Nico Hülkenberg

Nico Hülkenberg is een Duitse autocoureur, die tegenwoordig actief is voor Haas. Hülkenberg debuteerde in 2010 in de Formule 1 voor Williams, en keerde in 2012, na een jaar afwezigheid terug bij Force India. Via Sauber, opnieuw Force India, en Renault, leek zijn carrière na 2019 ten einde te komen. In 2020 mocht hij echter een aantal keer als invaller komen opdagen tijdens de coronacrisis, waarna hij in 2023 weer een contract kreeg aangeboden, bij Haas. Hülkenberg verlengde zijn contract in 2023 met een jaar en heeft dus in 2024 een aflopend contract.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

De weg naar de Formule 1

De in Emmerich am Rhein geboren coureur begon, zoals vele andere racers, zijn carrière in het karten. Wanneer Nico Hülkenberg vijftien jaar is, wint hij het Duitse kart kampioenschap voor junioren. Een jaar later, in 2003, dingt Hülkenberg al mee in de klasse voor de senioren. Het eerste jaar dat hij in deze klasse rijdt, wint hij gelijk het kampioenschap. In 2004 rijdt Nico weer in de karts, deze keer eindigt hij als tweede in het klassement.

Het volgende jaar maakt Nico Hülkenberg de overstap naar het Duitse Formule BMW kampioenschap. Hij eindigt in de finale als eerste, maar door een bestraffing voor een remfout wordt hij uiteindelijk derde. Van 2005 tot en met 2009 heeft de Nederlands sprekende coureur gereden in de klassen A1 GP, Formule 3 Euroseries en de GP2 Series. In 2007 wordt de coureur testrijder voor Williams in de Formule 1.

Formule 1

Na drie jaar testrijder te zijn geweest voor Williams, krijgt Nico Hülkenberg in 2010 een zitje in de Formule 1 bij de Britse renstal. Dit seizoen gaat het de Duitser redelijk goed af; hij behaalt in Brazilië de eerste polepositie voor Williams in vijf jaar. Het volgende seizoen geeft Williams de voorkeur aan een andere rijder, Pastor Maldonado. Hierna weet Nico Hülkenberg in 2011 geen plek bij een team te bemachtigen. Hij wordt wel testrijder voor Force India. Het volgende jaar krijgt hij hier een vast zitje.

In het seizoen van 2012 kent Nico verschillende uitblinkende raceprestaties. In België wordt hij vierde en in Brazilië rijdt hij in de regen als vijfde over de meet, na 30 ronden aan kop te hebben gereden. Zijn racecarrière wordt verzekerd met een contract bij Sauber in 2013. Het eerste halfjaar wordt Hülkenberg daar geteisterd door allerlei technische problemen en blijkt de auto niet competitief genoeg te zijn.

Met de komst van een aerodynamica-update na de zomerstop, kan Nico Hülkenberg eindelijk laten zien waartoe hij in staat is: hij kwalificeert zich in Italië als derde, waarna hij eindigt als vijfde. In Zuid-Korea weet hij onder anderen Hamilton in zijn Mercedes en Alonso in de Ferrari achter zich te houden, om zo de vierde plek te verzilveren. Ondanks zijn uitmuntende races, is het de Duitser in vier jaar Formule 1 nog niet gelukt om het podium te behalen.

In 2014 keert Nico Hülkenberg terug naar Force India. In retrospectief blijkt dit de juiste beslissing. Force India profiteert enorm van de nieuwe krachtbron van Mercedes, terwijl het seizoen voor Sauber vrij belabberd verloopt. Desondanks is het voor de Duitser niet mogelijk om een race op het podium te eindigen. Sergio Pérez, de teamgenoot van Hülkenberg, lukt dit wel, maar blijft qua punten in het kampioenschap achter op hem. 

Naast de Formule 1, kiest Hülkenberg er in 2015 voor om ook mee te doen aan de 24 Uur van Le Mans. En met succes: hij wordt de eerste nog actieve Formule 1-coureur, die deze duurrace wint. Tijdens de eerstvolgende F1-race, in Oostenrijk, weet hij zijn succes door te zetten. Hülkenberg finisht als zesde; zijn hoogste notering van het seizoen. In de rest van het jaar boekt Hülkenberg weinig grote successen, en sluit hij het seizoen af op de tiende plek; twintig punten achter teamgenoot Pérez. Voor Hülkenberg gaat het in het seizoen van 2016 nog steeds niet voor de wind. Hij eindigt in het kampioenschap weer onder zijn teamgenoot.

