Haas

Het Formule 1-team Haas is opgericht door Gene Haas in 2014 en doet sinds 2016 mee aan de Formule 1. Gene Haas is ook de CEO van het team, dat wordt geleidt door de Italiaan Guenther Steiner. De twee coureurs voor het team in 2021 zijn de twee rookies Mick Schumacher en Nikita Mazepin. De zoon van de zevenvoudig wereldkampioen werd in 2020 kampioen in de Formule 2, terwijl Mazepin genoeg had aan een vijfde plek voor de promotie naar de Formule 1. Haas rijdt in 2021 wederom met Ferrari-motoren.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Twee nieuwe coureurs in 2021

Voor het 2021-seizoen heeft Haas twee nieuwe coureurs aangesteld. Het team heeft besloten Romain Grosjean en Kevin Magnussen niet meer terug te laten keren op de grid en gaat verder met de zoon van Michael Schumacher, Mick Schumacher, en Nikita Mazepin. Schumacher won de Formule 2-titel in 2020 en heeft zijn plek in de Formule 1 verdiend. Mazepin zal daarentegen vooral bij het team gaan rijden omdat zijn vader, Dmitry Mazpin, veel geld in Haas zal stoppen.

Wat betreft de prestaties heeft Haas geen ambities dit seizoen. Teambaas Steiner gaf voorafgaand aan het seizoen al te kennen dat het een weggegooid jaar is voor Haas, juist omdat de bolide van het afgelopen jaar niet competitief was. Dit jaar zal dus vooral een leerjaar zijn voor de twee net aangestelde rookies. 

Sterk begin voor het team

Niet ieder nieuw team is gelijk competitief in de Formule 1, maar Haas stond er in 2016 wel goed voor. Sterker nog: Romain Grosjean finishte in zijn eerste race voor de renstal gelijk als zesde. In de jaren daarna was Haas steeds een belangrijke gegadigde voor puntenfinishes. Het seizoen 2019 was daar een negatieve uitzondering op. De auto was niet snel genoeg en was vaak in de achterhoede te vinden.

In 2020 was het daarna voor Haas vooral de taak om te overleven. Omdat het een privéteam is werd het zwaar getroffen door de coronapandemie. Daarnaast kan het team niet rekenen op een grote zak geld, daarnaast was de krachtbron van Ferrari ook niet competitief. Het zou ertoe leiden dat de ontwikkeling van Haas al vroeg gestaakt werd. In totaal wist Haas in 2020 drie punten te pakken en werd het negende in het constructeurskampioenschap. Dat het team niet laatste werd, komt doordat Williams helemaal geen punten wist te scoren in het seizoen.

Overzicht prestaties Haas in de Formule 1 sinds 2016

JaarWK-positiePuntenOverwinningen
20168e290
20178e470
20185e930
20199e280
20209e30

Haas nieuws