is voornemens de kalender te laten groeien naar maar liefst 25 races per jaar. Onder andere Miami en Saoedi-Arabië staan op de nominatie om aan de Formule 1-kalender toegevoegd te worden.

Grand Prix van Vietnam     

De race in Vietnam wordt in Hanoi, de hoofdstad van dat land, gehouden. Daar wordt geracet op het zogeheten Hanoi Street Circuit, een stratencircuit in de buitenwijken van de stad. Het is echter geen volledig stratencircuit zoals we kennen van Monte Carlo. Sommige delen behoren daadwerkelijk tot de straat, terwijl andere secties speciaal voor de Grand Prix erbij gebouwd worden. De eerste Grand Prix van Vietnam ooit zou worden gehouden op zondag 5 april 2020, maar deze is door het coronavirus afgelast.

Grand Prix van Saoedi-Arabië

De geruchten over een Grand Prix in Saoedi-Arabië zwellen steeds meer aan. Nu is er ook een organiserende stad getipt: Jeddah. Eerder werd er gespeculeerd over een nieuw te bouwen circuit in het land, maar dat project heeft vertraging opgelopen door de wereldwijde pandemie met het coronavirus. De stad Jeddah biedt mogelijk de oplossing voor Liberty, naar verluidt heeft de stad zich gemeld om een straatrace te organiseren.

Saoedi-Arabië snel op de kalender als het aan enthousiaste Grosjean ligt

Jeddah als organiserende stad getipt voor straatrace Saoedi-Arabië