Nico Hülkenberg

Nico Hülkenberg is een Duitse autocoureur die in de periode van 2010 t/m 2019 uitkwam in de Formule 1, voordat hij in 2020 tweemaal een race kon invallen voor Sergio Perez en Lance Stroll, die besmet waren geraakt met het coronavirus. Al vanaf zijn debuut bij Williams heeft de Duitser de aspiratie om wereldkampioen te worden. Hülkenberg kent sinds zijn debuut echter weinig grote successen. Zijn beste finish in de Formule 1 is een vierde plek.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

De weg naar de Formule 1

De in Emmerich am Rhein geboren coureur begon, zoals vele andere racers, zijn carrière in het karten. Wanneer Nico Hülkenberg vijftien jaar is, wint hij het Duitse kart kampioenschap voor junioren. Een jaar later, in 2003, dingt Hülkenberg al mee in de klasse voor de senioren. Het eerste jaar dat hij in deze klasse rijdt, wint hij gelijk het kampioenschap. In 2004 rijdt Nico weer in de karts, deze keer eindigt hij als tweede in het klassement. Het volgende jaar maakt Nico Hülkenberg de overstap naar het Duitse Formule BMW kampioenschap. Hij eindigt in de finale als eerste, maar door een bestraffing voor een remfout wordt hij uiteindelijk derde. Van 2005 tot en met 2009 heeft de Nederlands sprekende coureur gereden in de klassen A1 GP, Formule 3 Euroseries en de GP2 Series. Sinds Lewis Hamilton, is Nico Hülkenberg de eerste coureur die in zijn debuutjaar direct het GP2 kampioenschap weet te winnen. In 2007 wordt de coureur testrijder voor Williams in de Fia Formule 1.

Formule 1

Na drie jaar testrijder te zijn geweest voor Williams, krijgt Nico Hülkenberg in 2010 een zitje in de Formule 1 bij de Britse renstal. Dit seizoen gaat het de Duitser redelijk goed af; hij behaalt de eerste polepositie voor Williams in vijf jaar. Het volgende seizoen geeft Williams de voorkeur aan een andere rijder, Pastor Maldonado. Hierna weet Nico Hülkenberg, in 2011, geen plek bij een team te bemachtigen. Hij wordt wel testrijder voor Force India. Het volgende jaar krijgt hij hier een vast zitje.

In het seizoen van 2012 kent Nico verschillende uitblinkende race prestaties. In België wordt hij vierde en in Brazilië rijdt hij in de regen als vijfde over de meet, na 30 ronden aan kop te hebben gereden. Zijn racecarrière wordt verzekerd met een contract bij Sauber in 2013. Het eerste halfjaar wordt Hülkenberg daar geteisterd door allerlei technische problemen en blijkt de auto niet competitief genoeg te zijn. Met de komst van een aerodynamica update na de zomerstop, kan Nico Hülkenberg eindelijk laten zien waartoe hij in staat is: hij kwalificeert zich in Italië als derde, waarna hij eindigt als vijfde. In Korea weet hij onder andere Hamilton in zijn Mercedes en Alonso in de Ferrari achter zich te houden, om zo de vierde plek te verzilveren. Ondanks zijn uitmuntende races, is het de Duitser in vier jaar Formule 1 nog niet gelukt om het podium te behalen. 

