GP Qatar

In 2024 zal de Grand Prix van Qatar voor de derde keer op de kalender staan. In 2021 werd de wedstrijd voor het eerst verreden en deze werd gewonnen door Lewis Hamilton. In 2023 veroverde Max Verstappen zijn derde wereldtitel tijdens de sprintrace in Qatar. De deal tussen de Formule 1 en Qatar duurt tien jaar, waardoor de race tot en met 2032 op de kalender staat. Bekijk hier de volledige agenda van het seizoen 2024.

GP Qatar live kijken? Bekijk de opties van alle tv-aanbieders of registreer bij F1TV.

Tijdschema GP van Qatar 2024

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training 29 november 14:30 uur - 15:30 uur
Sprint Shootout 29 november 18:30 uur - 19:14 uur
Sprintrace 30 november 14:00 uur - 15:00 uur
Kwalificatie Grand Prix 30 november 18:00 uur - 19:00 uur
Grand Prix 1 december 18:00 uur - 20:00 uur

* Bij de sprintweekenden staan de tijden van de sessies nog niet vast, op de Grand Prix zelf na.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Losail International Circuit

Het Losail International Circuit werd in 2004 door meer dan duizend werknemers binnen één jaar opgebouwd, een onderneming van zo'n 58 miljoen Amerikaanse dollar. Datzelfde jaar werd er nog een Grand Prix verreden en sindsdien kwam de MotoGP er ieder jaar terug. Een rondje in de originele lay-out van de baan is 5,419 kilometer lang en het Losail International Circuit telt zestien bochten.

Lay-out circuit

GP Qatar

Hamilton, Piastri en Verstappen pakken de prijzen

In 2021 stond de Grand Prix van Qatar voor het eerst op de kalender. In dat jaar streden Lewis Hamilton en Max Verstappen in de slotfase van het seizoen voor de wereldtitel, waarbij Verstappen een puntenvoorsprong had, maar Hamilton het momentum aan zijn zijde had met de W12. De Brit won de race vanaf poleposition, terwijl Verstappen na een gridstraf vanwege het negeren van gele vlaggen in de kwalificatie als zevende moest beginnen. Verstappen beperkte de schade met een tweede plek, voor de verrassend sterke Fernando Alonso in zijn Alpine.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

verstappen wereldkampioen
Verstappen pakt zijn derde wereldtitel in Qatar, 2023.

Na een afwezigheid in 2022 keerde het Formule 1-circus in 2023 weer terug op het circuit, waarbij McLaren indruk maakte in de kwalificaties. In de sprintrace was het debutant Oscar Piastri, die de zege wist te pakken voor Verstappen, die aan zijn tweede plek genoeg had om zijn derde wereldtitel veilig te stellen, met nog zes Grands Prix te gaan. Een dag later vierde Verstappen die wereldtitel met een extra Grand Prix-zege, voor beide McLaren-coureurs.

GP Qatar Nieuws