Nieuwe samenwerking

In 2017 maakt Hülkenberg de overstap naar Renault. Dit seizoen heeft hij echter weer veel pech, en lukt het zes keer niet om de race te finishen. Hülkenberg eindigt dit seizoen als tiende. In 2018 rijdt Hülkenberg weer voor het Franse team. Dit seizoen verloopt voor Hülkenberg een stuk beter dan de voorgaande jaren. Ondanks het feit dat hij zeven races niet kan finishen, eindigt hij als zevende in het klassement: best of the rest.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Nico Hülkenberg
Hülkenberg spreekt goed Nederlands, en praat regelmatig bij met Max Verstappen.

 Het volgende seizoen, in 2019, begint weer onzeker voor de Duitser. Hij weet in tien races, voornamelijk door problemen met de motor, slechts vier keer in de punten te rijden. Nico Hülkenberg heeft gedurende zijn carrière, in verschillende races, laten zien dat zijn prestaties tot de top van de Formule 1 behoren. Maar om eindelijk die podiumplek te behalen, en wellicht de winst van het kampioenschap, daar heeft de Duitser eerst een competitieve bolide voor nodig. 

Hülkenberg in 2020

In het 2020-seizoen van de Formule 1 mocht Hülkenberg tweemaal op de grid verschijnen tijdens een race, ondanks dat hij geen vast zitje had in de koningsklasse. In Silverstone verving de Duitser de met het coronavirus besmette Pérez, maar in één van de twee races ging het feest niet door: Hülkenberg kon niet aan de race beginnen door problemen met de auto. Een week later kon dat wel en de Duitser wist zich zelfs als derde te kwalificeren in de Racing Point-auto. Na een goede race finishte Hülkenberg als zevende.

Tijdens de Grand Prix van de Eifel was het opnieuw raak voor Hülkenberg. Racing Point belde hem wederom op, dit keer omdat Lance Stroll besmet was geraakt met het coronavirus. De Duitser moest toevallig al op het circuit zijn vanwege mediaverplichtingen, maar kon in plaats daarvan instappen bij Racing Point. Daar miste de Duitser echter de enige vrije training die gepland stond en wist hij zich als laatste te kwalificeren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

146882_45d8bb1e57744ba3c031a109dd92b70e
In 2020 was Hülkenberg de supersub.

Dat Hülkenberg kan autoracen, blijkt maar weer uit zijn resultaat op de zondag in Duitsland. Hij reed namelijk vanaf de laatste plek naar de achtste bij de finish, zonder ook maar enige tijd op de baan voorafgaand aan de kwalificatie en de race. Het was echter niet genoeg voor de Duitser om zich veilig te stellen voor 2021. Hülkenberg was langere tijd in beeld bij Red Bull ter vervanging van Alexander Albon, maar dat stoeltje is uiteindelijk naar Pérez gegaan.

Terugkeer in 2023

In 2023 keerde de Duitser terug in de Formule 1. Hülkenberg kreeg te horen dat hij Mick Schumacher mocht vervangen bij het team van Haas. Met de Amerikaanse renstal moest hij gaan vechten voor de punten, maar het werd een lastig seizoen voor de man uit Emmerich. Op de zaterdag kon Hülkenberg nog wel eens verrassen, maar de race pace van Haas was dramatisch. Die eerste podiumfinish moet dus nog altijd komen voor Hülkenberg. 

Overzicht Formule 1-carrière Nico Hülkenberg

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2010 Williams 0 22 14e
2012 Force India 0 63 11e
2013 Sauber 0 51 10e
2014 Force India 0 96 9e
2015 Force India 0 58 10e
2016 Force India 0 72 9e
2017 Renault 0 43 10e
2018 Renault 0 69 7e
2019 Renault 0 37 14e
2020 Racing Point* 0 10 15e
2023 Haas 0 9 16e

* Nico Hülkenberg viel in totaal drie keer in bij Racing Point, waarvan hij twee keer aan de race kon beginnen.

Nico Hülkenberg Nieuws