Esteban Ocon

Esteban Ocon is een Franse coureur in de Formule 1. Hij rijdt in 2021 voor Alpine F1 Team als ploeggenoot van Fernando Alonso. De coureur is één van de langste rijders van de paddock met een lengte van 1.86m. Eerder reed Ocon voor Manor GP,  Force India en diens opvolger Racing Point.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Carrière in de opstapklasses

Dat Ocon uit het goede racehout is gesneden, bleek al uit zijn seizoenen in de opstapklasses van de autosport. Zo werd hij in 2013, als zeventienjarig broekie, derde in de Europese Formule Renault 2.0 en werd hij het jaar er op Europees kampioen Formule 3. Daar kreeg de in 1996 geboren Ocon al te maken met Max Verstappen, die dat jaar zijn eerste seizoen in de autosport beleefde. De twee streden regelmatig met elkaar, met de meer ervaren Ocon als winnaar. 

In 2015 deed Ocon mee aan de inmiddels opgeheven GP3. Alhoewel hij slechts één race won, werd hij wel kampioen in die klasse. Dat had de Fransman te danken aan een sterke, constante reeks halverwege het seizoen. Zo eindigde hij maar liefst negen keer achter elkaar als tweede in een race. 

Formule 1-debuut

Halverwege 2016 maakte Ocon zijn racedebuut in de Formule 1. Vanaf de Grand Prix van België nam hij de plek van Ryo Haryanto over bij het kleine Manor GP. Alhoewel hij geen punten wist te scoren, scoorde hij een stoeltje bij Force India voor het seizoen erop. Daar viel de jongeling op met zijn constantheid. Hij pakte op twee races na elke keer punten en liet ook zien over racecraft te beschikken, ook al leidde dat soms tot conflictjes met teamgenoot Sergio Perez.

Jaar op de reservebank

Het duo bleef aan voor 2018, maar nadat het noodleidende Force India werd overgenomen door zakenman Lawrence Stroll, wankelde Ocons positie bij het team. De Canadees zou graag zijn zoon Lance Stroll in de Racing Point, zoals het team vanaf de overname in augustus 2018 heette, willen zetten. Ocon maakte het seizoen af, maar werd voor het volgende jaar vervangen voor Stroll. Gedurende 2019 was hij als reservecoureur vooral te vinden in de pitbox van Mercedes, maar kreeg voor 2020 weer een kans op de grid, bij Renault.

Esteban Ocon in 2020

Na een jaar op de bank te hebben gezeten, mocht Ocon in 2020 zijn terugkeer maken in de Formule 1. De Fransman stapte in naast Daniel Ricciardo en wist in totaal 62 punten te scoren in het WK. Daardoor eindigde Ocon als twaalfde, terwijl zijn teamgenoot vijfde werd. In 2021 neemt Ocon het op tegen Fernando Alonso, die zijn terugkeer maakt in de Formule 1.

Overzicht Formule 1-carrière Ocon

JaarTeam(s)OverwinningenPuntenEindstand WK
2016Manor GP0023e
2017Force India0878e
2018Racing Point04912e
2020Renault06212e
2021*Alpine F1 Team---

* Het Formule 1-seizoen van 2021 moet nog beginnen of is nog bezig.

Esteban Ocon nieuws