GP Abu Dhabi

Op zondag 8 december 2024 zal de Grand Prix van Abu Dhabi worden verreden. De race op het Yas Marina Circuit is de laatste Grand Prix van het seizoen. Abu Dhabi is al jarenlang traditiegetrouw de seizoensafsluiter.

GP Abu Dhabi live kijken? Bekijk de opties van alle tv-aanbieders of registreer bij F1TV.

Tijdschema GP van Abu Dhabi 2024

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training 6 december 10:30 uur - 11:30 uur
Tweede vrije training 6 december 14:00 uur - 15:00 uur
Derde vrije training 7 december 11:30 uur - 12:30 uur
Kwalificatie 7 december 15:00 uur - 16:00 uur
Grand Prix 8 december 14:00 uur - 16:00 uur

De tekst gaat verder onder het nieuws.

Yas Marina Circuit

Het Yas Marina Circuit is het enige circuit van Abu Dhabi, het telt twintig bochten, is 5,281 kilometer lang en er wordt tegen de klok in gereden. Het circuit is ontworpen door Hermann Tilke, die verantwoordelijk is voor meerdere circuits op de kalender. De eerste sector is kort en kent slechts vier bochten. Het middenstuk wordt gekenmerkt door maar liefst twee lange rechte stukken, waar de motor vooral van belang is. Het laatste stuk is wederom technisch en is het meest bochtige gedeelte van het circuit.

Layout Yas Marina Circuit

yas marina circuit

Verstappen in Abu Dhabi

Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in 2019 wist Max Verstappen zich goed staande te houden. Hij moest Charles Leclerc in de Ferrari in de openingsfase voor zich dulden, maar pakte tegen het einde van de race de tweede plek van de Monegask af. Ook het jaar daarvoor wist hij het podium te bereiken, zijn sterke optreden was goed voor een derde plaats. 

In 2020 kon Verstappen zich kwalificeren op poleposition. Tijdens de race kon de Nederlander flink domineren, waarna hij ook op de zondag de snelste man was. Verstappen won de race, gevolgd door Valtteri Bottas en Lewis Hamilton, die het podium completeerden. Het was de tiende Grand Prix-overwinning van de Red Bull-rijder.

Eerste wereldtitel Verstappen in Abu Dhabi

In 2021 was Abu Dhabi de laatste allesbeslissende race voor het wereldkampioenschap tussen Hamilton en Verstappen. De twee coureurs kwamen met een gelijk stand aan en de coureur die het hoogste zou eindigen zou dus de titel winnen. Verstappen mocht starten vanaf poleposition, maar vanaf de start was al duidelijk dat Hamilton er snel voorbij zal gaan. De Brit stond lange tijd aan de leiding en leek op weg de titel te pakken totdat Nicholas Latifi crashte in de slotfase van de race.

Er kwam een safetycar en Verstappen nam een tactische beslissing door te wisselen naar versere banden. Toen de safetycar naar binnen ging, kon Verstappen meteen toeslaan en Hamilton inhalen. De Nederlander kwam als eerste over de eindstreep en pakte daardoor zijn allereerste wereldtitel.

Verstappen breidt dominantie in Abu Dhabi uit

Ook in de jaren na zijn eerste wereldtitel was Verstappen vaak succesvol in de Verenigde Arabische Emiraten. Zowel in 2022 als in 2023 had Verstappen de volgende wereldtitel al op zak, terwijl hij arriveerde in het Arabische land. Toch was er van een gebrek aan scherpte bij de Red Bull-coureur geen sprake, want in beide jaren wist Verstappen vanaf poleposition de race te winnen, met in 2023 dus alweer zijn vierde zege op rij. Daarbij wist Verstappen ook een record te breken: met zijn negentiende seizoenszege reed hij meer dan 1.000 ronden aan de leiding in één seizoen, 1.003 om precies te zijn.

Laatste winnaars Grand Prix van Abu Dhabi

Jaar Winnaar Team
2023 Max Verstappen Red Bull Racing
2022 Max Verstappen Red Bull Racing
2021 Max Verstappen Red Bull Racing
2020 Max Verstappen Red Bull Racing
2019 Lewis Hamilton Mercedes
2018 Lewis Hamilton Mercedes
2017 Valtteri Bottas Mercedes

 

GP Abu Dhabi Nieuws