Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is voor vele fans een vertrouwd gezicht in de Formule 1. Sinds 2022 rijdt hij als eerste man bij het team van Alfa Romeo en vormt hij daar een duo met Guanyu Zhou. Daarvoor was hij coureur bij Mercedes, naast Lewis Hamilton. Hiervoor kwam de coureur uit voor Williams. Bottas komt uit Finland.
Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Bottas begint zijn racecarrière in 1995, op slechts zesjarige leeftijd. De Fin rijdt zichzelf na een aantal jaren omhoog naar een aantal lagere Formuleklassen, om vervolgens te debuteren in de Formule 3. Hier reed  hij twee seizoenen voor ART GP. In zijn eerste seizoen schreef hij de derde plaats in het kampioenschap op zijn naam. Het jaar erop, in 2010, was de Fin klaar om de titel te pakken, alleen bleek zijn bolide niet competitief genoeg en werd hij weer derde. De GP3 kon hij daarna wel op zijn naam schrijven, waarna hij in 2013 debuteerde bij het Formule 1-teams van Williams. In een gematigde bolide kon Bottas niet enorm stunten, maar na de overstap naar Mercedes kwamen zijn eerste overwinningen in de koningsklasse.

Bottas in 2022

Na vijf jaar te hebben gereden voor Mercedes houdt de samenwerking tussen de twee op. De 32-jarige Bottas zal bij Mercedes worden vervangen door George Russell. De Fin besluit te gaan racen voor het team van Alfa Romeo en hoopt dat hij daar de hoofdrol zal kunnen spelen, zoals Hamilton dat de afgelopen jaren heeft gedaan bij Mercedes. Hij zal bij zijn nieuwe team een duo vormen met de Chinese coureur Guanyu Zhou.

Hamilton, Bottas zijn voormalige teamgenoot, noemde de Fin al eens de beste teamgenoot die er is in de Formule 1 vanwege zijn ondersteunende rol die Bottas jarenlang vervulde bij Mercedes. Misschien is het niet het compliment waar je als coureur die voor de titel strijd op zit te wachten, maar het laat wel zien dat de kwaliteiten van Bottas worden gewaardeerd.

Bottas, toekomstige topper van Williams

Nadat Bottas vijfde werd in het WK karting, stroomde hij in 2007 op naar het Formuleracen. Hier won hij in 2008 de Northern European Cup en de Renault Eurocup, waarna hij in 2009 promoveerde naar de Formule 3 bij ART Grand Prix. Hier gaat het wat minder goed voor de jonge Bottas, die telkens niet verder kwam dan de derde plaats in het kampioenschap. Een overstap werd gemaakt naar de GP3-raceklasse, die hij gelijk op zijn naam kon zetten in 2011. In 2013 volgde zijn debuut in de Formule 1.

Het lukte Bottas in zijn eerste jaar in de F1, met de achtste plaats als beste eindpositie, nog niet om goede resultaten te behalen. Gegeven het feit dat de bolide van Williams in 2013 tot de minste van de grid behoorde, was dit niet verrassend. Aan het einde van het jaar waren ze bij Williams blij met de resultaten van Bottas en besloten ze zijn contract te verlengen. In 2014 kreeg Williams de krachtbron van Mercedes; dit had direct effect op de resultaten. Bottas behaalde dat seizoen zes keer het podium, waarvan twee tweede posities. De Fin eindigde in het kampioenschap als vierde. Hoger dan dit kwam hij niet tot zijn overstap naar Mercedes in 2017. Hier werd hij uiteindelijk één keer derde en twee keer tweede in het wereldkampioenschap, maar een serieuze gooi naar de titel lukte hem niet.

Bottas moet meerdere erkennen in Hamilton

In 2019 begon de Fin sterk aan het nieuwe seizoen. Voor de zomerstop stond Bottas negen keer op het podium, waarvan twee keer op de hoogste trede, en legde hij beslag op de tweede plaats in het klassement. Hij eindigde dat jaar uiteindelijk als tweede in het kampioenschap, achter zijn teamgenoot. Van de 21 races stond hij maar liefst vijftien keer op het podium, waarvan vier keer op de hoogste trede. Genoeg om Hamilton te verslaan was dit echter niet.

Een jaar later, in 2020, werd de Fin opnieuw tweede, maar dit keer met minder overtuiging. Waar hij in 2019 nog een voorsprong van 48 punten had op Max Verstappen, was dit in 2020 slechts negen. Met twee overwinningen, evenveel als Verstappen, wist Bottas toch nog boven de Nederlander te eindigen. De Fin stond dat jaar elf keer op het podium, maar wederom was hij geen partij voor teamgenoot Hamilton, die dat jaar zijn zevende wereldtitel binnensleepte.

Overzicht Formule 1-carrière Valtteri Bottas

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2013 Williams 0 4 17e
2014 Williams 0 186 4e
2015 Williams 0 136 5e
2016 Williams 0 85 8e
2017 Mercedes 3 305 3e
2018 Mercedes 0 247 5e
2019 Mercedes 4 326 2e
2020 Mercedes 2 223 2e
2021 Mercedes 1 226 3e
2022 Alfa Romeo 0 49 10e

Valtteri Bottas Nieuws