Carlos Sainz

Carlos Sainz Jr., zoon van de voormalig Spaans wereldkampioen rallyrijden Carlos Sainz, heeft de liefde voor het racen geërfd. Elke race gaat hij ten strijde met Spaanse passie en vurigheid. Carlos’ grote voorbeeld is Fernando Alonso, hij rijdt nu bij het team waar deze grootheid menig jaar heeft gestreden. In 2021 rijdt Sainz voor Ferrari naast Charles Leclerc.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Sainz' carrièrestart

Carlos Sainz is pas zeven jaar als hij voor het eerst in een kart stapt. In deze klasse begint hij zijn autosportcarrière. In 2010, wanneer Carlos vijftien jaar oud is, heeft hij al verschillende kartkampioenschappen gewonnen en wordt hij opgenomen in het junioren programma van Red Bull. Ook maakt Sainz dit jaar de overstap naar de eenzitters door te gaan rijden in de Formule BMW. Het eerste seizoen eindigt Carlos als vierde in het klassement en is hij de beste nieuwkomer. In 2011 wordt de overstap gemaakt naar de Formule Renault 2.0. In de Noord-Europese cup bemachtigt Carlos de eerste plek en in de meer prestigieuze EuroCup de tweede plaats.

Red Bull

In de Britse Formule 3 wordt het talent van de Spanjaard opgemerkt en kan hij in 2012 bij Carlin een plekje bemachtigen. Sainz heeft een veelbelovende start in de Formule 3. Al vroeg wint hij een aanzienlijke hoeveelheid races en staat hij eerste in het klassement. Het lukt Carlos niet om deze vorm het hele jaar vast te houden en hij eindigt als zesde. Naast deze serie doet Sainz ook mee aan het Europese kampioenschap, waar hij negende wordt. Het volgende jaar is voor Sainz een grote overstap, wanneer hij onder begeleiding van Red Bull de stap kan maken naar de GP3 en later de Formule Renault 3.5. In de GP3 doet Sainz het niet uitmuntend en eindigt hij als tiende, terwijl zijn teamgenoot Daniil Kvyat eerste wordt. Van zijn eerste jaar in de Formule Renault 3.5 heeft Carlos veel geleerd. Het volgende jaar focust hij zich volledig en doet hij niet mee aan andere kampioenschappen. In zijn eerste race eindigt hij als achttiende en is het onduidelijk of de Spanjaard zich dit seizoen kan revancheren. Al snel geeft hij daarop het antwoord: Carlos Sainz wint de volgende twee races, om uiteindelijk een recordaantal van zeven overwinningen te behalen. Het jaar erop, in 2015, zal Sainz in de Formule 1 rijden bij Toro Rosso. 

F1 debuut

Bij Toro Rosso wordt Carlos tweede rijder en teamgenoot van Max Verstappen. Al snel wordt duidelijk dat de motor zich niet kan meten met de top, en dat het chassis onbetrouwbaar is. Ondanks dit weet Sainz zeven keer in de punten te rijden. Hoewel dit voor Toro Rosso uitstekende resultaten zijn, wordt hij toch ondergesneeuwd door Verstappen, die tien keer in de punten rijdt. In 2017 rijdt de 22-jarige Spanjaard weer voor het dochterteam van Red Bull. Max Verstappen start opnieuw als teamgenoot van Carlos, maar krijgt de voorkeur als er een stoeltje vrijkomt bij Red Bull, en krijgt promotie. Hierdoor rijdt Sainz voor de rest van het seizoen naast Daniil Kvyat. Dit seizoen verloopt voor de Spanjaard beter dan het voorgaande. Hij rijdt tien keer in de punten en eindigt als twaalfde; de plek die Max Verstappen het jaar ervoor innam bij Toro Rosso. Carlos Sainz kent dit seizoen enkele notabele prestaties: in de Verenigde Staten en Brazilië wordt hij zesde.

Laatstgenoemde race is extra knap, omdat deze verreden is bij heftige regenval. Het volgende jaar rijdt Carlos weer bij Toro Rosso, nadat er bij Red Bull nog steeds geen plek voor hem is. Net als het voorgaande seizoen behaalt Sainz tien keer een puntenfinish. Na de Grote Prijs van Japan besluit hij het hoofdstuk met Red Bull af te sluiten en maakt hij de overstap naar Renault. Aan het einde van het jaar staat de Spanjaard op de negende plaats in het klassement. In 2018 rijdt Sainz het hele seizoen voor Renault. Hoewel Carlos dit jaar dertien keer punten behaalt, wordt hij tiende en moet hij zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot Nico Hülkenberg. Na tegenvallende prestaties van de bolide maakt Carlos in 2019 de overstap naar McLaren. Het seizoen van 2020 begint als het beste uit zijn carrière: in elf races finisht Carlos Sainz zeven keer in de punten. Hij is in 2020 de eerste rijder en teamgenoot van nieuwkomer Lando Norris. Het is duidelijk dat er flinke vorderingen zijn gemaakt aan de bolide van McLaren. Hierdoor is de Britse renstal het vierde team op de grid geworden. 

Ferrari

Met 25 jaar oud heeft Carlos Sainz nog een hele carrière voor zich. Tot en met 2020 is een contract bij McLaren getekend, vanaf 2021 zal de Spanjaard verhuizen naar Ferrari. Hier zal hij plaatsnemen naast Charles Leclerc in een poging Ferrari aan de wereldtitel te helpen. Het is echter de vraag of dit gaat lukken in 2021, vooral omdat Ferrari in het seizoen ervoor geen potten wist te breken. Er werd zelfs gesproken van een van de slechtste seizoenen ooit voor de Italiaanse renstal. Sainz heeft in het nieuwe seizoen dus een flinke uitdaging.

Overzicht Formule 1-carrière Sainz

JaarTeam(s)OverwinningenPuntenEindstand WK
2015Toro Rosso01815e
2016Toro Rosso04612e
2017Toro Rosso & Renault0549e
2018Renault05310e
2019McLaren0966e
2020McLaren01056e
2021*Ferrari---

* Het Formule 1-seizoen van 2021 moet nog beginnen of is nog bezig.

Carlos Sainz nieuws