Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is voor vele fans een vertrouwd gezicht in de Formule 1. Sinds 2017 rijdt hij als tweede man bij het team van Mercedes, naast Lewis Hamilton. Hiervoor kwam de coureur uit voor Williams uit Groot-Brittannië. 


Start carrière

Bottas begint zijn carrière in 1995, op slechts zesjarige leeftijd, op het kartcircuit. Hier rijdt de Fin tot 2007, wanneer hij de overstap maakt naar de Formule Renault 2.0. In zijn eerste jaar in een single seater weet Bottas direct derde te worden. Valtteri heeft veel geleerd van zijn eerste jaar in Formule auto’s en dit is terug te zien in het opvolgende jaar. In 2008 is Daniel Ricciardo de man om te verslaan voor Bottas. Met twee races te gaan verzekert de Fin zich van de winst van het kampioenschap en de winst in de Eurocup.  

De volgende raceklasse die Valtteri aandoet, is de Formule 3. Hier rijdt hij twee seizoenen voor ARTGP. In zijn eerste seizoen schrijft hij de derde plaats in het kampioenschap op zijn naam. Het jaar erop, in 2010, is de Fin klaar om de titel te pakken, alleen blijkt zijn bolide niet competitief genoeg en wordt hij weer derde. Na de Formule 3 stapt Bottas over naar de GP3. Hoewel deze klasse niet hoger in de rangorde staat dan de F3, is het voor hem een stap dichter naar de F1, aangezien de GP3 op dezelfde circuits rijdt. Dat jaar, in 2011, ziet het F1 team Williams de potentie van de coureur en besluit tests met Bottas te doen voor de Formule 1. Ook lukt het hem dat jaar om, na een kwakkelend begin, het GP3-kampioenschap te winnen. In 2011 besluit Valtteri om niet mee te doen aan een kampioenschap, in plaats daarvan focust hij zich volledig op de Formule 1. Bij Williams krijgt hij de kans om vijftien keer te rijden als testcoureur. In november van dat jaar wordt bekendgemaakt dat hij bij de Britse renstal de plek van Bruno Senna overneemt.

F1

Het lukt Valtteri in zijn eerste jaar in de F1, met de achtste plaats als beste eindpositie, nog niet om goede resultaten te behalen. Gegeven het feit dat de bolide van Williams in 2013 tot de minsten van de grid behoort, is dit niet verrassend. Aan het einde van het jaar zijn ze bij Williams blij met de resultaten van Valtteri en besluiten ze zijn contract te verlengen. In 2014 krijgt Williams de krachtbron van Mercedes; dit heeft direct effect op de resultaten. Bottas behaalt dit seizoen zes keer het podium, waarvan twee tweede posities. De Fin eindigt in het kampioenschap als vierde. Ook het volgende jaar, 2015, rijdt Valtteri bij Williams. Dit jaar blijkt het chassis echter minder competitief dan het voorgaande jaar. Hoewel het team de derde positie in beslag neemt in het constructeurskampioenschap, moet Bottas dit seizoen genoegen nemen met twee derde plaatsen en een vijfde plek in de eindstand.

Mercedes

In 2016 wordt Force India, in plaats van Williams, het voorkeursteam van Mercedes voor de aanlevering van motoren. De resultaten van Williams verslechteren hierdoor. Hoewel Valtteri Bottas nagenoeg elke keer in de punten rijdt, staat hij slechts één keer op het podium. Williams pakt dit jaar de vijfde plek in de eindstand. Nadat Nico Rosberg, na de winst van het kampioenschap voor team Mercedes, zijn pensioen in de Formule 1 aankondigt, wordt bekendgemaakt dat Bottas zijn plek overneemt. Echter, waar Hamilton en Rosberg door het team als gelijkwaardig werden gezien, is vanaf het begin duidelijk dat Hamilton de voorkeur geniet boven Bottas. In zijn eerste jaar bij het Duitse team lukt het Valtteri dertien keer om op het podium te komen, en eindigt hij zelfs drie keer op de hoogste trede. Aan het einde van het seizoen, in 2017, staat Valtteri op de derde plaats in het kampioenschap, achter respectievelijk Vettel en Hamilton. In 2018 staat Bottas acht keer op het podium, maar behaalt hij geen winst. Dit seizoen krijgt Valtteri het mentaal zwaar te verduren: hij moet vaak ruim baan maken voor Hamilton en hij staat zelfs een keer de koppositie af aan zijn teamgenoot. Valtteri eindigt dit jaar als vijfde in de eindstand. In 2019 begint de Fin sterk aan het nieuwe seizoen. Voor de zomerstop staat Bottas negen keer op het podium, waarvan twee winsten, en legt hij beslag op de tweede plaats in het klassement. 

Het seizoen van 2019 is Valtteri Bottas’ zevende seizoen in de Formule 1 en zijn derde bij Mercedes. Bij de Duitse renstal heeft hij goede resultaten behaalt. Het is hem echter nog niet gelukt om consequent zijn teamgenoot te verslaan, wellicht ligt dat nog in het verschiet.

Overzicht Formule 1-carrière Valtteri Bottas

Jaar Team Overwinningen Punten Eindstand WK
2013 Williams 0 4 17
2014 Williams 0 186 4
2015 Williams 0 136 5
2016 Williams 0 85 8
2017 Mercedes 3 305 3
2018 Mercedes 0 247 5
2019 Mercedes 4 326 2
Meer nieuws