Carlos Sainz

Carlos Sainz Jr., zoon van de voormalig Spaans wereldkampioen rallyrijden Carlos Sainz, heeft de liefde voor het racen geërfd. Elke race gaat hij ten strijde met Spaanse passie en vurigheid. Carlos’ grote voorbeeld is Fernando Alonso, hij rijdt nu bij het team waar deze grootheid menig jaar heeft gestreden. Momenteel rijdt Sainz voor Ferrari naast Charles Leclerc.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Carlos Sainz, geboren op 1 september 1994 te Madrid, kreeg het racen er met de paplepel ingegoten. Zijn vader is namelijk rallylegende Carlos Sainz sr., tweevoudig kampioen in de WRC. Hoewel de jonge Carlos enorm opkeek tegenover zijn vader, zag hij geen toekomst voor hemzelf in het rallyracen. Geïnspireerd door het succes van Fernando Alonso halverwege het eerste decennium van deze eeuw, koos Sainz voor het circuitracen. Inmiddels mag de Spanjaard een vaste waarde in de Formule 1 genoemd worden.

Sainz in 2021

Van alle coureurs op de grid is Sainz één van de rijders met de meeste werkgevers achter zijn naam. In 2021 voegde hij zich alweer bij zijn vierde team: Ferrari. De renstal, doorgaans één van de topteams, kende een zegeloos 2020 en aan Sainz en teamgenoot Charles Leclerc de taak om de trots weer terug te brengen naar Maranello. Sainz vult grote schoenen, daar waar hij viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel vervangt in Italië.

In zijn eerste seizoen bij Ferrari liet Sainz een geweldige indruk achter. Leclerc was doorgaans wel wat sneller, maar zijn Spaanse teamgenoot scoorde in de meeste races wel punten. Leclerc had gedurende het seizoen wat vaker pech, maar dat neemt niet weg dat Sainz ook gewoon door zijn kwaliteit boven zijn teamgenoot is geëindigd. De Spanjaard wist in zijn eerste seizoen bij de Italiaanse renstal vier keer het podium te halen.

Van Red Bull-protegé naar Renault

Sainz mag anno 2021 dan wel voor Ferrari rijden, hij had ook zomaar voor Red Bull Racing kunnen uitkomen. Al vanaf 2010 maakte de coureurszoon deel uit van het opleidingsprogramma van Red Bull Racing. Dat vertrouwen betaalde hij volledig uit door zowel kampioen te worden in de Formule Renault 2.0 (2011) als in de World Series by Renault (2014). In 2015 werd hij dan ook beloond met zijn Formule 1-debuut, bij Toro Rosso als teamgenoot van de eveneens debuterende Max Verstappen. De twee kemphanen deden niet heel veel voor elkaar onder en vochten geregeld mooie duels uit, in de hoop de eerste te zijn die mocht promoveren naar het grote Red Bull Racing.

Verstappen won die strijd, maar Sainz bleef leveren in de Toro Rosso. Toen bleek dat de twee stoeltjes bij Red Bull Racing nog wel even bezet bleven, zocht Sainz voor 2018 zijn heil bij Renault. Hij mocht echter eind 2017 al invallen bij de Franse renstal, omdat Jolyon Palmer voortijdig de deur werd gewezen. Bij Renault scoorde Sainz een solide aantal punten, maar echte hoogtepunten bleven uit.

Sainz groeit bij McLaren uit tot topcoureur

Dus stapte Sainz voor 2019 over naar het gevallen topteam McLaren. Bij de Britten werd hij de teamgenoot van rookie Lando Norris. Mede dankzij de jonge Norris kreeg de Formule 1-wereld een ander beeld te zien van Sainz, die doorgaans werd geportretteerd als een serieuze coureur. Samen met Norris haalde Sainz buiten de baan de gektste dingen uit, iets waar de twee zich erg populair mee maakten.

Op de baan maakte Sainz zich echter ook populair. In de twee seizoenen die hij reed voor McLaren groeide hij uit tot één van de beste coureurs op de grid. Hij scoorde vrijwel altijd punten en was, beperkt door het materiaal, duidelijk best of the rest. De ultieme beloningen vielen in Brazilië (2019) en Italië (2020), toen Sainz zijn eerste podiumplekken verdiende. Door zijn goede prestaties in het oranje trok hij de aandacht van Ferrari, zijn werkgever per 2021.

Overzicht Formule 1-carrière Sainz

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2015 Toro Rosso 0 18 15e
2016 Toro Rosso 0 46 12e
2017 Toro Rosso & Renault 0 54 9e
2018 Renault 0 53 10e
2019 McLaren 0 96 6e
2020 McLaren 0 105 6e
2021 Ferrari 0 164,5 5e
2022 Ferrari 1 246 5e

Carlos Sainz Nieuws