GP Abu Dhabi

Op zondag 26 november 2023 zal de Grand Prix van Abu Dhabi worden verreden. De race op het Yas Marina Circuit is de laatste Grand Prix van het seizoen. Abu Dhabi is al jarenlang traditiegetrouw de seizoensafsluiter.

Tijdschema GP van Abu Dhabi 2023

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training 24 november 10.30 uur - 11.30 uur
Tweede vrije training 24 november 14.00 uur - 15.00 uur
Derde vrije training 25 november 11.30 uur - 12.30 uur
Kwalificatie 25 november 15.00 uur - 16.00 uur
Race 26 november 14.00 uur - 16.00 uur

Yas Marina Circuit

Het Yas Marina Circuit is het enige circuit van Abu Dhabi, het telt twintig bochten, is 5,554 kilometer lang en er wordt tegen de klok in gereden. Het circuit is ontworpen door Hermann Tilke, die verantwoordelijk is voor meerdere circuits op de 2022-kalender. De eerste sector is kort en kent slechts vier bochten, doorgaans houdt de Red Bull de top hier aardig bij. Het middenstuk wordt gekenmerkt door maar liefst twee lange rechte stukken, waar de motor vooral van belang is. Het laatste stuk is wederom technisch en is het meest bochtige gedeelte van het circuit, hier wint Red Bull veel tijd.

Layout Yas Marina Circuit

GP Abu Dhabi

Verstappen in Abu Dhabi

Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in 2019 wist Max Verstappen zich goed staande te houden. Hij moest Charles Leclerc in de Ferrari in de openingsfase voor zich dulden, maar pakte tegen het einde van de race de tweede plek van de Monegask af. Ook het jaar daarvoor wist hij het podium te bereiken, zijn sterke optreden was goed voor een derde plaats. Dit zijn de twee beste eindklasseringen voor de Nederlander in de laatste race van het seizoen. 

In 2020 kon Verstappen zich kwalificeren op poleposition. Tijdens de race kon de Nederlander flink domineren, waarna hij ook op de zondag de snelste man was. Verstappen won de race, gevolgd door Valtteri Bottas en Lewis Hamilton, die het podium completeerden. Het was de tiende Grand Prix-overwinning van de Red Bull-rijder.

Eerste wereldtitel Verstappen in Abu Dhabi

In 2021 was Abu Dhabi de laatste allesbeslissende race voor het wereldkampioenschap tussen Hamilton en Verstappen. De twee coureurs kwamen met een gelijk stand aan en de coureur die het hoogste zou eindigen zou dus de titel winnen. Verstappen mocht starten vanaf poleposition, maar vanaf de start was al duidelijk dat Hamilton er snel voorbij zal gaan. De Brit stond lange tijd aan de leiding en leek op weg de titel te pakken totdat Nicholas Latifi crashte in de slotfase van de race.

Er kwam een safety car en Verstappen nam een tactische beslissing door te wisselen naar versere banden. Toen de safety car naar binnen ging, kon Verstappen meteen toeslaan en Hamilton inhalen. De Nederlander kwam als eerste over de eindstreep en pakte daardoor zijn allereerste wereldtitel.

Laatste winnaars Grand Prix van Abu Dhabi

Jaar Winnaar Team
2022 Max Verstappen Red Bull Racing
2021 Max Verstappen Red Bull Racing
2020 Max Verstappen Red Bull Racing
2019 Lewis Hamilton Mercedes
2018 Lewis Hamilton Mercedes
2017 Valtteri Bottas Mercedes

 

GP Abu Dhabi Nieuws