Pierre Gasly

In het 2018-seizoen wordt bekend dat Pierre Gasly de naar Renault vertrekkende Daniel Ricciardo op zal vangen bij het team van Red Bull Racing. De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn dan ook hooggespannen. In zijn debuutjaar bij Red Bull presteert Gasly echter niet naar verwachtingen; een degradatie naar AlphaTauri is de consequentie. Daar doet de Fransman het erg goed en ook in 2021 mag hij plaatsnemen bij het zusterteam van Red Bull.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Begin carrière

De 22-jarige Gasly werd op 7 februari 1996 geboren in Rouen, Frankrijk. Net zoals iedere Formule 1-coureur blonk Pierre al op jonge leeftijd uit op de racebaan. Op 10-jarige leeftijd begon Gasly met karten en was al snel rapper dan zijn leeftijdsgenoten. In 2008 nam hij deel aan de Franse kadet-kartklasse en in 2009 maakte hij op het Europese toneel furore door als tweede te eindigen op het CIK-FIA European Championship.

Van Formule 4 naar Formule 2, maar niet zonder hobbels op de weg

In 2011 begon Gasly's avontuur in de 'single-seaters', in de Franse F4-competitie. Ondanks dat hij het kampioenschap niet won, mocht hij doorstromen naar de Formule Renault in 2012. Hier had hij even tijd nodig om te wennen aan het niveau, maar na een seizoen lang vallen en opstaan pakte hij het ene na het andere podium en wachtte een contract bij het Red Bull juniorenprogramma in 2014.

Zijn opwachting in het opleidingsteam van Red Bull betekende voor Gasly eveneens zijn debuut in de Formule 2 (toen nog GP2, red). Hierin werd hij in 2015 achtste, maar won hij in 2016 de titel. Door zijn sterke optredens in de opstapklasse voor de Formule 1 werd hem een plek als reservecoureur bij Red Bull Racing aangeboden. In september 2017 kondigde Toro Rosso aan dat het de tegenvallende Daniil Kvyat zou vervangen door Gasly, waardoor Pierre bij de Grand Prix van Maleisië zijn debuut mocht maken in de koningsklasse van de autosport.

Formule 1-avontuur bij Toro Rosso blijkt schot in de roos

Bij Toro Rosso maakte Gasly na zijn debuut een stabiele indruk. Dit zorgde ervoor dat hij ook in het 2018-seizoen mocht aanblijven, naast coureur Brendon Hartley. De kersverse coureur maakte op sommige momenten veel indruk, door bijvoorbeeld als vierde te finishen tijdens de Bahreinse Grand Prix. Op 20 augustus 2018 werd bekend dat Gasly in 2019 de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen zou worden, nadat eerder bekend werd dat Daniel Ricciardo zijn contract bij het team van Red Bull niet wilde verlengen en dus koos voor een ander raceteam.

Video: Gasly's geniale inhaalmanoeuvre op Spa in de Formule 2

Gasly in 2019

Gasly gaat in 2019 een spannend seizoen tegemoet. De Fransman rijdt voor het eerst voor een groot team en is teamgenoot van Verstappen. De verwachting is dat hij in de kwalificatie dichtbij Verstappen kan zitten, maar dat de Nederlander op zondag een stuk sneller zal zijn. Althans, dat waren de eerste prognoses van Helmut Marko. Gasly heeft als voordeel dat hij meer ervaring heeft met de Honda-motor in vergelijking met Verstappen, maar 'daar zal Max na zes rondjes' al wel raad mee weten, aldus Gasly. In de praktijk blijkt niets minder waar. Onder contract bij Red Bull kan Pierre Gasly zich niet meten met de top en rijdt hij regelmatig in de achterhoede van de top tien. Een degradatie naar dochterteam Toro Rosso is het gevolg. Gasly weet zich hier te herpakken, en hij deelt nagenoeg elke race mee in de punten. 

Team

Na nog maar één heel seizoen in de koningsklasse te hebben gereden, komt de carrière van Pierre Gasly in een stroomversnelling terecht wanneer bekend wordt dat hij in 2019 de plek naast Max Verstappen inneemt. Er wordt niet verwacht dat Gasly Verstappen er direct uitijdt, en hij krijgt dan ook de tijd om gewend te raken aan de nieuwe situatie. Het blijkt voor de Fransman echter moeilijk om de top bij te houden. Na de zomerstop wordt daarom besloten om Gasly terug te zetten naar Toro Rosso en Albon een kans te geven in de Red Bull. Bij zijn 'oude' werkgever lijkt Pierre Gasly beter op zijn plek te zitten en behaalt geregeld puntenfinishes; nagenoeg dezelfde resultaten als bij het moederteam. Onder meer door de verbeterde Honda motor staat Toro Rosso er in 2019 beter voor dan in 2018. Met vier races te gaan neemt het Italiaanse team de zesde plek in het kampioenschap in beslag; hun beste resultaat sinds 2008.

