GP Brazilië

De Grand Prix van Brazilië van 2023 wordt op zondag 5 november verreden op het Autodromo Jose Carlos Pace, beter bekend als Interlagos. Het is de twee-na-laatste race van het 2023-seizoen.

Tijdschema GP van Brazilië 2023

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training 3 november 15.30 uur - 16.30 uur
Kwalificatie 3 november 19.00 uur - 20.00 uur
Tweede vrije training 4 november 15.30 uur - 16.30 uur
Sprintrace 4 november 19.30 uur - 20.30 uur
Race 5 november 18.00 uur - 20.00 uur

Interlagos

Interlagos, gelegen in Sao Paolo, kent vijftien bochten en is een van de kortste circuits van de kalender, slechts 4,309 kilometer lang. Louis Romero Sanson was samen met Automobile Club de Brasil met het ontwerpen en realiseren van het circuit, in 1939 werden de eerste ronden op het iconische circuit verreden, tegen de klok in. De eerste sector, getypeerd door de 'Senna S', is kort, gevolgd door een bochtige middensector. Het lange rechte stuk, is doorgaans waar de motor het werk moet doen. De verschillen tussen de teams zijn doorgaans echter kleiner vanwege het feit dat het circuit op ongeveer 800 meter boven zeeniveau ligt; Interlagos is een typisch Red Bull-circuit.

Layout Interlagos

GP Brazilië

Verstappen in Brazilië

In 2019 in Brazilië wist Max Verstappen de Grand Prix te winnen. Met tweemaal een schitterende inhaalactie op Lewis Hamilton pakte de Red Bull-coureur het goud en revancheerde hij zich voor het jaar daarvoor. Toen reed de Nederlander op de eerste plek, maar werd hij door Esteban Ocon van het circuit getikt, toen laatstgenoemde zichzelf probeerde te unlappen. In 2018 werd het dus zilver voor Verstappen. Ook staat de regenrace in Brazilië van 2016 nog vers in het geheugen gegrift van Verstappen-fans. In 2020 werd de GP van Brazilië geannuleerd door het coronavirus.

Chaotische terugkeer Grand Prix van Brazilië

In 2021 keerde de Grand Prix van Brazilië terug en dat is er één geweest om niet snel te vergeten. De chaos begon al tijdens de kwalificatie op vrijdag. Nadat alle auto's in parc fermé waren gezet, besloot Verstappen om de achtervleugel van Hamiltons auto aan te raken. De Nederlander twijfelde namelijk of de achtervleugel wel legaal was. Na een aantal testen van de FIA kwam naar voren dat de achtervleugel van Hamilton te ver open zou zijn gegaan. De Brit werd gestraft en werd gediskwalificeerd uit de kwalificatie. Hij moest tijdens de sprintrace daardoor achteraan starten. Verstappen kreeg ook een straf voor het aanraken van de achtervleugel. Hij moest 50.000 euro betalen aan de FIA.

Tijdens de sprintrace werd ook al snel duidelijk hoe goed Hamilton in zijn vel zat. Dankzij zijn nieuwe motor wist hij veel coureurs in te halen en eindigde hij als vijfde. Wel moest hij door zijn motorwissel tijdens de race als tiende starten. Ook dit bleek geen probleem te zijn voor de Brit. Hij wist op magnifieke wijze de race te winnen, hoewel hij nog wel een harde strijd aan moest gaan met Verstappen. De Nederlander eindigde uiteindelijk als tweede.

Laatste winnaars Grand Prix van Brazilië

Jaar Winnaar Team
2022 George Russell Mercedes
2021 Lewis Hamilton Mercedes
2019 Max Verstappen Red Bull Racing
2018 Lewis Hamilton Mercedes
2017 Sebastian Vettel Ferrari
2016 Lewis Hamilton Mercedes

 

GP Brazilië Nieuws