Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is voor vele fans een vertrouwd gezicht in de Formule 1. Sinds 2017 rijdt hij als tweede man bij het team van Mercedes, naast Lewis Hamilton. Hiervoor kwam de coureur uit voor Williams. Bottas komt uit Finland en is daarmee landgenoot van Kimi Räikkönen.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Start carrière

Bottas begint zijn carrière in 1995, op slechts zesjarige leeftijd, op het kartcircuit. Hier rijdt de Fin tot 2007, wanneer hij de overstap maakt naar de Formule Renault 2.0. In zijn eerste jaar in een single seater weet Bottas direct derde te worden. Bottas heeft veel geleerd van zijn eerste jaar in Formule auto’s en dit is terug te zien in het opvolgende jaar. In 2008 was Daniel Ricciardo de man om te verslaan voor Bottas. Met twee races te gaan verzekerde de Fin zich van de winst van het kampioenschap en de winst in de Eurocup.  

De volgende raceklasse die Valtteri aandeed, was de Formule 3. Hier reed  hij twee seizoenen voor ART GP. In zijn eerste seizoen schreef hij de derde plaats in het kampioenschap op zijn naam. Het jaar erop, in 2010, was de Fin klaar om de titel te pakken, alleen bleek zijn bolide niet competitief genoeg en werd hij weer derde.

Na de Formule 3 stapte Bottas over naar de GP3. Hoewel deze klasse niet hoger in de rangorde stond dan de F3, was het voor hem een stap dichter naar de F1, aangezien de GP3 op dezelfde circuits reed. Dat jaar, in 2011, zag het Formule 1-team van Williams de potentie van de coureur en besloot tests met Bottas te doen voor de Formule 1.

Ook lukte het hem dat jaar om, na een kwakkelend begin, het GP3-kampioenschap te winnen. In 2012 besloot Bottas om niet mee te doen aan een kampioenschap, in plaats daarvan focuste hij zich volledig op de Formule 1. Bij Williams kreeg hij de kans om vijftien keer te rijden als testcoureur. In november van dat jaar werd bekendgemaakt dat hij bij de Britse renstal de plek van Bruno Senna overneemt.

Valtteri Bottas in de Formule 1

Het lukte Bottas in zijn eerste jaar in de F1, met de achtste plaats als beste eindpositie, nog niet om goede resultaten te behalen. Gegeven het feit dat de bolide van Williams in 2013 tot de minste van de grid behoorde, was dit niet verrassend. Aan het einde van het jaar waren ze bij Williams blij met de resultaten van Bottas en besloten ze zijn contract te verlengen. In 2014 kreeg Williams de krachtbron van Mercedes; dit had direct effect op de resultaten. Bottas behaalde dat seizoen zes keer het podium, waarvan twee tweede posities. De Fin eindigde in het kampioenschap als vierde. Ook het volgende jaar, 2015, reed Bottas bij Williams. Dat jaar bleek het chassis echter minder competitief dan het voorgaande jaar. Hoewel het team de derde positie in beslag nam in het constructeurskampioenschap, moest Bottas dit seizoen genoegen nemen met twee derde plaatsen en een vijfde plek in de eindstand.

Mercedes

In 2016 werd Force India, in plaats van Williams, het voorkeursteam van Mercedes voor de aanlevering van motoren. De resultaten van Williams verslechterden hierdoor. Hoewel Valtteri Bottas nagenoeg elke keer in de punten reed, stond hij slechts één keer op het podium. Williams pakte dit jaar de vijfde plek in de eindstand. Nadat Nico Rosberg, na de winst van het kampioenschap voor team Mercedes, zijn pensioen in de Formule 1 aankondigde, werd bekendgemaakt dat Bottas zijn plek overneemt.

Echter, waar Hamilton en Rosberg door het team als gelijkwaardig werden gezien, is vanaf het begin duidelijk dat Hamilton de voorkeur geniet boven Bottas. In zijn eerste jaar bij het Duitse team lukte het de Fin dertien keer om op het podium te komen, en eindigde hij zelfs drie keer op de hoogste trede. Aan het einde van het seizoen, in 2017, stond Valtteri op de derde plaats in het kampioenschap, achter respectievelijk Sebastian Vettel en Hamilton.

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas tijdens de Grand Prix van Groot Brittannië in 2020. (Foto: Mercedes AMG F1)

In 2018 stond Bottas acht keer op het podium, maar behaalde hij geen overwinning. Dit seizoen kreeg Bottas het mentaal zwaar te verduren: hij moest vaak ruim baan maken voor Hamilton en hij staat zelfs een keer de koppositie af aan zijn teamgenoot. Valtteri eindigt dit jaar als vijfde in de eindstand.

In 2019 begon de Fin sterk aan het nieuwe seizoen. Voor de zomerstop stond Bottas negen keer op het podium, waarvan twee zeges, en legde hij beslag op de tweede plaats in het klassement. Hij eindigde dat jaar uiteindelijk als tweede in het kampioenschap.

Een jaar later, in 2020, werd de Fin opnieuw tweede, maar dit keer met minder overtuiging. Waar hij in 2019 nog een voorsprong van 48 punten had op Max Verstappen, was dit in 2020 slechts negen. Met twee overwinningen, evenveel als Verstappen, wist Bottas toch nog boven de Nederlander te eindigen.

Bottas' baard

Begin 2019 werd de vaak ingetogen Bottas opeens een ware internetmeme. De Fin liet een baard staan, terwijl hij normaliter met een gladgeschoren gezicht rondreed. In Australië, de eerste GP van het seizoen, won hij direct en werd zijn vorm gebombardeerd tot Bottas 2.0: een nieuwe look met betere prestaties. Zelf kon de dertiger ook lachen om de grappen over zijn baard, getuige een video begin 2020 waarin Bottas 3.0, met lange baard, geïntroduceerd werd.

Overzicht Formule 1-carrière Valtteri Bottas

JaarTeam(s)OverwinningenPuntenEindstand WK
2013Williams0417e
2014Williams01864e
2015Williams01365e
2016Williams0858e
2017Mercedes33053e
2018Mercedes02475e
2019Mercedes43262e
2020Mercedes22232e

Valtteri Bottas nieuws