Lewis Hamilton

Wie Formule 1 zegt, zegt ook Lewis Hamilton. Al jaren maakt de inmiddels vijfvoudig wereldkampioen furore in de koningsklasse van de autosport. Met vele overwinningen en pole positions op zijn naam schaart de Brit zich in een illuster rijtje, met namen als Michael Schumacher en Ayrton Senna. De Brit rijdt in het seizoen van 2020 voor Mercedes. Wie is Hamilton precies en waar komt deze toch wel opvallende verschijning vandaan?


Lewis Carl Davidson Hamilton werd geboren op 7 januari 1985 in het Engelse Stevenage. De kleine Lewis had geen makkelijke jeugd. Op jonge leeftijd scheidden zijn ouders en de aandacht van zijn ouders gingen vooral naar zijn jongere broertje Nicolas, die door een hersenverlamming gehandicapt is. Al snel bleek Lewis een racetalent. Toen hij zes was kreeg hij namelijk een radiografisch bestuurbare auto, waarmee hij direct nationale competities won. Niet veel later kreeg hij zijn eerste Go-Kart van zijn vader en stond hij aan de vooravond van een monsterlijke racecarrière.

Hamilton als een raket richting jeugdopleiding van McLaren

In 1993 won de katholiek opgevoede Hamilton zijn eerste races in de Engelse kadet-raceklasses. Met zijn vader Anthony als manager won hij meer en meer en in 1998 had hij de titel van de Super One Series achter zijn naam, evenals het dubbele kampioenschap in het Engelse kartkampioenschap. Dit bleef bij de grote namen in de racewereld niet onopgemerkt en zodoende werd Lewis gestrikt voor de McLaren-jeugdopleiding, op 13-jarige leeftijd.

Met teamgenoot Nico Rosberg aan zijn zijde won Hamilton in de Formule A, destijds een opstapklasse voor de Formule 1, meerdere titels in 2000 en 2001. Ook in de jaren die volgden was er voor het jonge talent geen houden aan in de Formule Renault, Formule 3 en de GP2. Toen Hamilton ook in die laatste raceklasse in 2006 kampioen werd, was er voor McLaren geen andere optie dan hem in het Formule 1 team te plaatsen. Hamilton verving in 2007 de vertrokken Juan Pablo Montoya en werd teamgenoot van Fernando Alonso.

Vervolgens kende Hamilton een ijzersterk eerste seizoen. Al in zijn debuutrace wist de toen 19-jarige coureur een derde plek te pakken in Australië en die lijn wist hij in de races die volgden door te trekken. Uiteindelijk wist Hamilton tweede te worden in het kampioenschap, in een seizoen waarin hij als jongste coureur ooit pole position bemachtigde en tevens vier races won. Op de wereldtitel hoefde Hamilton echter niet lang te wachten, want met McLaren hengelde hij slechts een jaar later de titel alsnog binnen.

Bewogen jaren maken einde aan periode bij McLaren

In de jaren die volgden kende Hamilton enkele wisselvallige seizoenen, waarin hij tot 2014 geen wereldkampioen meer wist te worden. Bovendien was Hamilton geregeld het slachtoffer van racisme in de Formule 1. De coureur was immers de enige donkere coureur op de grid en bij races als de Spaanse Grand Prix was dit de oorzaak van verschillende racistische uitingen door Formule 1-fans.

In 2013 tekende Hamilton voor het team van Mercedes, het Brits-Duitse team waar hij zijn grootste successen zou beleven. Tussen 2014 en 2018 behaalde hij liefst vier wereldtitels, wat zijn totaal vandaag de dag op vijf wereldkampioenschappen zet. Daarmee is hij na Michael Schumacher en Juan Manuel Fangio de meest succesvolle coureur aller tijden. Momenteel bezet Hamilton liefst 26 records in de Formule 1.

Wereldtitel Hamilton 2018

Hamilton pakte in 2018 de vijfde wereldtitel uit zijn carrière. De Brit werd in Mexico wereldkampioen Formule 1 en eindigde met 408 punten tegen 320 stuks voor zijn grote rivaal Sebastian Vettel. Hamilton behaalde elf overwinningen en zeventien podiumplaatsen.

Hamilton in 2019

Ook in de eerste maanden van 2019 bleek Hamilton dominant. Mercedes bracht wederom de beste auto naar het circuit, terwijl in de testdagen gedacht werd dat dit jaar Ferrari eindelijk weer eens de wereldtitel zou pakken. Niets bleek minder waar: de Brit wist maar liefst acht van de eerste twaalf races te winnen waarvan vier opeenvolgend. 

Tot aan de zomerstop wist Hamilton 250 punten te verzamelen. Na twaalf races staat hij 62 punten voor op de nummer 2, teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen maakt de top drie compleet met 181 punten, zeven punten achter de Fin. De eerste race van het seizoen werd gewonnen door Bottas, daarn herpakte Hamilton zich.

De tweede race in Bahrein werd hem in zijn schoot geworpen door technische problemen bij Charles Leclerc. In China en Spanje was de Mercedes-coureur onverslaanbaar, in Monaco werd hij veelvuldig geholpen door het smalle stratencircuit, Max Verstappen hijgde de helft van de race in zijn nek. In Canada kwam Hamilton niet als eerste over de streep, maar een penalty voor rivaal Sebastian Vettel kostte de Duitser vijf seconden, waardoor Hamilton er alsnog met de eerste plek vandoor ging. Ook in Frankrijk en Silverstone was de man uit Stevenage oppermachtig en de laatste race die hij won moest Verstappen het afleggen na een uitstekende call van de Mercedes-strategen.

Uiteindelijk won Hamilton voor de derde maal op rij het wereldkampioenschap. De Mercedes-rijder had geen concurrentie van Valtteri Bottas, de Ferrari-coureurs en Max Verstappen. Al in Austin kon hij zijn zesde wereldtitel uit zijn carrière bijschrijven. Hamilton heeft daarmee nog één wereldtitel nodig om op gelijke hoogte te komen met recordhouder Michael Schumacher, die zeven keer wereldkampioen is geworden. 

Hamillton in 2020

Lewis Hamilton kan in 2020 het record van Michael Schumacher evenaren. Hij heeft zes wereldtitels en met de zevende erbij in 2020 kan de Brit net zoveel wereldkampioenschappen hebben gewonnen als de recordhouder. Over Schumacher zijn toestand is overigens nog steeds niet bekend. Jean Todt, voormalige Ferrari-baas, heeft weleens gezegd dat hij races kijkt met Schumacher, maar in hoeverre de Duitser dan bewust is heeft Todt niet gezegd.

Overzicht Formule 1-carrière Hamilton

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2007 McLaren 4 109 2
2008 McLaren 5 98 1
2009 McLaren 2 49 5
2010 McLaren 3 240 4
2011 McLaren 3 227 5
2012 McLaren 4 190 4
2013 Mercedes 1 189 4
2014 Mercedes 11 384 1
2015 Mercedes 10 381 1
2016 Mercedes 10 380 2
2017 Mercedes 9 363 1
2018 Mercedes 11 408 1
2019 Mercedes 11 413 1
Meer nieuws