GP Abu Dhabi 2019

Op zondag 1 december wordt in Abu Dhabi de laatste race van het 2019-seizoen verreden. De opening van het circuit in 2009 betekent de eerst nachtrace in de Formule 1. Sindsdien is de race op Yas Marina negen keer de hekkensluiter van de F1-kalender geweest. De baan is in totaal 5554 meter lang, en telt 21 bochten. Er worden 55 ronden gereden.


2018

De vrije trainingen verlopen voor Red Bull prima met een eerste plaats in de eerste training en top drie noteringen in de tweede training. Mercedes heeft uiteindelijk de bovenhand, met Ferrari achter zich. Deze verhoudingen zetten zich voort in de kwalificatie. Mercedes pakt een 1-2, met Hamilton op plaats één en Bottas op twee. De rijders van het Duitse team worden respectievelijk opgevolgd door Vettel, Raikkonen, Ricciardo en Verstappen. 

Max Verstappen staat voor aanvang van het laatste raceweekend van het seizoen, vijfde in het kampioenschap. Met drie punten achterstand op Bottas en zeventien op Räikkönen, is de Nederlander gebrand om op Yas Marina zo hoog mogelijk te eindigen. Na de start van de race lijkt dit alleen nagenoeg ondenkbaar. Verstappen valt door een motorprobleem, vanaf de zesde positie, terug naar plek tien. Na acht spectaculaire ronden, gekenmerkt door een fikse crash van Hülkenberg, Leclerc die in de Sauber het gevecht aangaat met Ricciardo, en een inhaalslag van Verstappen, staat Max op de vierde plek. In ronde acht maakt Lewis Hamilton een pitstop en valt van plek één, terug naar de vijfde positie, achter Verstappen. Aanvankelijk is Lewis te snel op zijn nieuwe banden, en haalt hij Max in. De Hasselaar ziet al snel kans om zijn plaats terug te pakken. In ronde achttien staat Ricciardo op de leiderspositie gevolgd door Verstappen en Hamilton. Wanneer Verstappen een pitstop maakt, neemt de Brit zijn weer positie over. De race wordt uiteindelijk gewonnen door Lewis Hamilton, gevolgd door Sebastian Vettel op de op één-na-hoogste trede. Het podium wordt afgesloten door Max Verstappen. In zijn laatste F1-race voor Ferrari, heeft Kimi Räikkönen problemen met zijn motor, en valt hij uit. Max Verstappen neemt in het kampioenschap de vierde plaats van Bottas over, maar komt twee punten te kort om derde te worden. 

 


Meer nieuws