GP Saoedi-Arabië

De Grand Prix van Saoedi-Arabië zal op zaterdag 9 maart 2024 worden verreden op het stratencircuit in Jeddah. Toen de race in 2021 voor het eerst werd aangekondigd, ontstond er meteen ophef over dat het land de mensenrechten niet zou respecteren. Ondanks de kritiek reist de Formule 1 al jarenlang af naar het Arabische land. In 2024 wordt de race op zaterdag verreden, omdat het begin van de ramadan op zondag 10 maart 2024 is.

GP Saoedi-Arabië live kijken? Bekijk de opties van alle tv-aanbieders of registreer bij F1TV.

Tijdschema GP van Saoedi-Arabië 2024

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training donderdag 7 maart 14:30 uur - 15:30 uur
Tweede vrije training donderdag 7 maart 18:00 uur - 19:00 uur
Derde vrije training vrijdag 8 maart 14:30 uur - 15:30 uur
Kwalificatie vrijdag 8 maart 18:00 uur - 19:00 uur
Race zaterdag 9 maart 18:00 uur - 20:00 uur

De tekst gaat verder onder het nieuws.

Jeddah Street Circuit

In 2021 maakte de coureurs voor het eerst kennis met het nieuwe circuit. Het Jeddah Street Circuit staat bekend als het langste en tevens snelste stratencircuit van de kalender. De baan kent 27 bochten en het grootste gedeelte van de ronde wordt volgas genomen door de Formule 1-coureurs. Ondanks dat meerdere rijders op zaterdag hun complimenten gaven aan de ontwerpers van het circuit, kwam de kritiek ook al gauw naar boven. De baan zou gevaarlijk zijn volgens de rijders en gedurende het weekend waren er meerdere rode vlaggen bij de verschillende klassen. Voor de race in 2022 werden er dan ook enkele aanpassingen gedaan.

Eerste race op Jeddah Street Circuit in 2021

De race is 2021 was een waar spektakel. Lewis Hamilton begon op poleposition, met teamgenoot Valtteri Bottas naast hem. Max Verstappen startte vanaf de derde plek, nadat hij een fenomenale kwalificatieronde niet af kon maken door een crash bij het opkomen van het rechte stuk. Na de start gebeurde er in eerste instantie niet veel, maar na een crash van Mick Schumacher werd de eerste rode vlag gewapperd. Beide Mercedessen gingen naar binnen, terwijl Verstappen buiten bleef. Dat bleek strategisch een goede zet, want hierdoor kwam Verstappen vooraan te rijden en mocht hij gratis zijn banden wisselen tijdens de rode vlag-periode. 

Bij de herstart ging het direct weer mis en kwam de tweede rode vlag. Verstappen was buiten de baan gegaan en haalde hiermee zowel Hamilton en Esteban Ocon weer in. Hierdoor moest hij opnieuw als derde starten bij de tweede herstart. Deze start van de Red Bull Racing-coureur was een stuk beter en hij maakte de verloren plaatsen direct goed. Wat volgde was de bekende strijd tussen de twee titelkandidaten. Bij een inhaalpoging van Hamilton kwam Verstappen weer buiten de baan en de wedstrijdleiding zei tegen de Nederlander dat hij de positie op moest geven. Toen hij dit wilde doen, crashten de twee met elkaar. Hierop kreeg Verstappen een straf van tien seconden. Hamilton won de race en Verstappen eindigde uiteindelijk als tweede, waardoor de coureur met een gelijk aantal punten de laatste race van het seizoen ingingen. Verstappen zou daarin uiteindelijk aan het langste eind trekken.

Red Bull-feestjes in 2022 en 2023

Ook de editie van 2022 leverde een spannende strijd op, waarbij Verstappen de zege pakte. De Nederlander was in de seizoensopener in Bahrein nog uitgevallen met technische problemen, en moest in de race als vierde starten, terwijl teamgenoot Sergio Pérez de poleposition pakte. Verstappen werkte zich echter langzaam naar voren, en kwam uiteindelijk in een spannend gevecht met Charles Leclerc terecht. Verstappen versloeg zijn leeftijdsgenoot, en pakte zo zijn eerste overwinning van het seizoen.

In 2023 was Red Bull dominant, maar moest Verstappen ook een inhaalrace afwerken. De Limburger kampte in de kwalificatie met technische problemen en moest dus als vijftiende aan de race beginnen. Halverwege de race meldde Verstappen zich op de tweede plek achter teamgenoot Pérez, maar de Mexicaan wist zijn teamgenoot voldoende op achterstand te houden om de zege binnen te halen.

Grand Prix van Saoedi-Arabië tot en met 2030 op F1-kalender

De Grand Prix van Saoedi-Arabië heeft een contract met de Formule 1 om de race tot en met het 2030-seizoen te organiseren. Daarmee heeft het één van de langste deals met de Formule 1. Of het tot die tijd in Jeddah blijft, is nog maar de vraag. Zo wordt er namelijk gekeken of de race in de toekomst gaat verhuizen naar Qiddiya.

GP Saoedi-Arabië Nieuws