GP Italië van 2020

De Grote Prijs van Italië wordt in 2020 op 6 september verreden. Het is de tweede race na de zomerstop en de veertiende van het seizoen. Bekijk hier de volledige agenda van het seizoen 2020.

Meer info over het circuit van GP Italië vindt je onder deze nieuwslijst.


Race 2019

De GP van Italië vindt dit jaar weer op het circuit van Monza plaats. Vorig jaar was het Charles Leclerc die hier zijn tweede overwinning in zijn loopbaan behaalde. Het was tegelijkertijd ook de eerste Ferrari-zege op eigen boden sinds 2010, toen Fernando Alonso als eerste over de streep kwam. Gedurende de race was de Monegask hevig in gevecht met Lewis Hamilton waarbij beide coureurs tot het uiterste gingen om de eerste plek te behalen. Max Verstappen reed op zijn beurt een inhaalrace, hij startte als negentiende, en finishte als achtste.

Afgelopen vijf jaar

Door de hoge snelheden die op de baan bereikt kunnen worden, eindigt de wagen met de beste krachtbron nagenoeg elke keer bovenop. Tussen 2014 en 2018 heeft Mercedes met zijn wagen alle constructeurskampioenschappen gewonnen, en in die vijf seizoenen heeft Mercedes op Monza de winst elke keer binnen kunnen slepen.

In de zes jaar dat Hamilton rijdt voor de Britse renstal heeft hij de Grote Prijs van Italië maar liefst vier keer op zijn naam kunnen schrijven. Zijn teamgenoten hebben het hem vaak wel lastig gemaakt. Nico Rosberg, Lewis’ teamgenoot tot 2017, kwam in 2014 slechts drie seconden later dan de Brit over de finish. In 2015 was Rosberg vastberaden zich te revancheren, maar na een gepoogde inhaalrace vanaf de vierde plek begaf zijn motor het drie ronden voor de finish. Het volgende jaar is Rosberg in topvorm en daagt hij Hamilton uit voor de titel. Na eerder dat jaar al zes races op zijn naam te hebben geschreven, lukt het hem eindelijk om ook in Italië van Hamilton te winnen. Achteraf blijkt deze overwinning van Rosberg cruciaal voor de winst van het kampioenschap. Als Rosberg deze race niet had gewonnen, zou hij op twee punten achterstand het kampioenschap hebben verloren van Hamilton.

De huidige teamgenoot van Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, heeft het de Brit sinds zijn debuut bij Mercedes in 2017 al snel lastig gemaakt. In 2017 start de Fin vanaf de zesde positie op Monza, maar weet hij na een knappe inhaalrace de tweede plaats te bereiken. Hij eindigt tenslotte op vier seconden achterstand op Lewis. Het volgende seizoen weet Bottas dit niet te herhalen en finisht hij als derde.

Hoewel het in 2010 de laatste keer was dat een Ferrari hier de race won, met Fernando Alonso, zijn er elk jaar duizenden Italiaanse fans, de tifosi, op de been. De tifosi staan bekend als enorm fanatieke fans; Mercedes kan hier dan ook weinig gejuich verwachten na een overwinning.

Circuit Monza

Sinds 1950 wordt de Grote prijs van Italië, met uitzondering van 1980, elk jaar op het circuit van Monza verreden. Het is het enige circuit in de Formule 1 waar al zo lang wordt geracet. De baan is 5,793 km lang en staat bekend als het snelste circuit van het seizoen. Door de lange rechte stukken kan er met hoge snelheden worden gereden en is de gemiddelde snelheid maar liefst 250 kilometer per uur. Het circuit telt elf bochten.

Vorige winnaars GP van Bahrein

Jaar Winnaar Team
2019 Charles Leclerc Ferrari
2018 Lewis Hamilton Mercedes
2017 Lewis Hamilton Mercedes
2016 Nico Rosberg Mercedes
2015 Lewis Hamilton Mercedes
2014 Lewis Hamilton Mercedes
2013 Sebastian Vettel Red Bull Racing
2012 Lewis Hamilton McLaren
2011 Sebastian Vettel Red Bull Racing
2010 Fernando Alonso Ferrari
Meer nieuws