F1 live kijken

In Nederland zijn er meerdere manieren om live de Formule 1-races te volgen. Dit zijn ze:

Ziggo Sport

Ziggo Sport is de exclusieve rechtenhouder van de Formule 1-races in Nederland. Dat houdt in dat geen enkele andere zender behalve Ziggo Sport live de Formule 1-races mag uitzenden. Dat doet het middels een uitgebreid programma. 

De zender zendt live alle vrije trainingen, kwalificaties en races van de Formule 1 uit. De kwalificaties en races worden aan elkaar gepraat en geanalyseerd vanuit de studio in Hilversum, waar presentator Rob Kamphues en vaste analist Robert Doornbos het laatste nieuws rondom de raceklasse bespreken en daarnaast analyseren wat er gedurende het weekend gebeurt. Daarnaast zendt Ziggo Sport elke vrijdagavond het Formule 1 Café uit. Kamphues en Doornbos bespreken, ook in vrije Grand Prix-weekenden, het laatste nieuws met wisselende gasten in een cafésetting. Het niveau is bewust laagdrempelig en regelmatig worden er ook randzaken besproken. De coverage vanaf locatie worden doorgaans verzorgd door commentator Olav Mol en pitreporter Jack Plooij.

Mensen die abonnee zijn van Ziggo als provider krijgen kosteloos toegang Ziggo Sport. Klanten van andere providers, zoals KPN en UPC, moeten een apart Ziggo Sport-pakket aanschaffen. Dit kost tussen de tien en twintig euro per maand. De prijs verschilt per provider.

F1 TV

Sinds begin 2019 biedt de Formule 1 zelf F1 TV aan. Dat is een streamingsdienst waar live de races van de Formule 1, Formule 2, Formule 3 en Porsche Supercup gevolgd kan worden. Daarnaast biedt de dienst een catalogus aan met daarin exclusieve documentaires en samenvattingen en soms volledige uitzendingen van historische Formule 1-races. De livestreams van F1 TV zijn naar smaak in te richten. Zo kan de kijker kiezen in welke taal het commentaar te horen is en mag er zelf bepaald worden vanaf welk camerastandpunt de wedstrijd gevolgd wordt.

F1 TV is een dienst die via de laptop, tablet en smarthphone te gebruiken is. Er zijn twee abonnementsvormen: F1 TV Pro en F1 TV Access. Eerstgenoemde biedt de gebruiker alle mogelijkheden, terwijl F1 TV Access geen toegang biedt tot de livestreams. F1 TV Pro kost 65 euro per jaar of 8 euro per maand. F1 TV Access is wat goedkoper: 27 euro per jaar of 3 euro per maand.

RTL Duitsland

Geen zin om te betalen voor F1-content? dan is RTL Duitsland een optie. De Duitse zender is nog één van de weinige kanalen die de Formule 1 op het open net uitzendt. In principe hebben alle Nederlanders die bij een bepaalde provider zijn aangesloten toegang tot RTL Duitsland. Let wel: het commentaar is logischerwijs Duits, maar de races worden ook onderbroken door reclame. Bij Ziggo Sport en F1 TV is dat niet het geval. Overigens worden de wedstrijden nog wel middels een wat kleiner vakje in het scherm náást de reclame uitgezonden.

F1 live kijken nieuws