Red Bull Racing

Als je het over Formule 1 hebt, dan heb je het ook over Red Bull Racing. De renstal van de fabrikant van de bekende energiedrankjes behaalde tot dusver vier wereldtitels met Sebastian Vettel in 2010, 2011, 2012 en 2013. In diezelfde jaren werd ook de wereldtitel bij de constructeurs gewonnen. Inmiddels staat het team alweer 5 seizoenen droog. Wat voor team is dit? 


Red Bull F1

Red Bull Racing deed in 2006 zijn intrede in de koningsklasse van de autosport. Red Bull nam de licentie over van Jaguar Racing, dat door het stoppen van Ford als geldschieter genoodzaakt was om de activiteiten in de Formule 1 te staken. In 2005 kocht Dietrich Mateschitz, eigenaar van het Red Bull-concern, ook het Formule 1-team van Minardi op. Vanaf 2006 ging dit team door het leven als Scuderia Toro Rosso, Italiaans voor 'Team Red Bull'. Toro Rosso wordt veelal gebruikt als opleidingsteam voor het grote Red Bull Racing. 

In 2006 reden David Coulthard en Christian Klien voor Red Bull. De Nederlander Robert Doornbos mocht in de laatste drie races van dat jaar Klien vervangen. Vanaf 2009 werd het team écht succesvol. In dat jaar werd Vettel tweede. De vier daaropvolgende jaren brachten Red Bull zoals gezegd vier wereldtitels, zowel bij de constructeurs als voor Vettel. In 2014 kwam Daniel Ricciardo naar het team. De Australiër verving daar Mark Webber. Vanaf dat seizoen begonnen de problemen met de Renault-motor ook groter en groter te worden. 

Komst Max Verstappen

Op 5 mei 2016 maakte Red Bull bekend dat Max Verstappen voor het team uit Oostenrijk zou gaan rijden. De Nederlander verving Daniil Kvyat, die terug werd gezet naar Toro Rosso. Op 15 mei schreef diezelfde Verstappen direct geschiedenis, door zijn eerste Grand Prix (die van Spanje) op zijn naam te schrijven. Hij was de eerste Nederlander die een Formule 1-race wist te winnen. Ook is hij tot op de dag van vandaag nog altijd de jongste coureur die een race wist te winnen.

In 2016 won de Limburger één Formule 1-race. Het daaropvolgende jaar bracht met de Grand Prix van Maleisië en de Grand Prix van Mexico twee overwinningen. Een jaar later won Verstappen de Grand Prix van Oostenrijk en opnieuw de Grand Prix van Mexico. Naast deze vijf overwinningen heeft Verstappen inmiddels ook 22 podia behaald in de Formule 1. Een opvallend detail: hij is de enige coureur ooit die vijf races won, maar nog niet van pole position mocht starten. 

Red Bull in 2019

Voor het seizoen 2019 vinden er bij Red Bull de nodige veranderingen plaats. Allereerst de coureurs. Naast Verstappen rijdt komend seizoen. De Fransman tekende in 2018 een verbintenis bij de renstal, waar hij de naar Renault vertrokken Daniel Ricciardo zal opvolgen. De 22-jarige Gasly heeft er dan 26 races voor Toro Rosso in de Formule 1 opzitten. Naast de coureurswissel is er ook nog de motorwissel. 

Na vijf weinig vruchtbare jaren met de Renault-motor, besloten teambaas Christian Horner en adviseur Helmut Marko dat het roer om moest. De samenwerking met Renault werd opgezegd en bekend werd gemaakt dat Honda vanaf 2019 de krachtbron aan Red Bull zou gaan leveren. In 2018 reden de twee Toro Rosso's al met Honda-motoren, om het team goed voor te bereiden om wat komen gaat. 

Ook heeft Red Bull hun nieuwe bolide, de RB15, gepresenteerd. Het gaat om een test-livery die alleen gebruikt wordt tijdens de testdagen in Barcelona. Hoe de echte RB15 eruit ziet, weten we pas sinds de eerste race in Australië. Daar zagen we opnieuw de oude, vertrouwde livery.

Op 12 augustus 2019 werd duidelijk dat Gasly niet langer de teamgenoot van Verstappen zou zijn. Hij wordt per direct vervangen door Alexander Albon, die overkomt van zusterteam Toro Rosso. Uit de woorden van Marko kan worden geconcludeerd dat men bij Red Bull allesbehalve tevreden is met de prestaties van Gasly en hij om die reden wordt teruggezet naar Toro Rosso. 

Albon naar Red Bull Racing

In augustus 2019 maakte Red Bull Racing bekend dat Alexander Albon na de zomerstop de plaats van Pierre Gasly over zal nemen. Albon komt over van Toro Rosso. Gasly gaat op zijn beurt het seizoen afmaken bij Toro Rosso.

Meer nieuws