In 2014 keert Nico Hülkenberg terug naar Force India. In retrospectief blijkt dit de juiste beslissing. Force India profiteert enorm van de nieuwe krachtbron van Mercedes, terwijl het seizoen voor Sauber vrij belabberd verloopt. Desondanks is het voor de Duitser niet mogelijk om een race op het podium te eindigen. Sergio Perez, de teamgenoot van Nico, lukt dit wel, maar blijft qua punten in het kampioenschap achter op hem. Naast de Formule 1, kiest Nico Hülkenberg er in 2015 voor om ook mee te doen aan de 24 uur van Lemans. En met succes: hij wordt de eerste nog actieve Formule 1 coureur, die deze duurrace wint. Tijdens de eerstvolgende F1 race, in Oostenrijk, weet hij zijn succes door te zetten. Nico finisht als zesde; zijn hoogste notering van het seizoen. Voor de rest van het jaar boekt Nico Hülkenberg weinig grote successen, en sluit het seizoen af op de tiende plek; twintig punten achter zijn teamgenoot Sergio Perez. Voor Nico Hülkenberg gaat het in het seizoen van 2016 nog steeds niet voor de wind. Hij eindigt in het kampioenschap weer onder zijn teamgenoot.

Nieuwe samenwerking

In 2017 maakt Hülkenberg de overstap naar Renault. Dit seizoen heeft hij echter weer veel pech, en lukt het zes keer niet om de race te finishen. Hülkenberg eindigt dit seizoen als tiende. In 2018 rijdt Nico weer voor het Franse team. Dit seizoen verloopt voor Hülkenberg een stuk beter dan de voorgaande jaren. Ondanks het feit dat hij zeven races niet kan finishen, eindigt hij als zevende in het klassement: ‘’The best of the rest’’. Het volgende seizoen, in 2019, begint weer onzeker voor de Duitser. Hij weet in tien races, voornamelijk door problemen met de motor, slechts vier keer in de punten te rijden. Nico Hülkenberg heeft gedurende zijn carrière, in verschillende races, laten zien dat zijn prestaties tot de top van de Formule 1 behoren. Maar om eindelijk die podiumplek te behalen, en wellicht de winst van het kampioenschap, daar heeft de Duitser eerst een competitieve bolide voor nodig. 

Hülkenberg in 2020

In het 2020-seizoen van de Formule 1 mocht Nico Hülkenberg tweemaal op de grid verschijnen tijdens een race, ondanks dat hij geen vast zitje had in de koningsklasse. In Silverstone verving de Duitser de met het coronavirus besmette Sergio Perez, maar in één van de twee races ging het feest niet door: Hülkenberg nog niet  aan de race beginnen door problemen met de auto. Een week later kon dat wel en de Duitser wist zich zelfs als derde te kwalificeren in de Racing Point-auto. Na een goede race finishte Hülkenberg als zevende.

Tijdens de Grand Prix van de Eifel was het opnieuw raak voor Nico Hülkenberg. Racing Point belde hem wederom op, dit keer omdat Lance Stroll besmet was geraakt met het coronavirus. De Duitser moest toevallig al op het circuit zijn vanwege mediaverplichtingen, maar kon in plaats daarvan instappen bij Racing Point. Daar mistte de Duitser echter de enige vrije training die gepland stond en wist hij zich als laatste te kwalificeren.

Dat Hülkenberg kan autoracen, blijkt maar weer uit zijn resultaat in Duitsland. Hij reed namelijk vanaf de laatste plek naar de achtste bij de finish, zonder ook maar enige tijd op de baan voorafgaand aan de kwalificatie en de race. Het was echter niet genoeg voor de Duitser om zich veilig te stellen voor 2021. Hülkenberg was langere tijd in beeld bij Red Bull ter vervanging van Alexander Albon, maar dat stoeltje is uiteindelijk naar Sergio Perez gegaan.

Overzicht Formule 1-carrière Nico Hülkenberg

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2010 Williams 0 22 14e
2012 Force India 0 63 11e
2013 Sauber 0 51 10e
2014 Force India 0 96 9e
2015 Force India 0 58 10e
2016 Force India 0 72 9e
2017 Renault 0 43 10e
2018 Renault 0 69 7e
2019 Renault 0 37 14e
2020* Racing Point 0 10 15e

* Nico Hulkenberg viel in totaal drie keer in bij Racing Point, waarvan hij twee keer aan de race kon beginnen.

Nico Hülkenberg Nieuws