GP Singapore 2019

De Grand Prix van Singapore wordt op 13 oktober 2019 verreden. Bekijk hier de complete kalender van het F1-seizoen van 2019

De Grand Prix van Singapore wordt sinds 2008 verreden op het Marina Bay Circuit. Mede door de zinderende hitte, is dit samen met de GP van Bahrain de enige race die met kunstlicht wordt verreden. Ook is het één van de drie stratencircuits op het programma van 2019.

Meer info over het circuit van GP Singapore vindt je onder deze nieuwslijst.


Circuit Marina Bay

Marina Bay is een stratencircuit, en telt in totaal 23 bochten; meer dan alle andere circuits op de kalender dit jaar. Dit aantal wordt veroorzaakt door de vele mini-bochten die de baan kent. Hierdoor moeten de coureurs veelvuldig remmen en sturen, wat zeer vermoeiend is. Dit maakt de race voor veel rijders een uitputtingsslag. In 2008 vergeleek Lewis Hamilton dit circuit met het stratencircuit van Monaco. Hamilton noemde een rondje op Marina Bay twee keer zo moeilijk om in te schatten en twee keer zo uitputtend als een ronde op het Circuit de Monaco. Aangezien het een baan op de openbare weg is, is deze erg smal. Dit veroorzaakt geregeld crashes, zoals tussen Vettel, Raikkonen en Verstappen in 2017.


Kritiek

Hoewel Marina Bay pas sinds 2008 op het programma staat, zijn er al veel veranderingen aangebracht in de afgelopen seizoenen. Toen de race voor het eerst op de kalender stond, kon het direct rekenen op veel kritiek. De rijders vonden dat het circuit veel te hobbelig was, door te veel en te grote hobbels langs de chicanes. In een interview noemde Felipe Massa deze hobbels zelfs schildpadden, die je auto kapot maken als er iets fout gaat. Na aanleiding van de kritiek werden de hobbels in bocht 10, die het gevaarlijkst waren, verlaagd en later helemaal weggehaald. Ook werd de bocht smaller gemaakt. In de ogen van Lewis was het nog steeds niet goed en noemde hij het de slechtste bocht in de F1. In 2013 werd deze bocht vervangen voor een conventionele bocht naar links. In 2015 zijn ook de bochten 11, 12 en 13 aangepast. Tevens zijn er aanpassingen gedaan aan de pits. Aangezien de wagens hier te hard naar binnen reden, is de binnenkomst langer gemaakt.


Een rondje over het circuit neemt gemiddeld iets meer dan één minuut en vijftig seconden in beslag. De baan is vijf kilometer lang en er worden 61 ronden verreden. De races grenzen elke keer aan het maximale tijdsbestek van twee uur. Zo duurde de kortste race op dit circuit één uur, 56 minuten en zes seconden.   

Circuit Marina Bay

Meer nieuws