GP Miami

Op zondag 5 mei 2024 zal de Grand Prix van Miami worden verreden. De race wordt verreden op het Miami International Autodrome en is de zesde Grand Prix op de kalender voor 2024. Het is de derde keer dat er een Grand Prix wordt gehouden in Miami, en voor het eerst wordt er ook een sprintrace georganiseerd. Max Verstappen kwam bij de eerste twee edities als winnaar uit de bus.

GP van Miami live kijken? Bekijk de opties van de tv-aanbieders of bestel direct bij F1TV.

Tijdschema GP van Miami 2024

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training 3 mei 18:30 uur - 19:30 uur
Sprint Shootout 3 mei 22:30 uur - 23:14 uur
Sprintrace 4 mei 18:00 uur - 19:00 uur
Kwalificatie Grand Prix 4 mei 22:00 uur - 23:00 uur
Race 5 mei 22:00 uur - 00:00 uur

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Miami International Autodrome

Het Miami International Autodrome is 5,412 kilometer lang en telt negentien bochten. De gemiddelde snelheid van het circuit ligt rond de 223 kilometer per uur en de Grand Prix duurt 57 ronden. De baan is speciaal ontworpen om de Grand Prix van Miami te organiseren. Het circuit loopt rondom het Hard Rock Stadium, de thuishaven van het American Football-team Miami Dolphins, wat allemaal eigendom is van stadioneigenaar Stephen Ross. De race vindt dus niet op de publieke weg plaats, maar op privéterrein. Nadat de Grand Prix van Miami is afgelopen, zal alles weer terugkeren naar de oorspronkelijke staat.

GP Miami
Het Miami International Autodrome.

Grand Prix van Miami tot en met 2031 op F1-kalender

De Grand Prix van Miami staat tot en met 2031 op de Formule 1-kalender. Daarmee heeft het één van de langste deals gesloten in de geschiedenis van de koningsklasse van de autosport. Het laat ook nog maar eens zien dat de intentie om de Formule 1 uit te breiden in de Verenigde Staten een serieuze is. Inmiddels is er met de Grand Prix van Las Vegas een derde evenement in het Noord-Amerikaanse land.

Verstappen domineert in Miami

Max Verstappen heeft de eerste twee edities van de Grand Prix van Miami gewonnen. In 2022 was dit een belangrijke race in de titelstrijd, waarbij hij vanaf een derde startplek Carlos Sainz in de eerste bocht verschalkte, en vervolgens Charles Leclerc binnenhengelde en passeerde.

Ook in 2023 was de Grand Prix van Miami toonaangevend voor het restant van het seizoen. Verstappen had in Q3 een fout gemaakt in zijn eerste Q3-ronde, en kon zijn tweede Q3-ronde niet afmaken vanwege een rode vlag, veroorzaakt door Leclerc. Na als negende gestart te zijn, baande Verstappen zich een weg naar voren, en rekende hij uiteindelijk met teamgenoot Sergio Pérez af. Het zou de eerste zege zijn van een recordreeks van tien opeenvolgende overwinningen voor Verstappen, terwijl Pérez na de race in Miami maandenlang erg zwak presteerde.

Winnaars van de Grand Prix van Miami

Jaar Winnaar Team
2023 Max Verstappen Red Bull Racing
2022 Max Verstappen Red Bull Racing

GP Miami Nieuws