Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is voor vele fans een vertrouwd gezicht in de Formule 1. Sinds 2017 rijdt hij als tweede man bij het team van Mercedes, naast Lewis Hamilton. Hiervoor kwam de coureur uit voor Williams. Bottas komt uit Finland en is daarmee landgenoot van Kimi Räikkönen.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Bottas begint zijn racecarrière in 1995, op slechts zesjarige leeftijdt. De Fin rijdt zichzelf na een aantal jaren omhoog naar een aantal lagere Formuleklassen, om vervolgens te debuteren in de Formule 3. Hier reed  hij twee seizoenen voor ART GP. In zijn eerste seizoen schreef hij de derde plaats in het kampioenschap op zijn naam. Het jaar erop, in 2010, was de Fin klaar om de titel te pakken, alleen bleek zijn bolide niet competitief genoeg en werd hij weer derde. De GP3 kon hij daarna wel op zijn naam schrijven, waarna hij in 2013 debuteerde bij het Formule 1-teams van Williams. In een gematigde bolide kon Bottas niet enorm stunten, maar na de overstap naar Mercedes kwamen zijn eerste overwinningen in de koningsklasse.

Bottas in 2021

In 2021 rijdt Bottas zijn vijfde jaar voor Mercedes. Terwijl teamgenoot Hamilton regerend wereldkampioen is, lukte het Bottas nog niet om een titel binnen te slepen. Ook anno 2021 lijkt de kans op een wereldtitel voor Bottas relatief klein. Al in de eerste races van het seizoen bleken Max Verstappen en Hamilton een klasse apart waardoor hij na twee races al een achterstand heeft opgebouwd op zijn concurrenten.

Of de Mercedes-rijder ook in 2022 een stoeltje bij Mercedes krijgt is nog erg onzeker. Jong talent staat te wachten op een beurt bij de tot 2021 dominerende renstal. Meermaals wordt George Russell al genoemd als opvolger van Bottas, wiens contract afloopt aan het einde van 2021. De toekomst van de Fin in de Formule 1 blijft dus de komende tijd onzeker.

Bottas, toekomstige topper van Williams

Nadat Bottas vijfde werd in het WK karting, stroomde hij in 2007 op naar het Formuleracen. Hier won hij in 2008 de Northern European Cup en de Renault Eurocup, waarna hij in 2009 promoveerde naar de Formule 3 bij ART Grand Prix. Hier gaat het wat minder goed voor de jonge Bottas, die telkens niet verder kwam dan de derde plaats in het kampioenschap. Een overstap werd gemaakt naar de GP3-raceklasse, die hij gelijk op zijn naam kon zetten in 2011. In 2013 volgde zijn debuut in de Formule 1.

Het lukte Bottas in zijn eerste jaar in de F1, met de achtste plaats als beste eindpositie, nog niet om goede resultaten te behalen. Gegeven het feit dat de bolide van Williams in 2013 tot de minste van de grid behoorde, was dit niet verrassend. Aan het einde van het jaar waren ze bij Williams blij met de resultaten van Bottas en besloten ze zijn contract te verlengen. In 2014 kreeg Williams de krachtbron van Mercedes; dit had direct effect op de resultaten. Bottas behaalde dat seizoen zes keer het podium, waarvan twee tweede posities. De Fin eindigde in het kampioenschap als vierde. Hoger dan dit kwam hij niet tot zijn overstap naar Mercedes in 2017. Hier werd hij uiteindelijk één keer derde en twee keer tweede in het wereldkampioenschap, maar een serieuze gooi naar de titel lukte hem niet.

Bottas moet meerdere erkennen in Hamilton

In 2019 begon de Fin sterk aan het nieuwe seizoen. Voor de zomerstop stond Bottas negen keer op het podium, waarvan twee keer op de hoogste trede, en legde hij beslag op de tweede plaats in het klassement. Hij eindigde dat jaar uiteindelijk als tweede in het kampioenschap, achter zijn teamgenoot. Van de 21 races stond hij maar liefst vijftien keer op het podium, waarvan vier keer op de hoogste trede. Genoeg om Hamilton te verslaan was dit echter niet.

Een jaar later, in 2020, werd de Fin opnieuw tweede, maar dit keer met minder overtuiging. Waar hij in 2019 nog een voorsprong van 48 punten had op Max Verstappen, was dit in 2020 slechts negen. Met twee overwinningen, evenveel als Verstappen, wist Bottas toch nog boven de Nederlander te eindigen. De Fin stond dit jaar elf keer op het podium, maar wederom was hij geen partij voor teamgenoot Hamilton, die dit jaar zijn zevende wereldtitel binnensleepte.

Grand Prix van Australië 2019: Bottas wint de eerste race

Overzicht Formule 1-carrière Valtteri Bottas

JaarTeam(s)OverwinningenPuntenEindstand WK
2013Williams0417e
2014Williams01864e
2015Williams01365e
2016Williams0858e
2017Mercedes33053e
2018Mercedes02475e
2019Mercedes43262e
2020Mercedes22232e

Valtteri Bottas nieuws

Lees al het laatste nieuws over Valtteri Bottas