Auto

De STR19 is ontworpen door James Key, die in 2019 is vertrokken naar McLaren, en heeft in veel opzichten gelijkenis met de bolide van Red Bull. Zo is de achterkant van de auto en een deel van de ophanging, nagenoeg hetzelfde aan die van de RB15. Een groot verschil is de neus en de sidepods. De neus is bijna gelijk aan de Toro Rosso van 2018, terwijl de sidepods een experimenteel ontwerp hebben. Het team begint goed aan het seizoen, door in de eerste drie races met tenminste één auto in de punten te rijden. In het verloop van het jaar worden de resultaten alleen maar beter, met als hoogtepunt de kletsnatte race in Duitsland: Albon finisht als zesde en Kvyat beklimt het podium en behaalt de derde positie. Na de zomerstop neemt Pierre Gasly de plek over van Alexander Albon. Hoewel Gasly in het 2019 seizoen dan alleen nog in de RB15 heeft gereden, wordt direct duidelijk dat hij het rijden met de Toro Rosso bolide niet heeft verleerd. De eerste race, in Spa, finisht Pierre Gasly als negende. De vier races die volgen verbetert hij dit met twee achtste plaatsen. De auto van Toro Rosso is misschien niet opgewassen niet tegen de geoliede machine van Red Bull, het dochterteam vecht in 2019 wel serieus mee in het middenveld. 

Nieuws 

Pierre Gasly's zitje bij Red Bull is dan wel ingenomen door Alexander Albon, dit zegt niet alles over het 2020-seizoen. Volgens Helmut Marko is er nog geen besluit genomen over wie er naast Max Verstappen gaat rijden in 2021. Pierre Gasly en Alexander Albon zijn de beoogde kandidaten, maar er doen ook geruchten de ronde dat Nico Hulkenberg of zelfs Sebastian Vettel, de begeerde plek inneemt. Hoewel Gasly in 2020 verdienstelijk presteert, met zelfs een overwinning op het circuit van Monza, mag hij niet plaatsnemen in het zitje van Albon. Hij zal ook in 2021 gaan rijden voor AlphaTauri, naast Yuki Tsunoda. 

2020 een van de beste seizoenen van Gasly

Het seizoen van 2020 is een erg sterk seizoen voor de Fransman. Die na één volledig seizoen bij Toro Rosso in 2020 zijn opwachting maakt voor het vernieuwde AlphaTauri. Het team is in 2020 naar verluidt nog minder een juniorenteam van het zusterteam Red Bull Racing, maar lijkt in groeiende mate steeds meer op eigen benen te willen staan. Vanaf de eerste race is Gasly erg constant en weet hij zich steeds in de punten te werken. Hoogtepunten in 2020 zijn een fenomenale overwinning op het circruit van Monza, een zeer sterke inhaalrace tijdens de Grand Prix van België en een dodelijk constante race tijdens de eerste Grand Prix van Bahrein.

Even leek het er dan ook op dat Gasly duidelijk aan de deur van Helmut Marko aan het kloppen was, omdat hij een slecht presterende Alexander Albon wel eens verdienstelijk zou kunnen vervangen. Uiteindelijk mocht het niet zo zijn, Gasly zal ook in 2021 bij AlphaTauri gaan rijden en zal zijn nieuwe teamgenoot Yuki Tsunoda verwelkomen, die Daniil Kvyat zal gaan vervangen nadat de Rus een slecht seizoen afleverde bij het team. 

Persoonlijk

Hoewel het soms lijkt alsof Formule 1 coureurs leven op het circuit, en buiten de F1 geen hobby's hebben, blijkt dit in de realiteit toch anders. Zo geniet Pierre Gasly ervan om in zijn vrije tijd met vrienden voetbalwedstrijdjes te houden en bezoekt hij geregeld wedstrijden van Paris Saint Germain waar, naar Gasly zelf zegt, een goede vriend van hem speelt. Wanneer de Fransman tijd over heeft vindt hij het overigens ook leuk om tijd door te brengen met zijn vriendin Caterina Masetti Zannini; een brunette van Italiaanse komaf. Naar verluidt hebben de twee een relatie sinds het begin van 2018. Caterina is niet vaak te zien bij races, maar wenst Pierre wel altijd succes. 

Overzicht Formule 1-carrière Gasly

JaarTeam(s)OverwinningenPuntenEindstand WK
2017Toro Rosso0021e
2018Toro Rosso02915e
2019Red Bull Racing & Toro Rosso0957e
2020AlphaTauri17510e
2021*AlphaTauri---

* Het Formule 1-seizoen van 2021 moet nog beginnen of is nog bezig.

Pierre Gasly nieuws