Like ons!

Wie Formule 1 zegt, zegt ook Lewis Hamilton. Al jaren maakt de inmiddels vijfvoudig wereldkampioen furore in de koningsklasse van de autosport. Met 73 overwinningen en 83 pole positions op zijn naam schaart de Brit zich in een illuster rijtje, met namen als Michael Schumacher en Ayrton Senna. Maar wie is Hamilton precies en waar komt deze toch wel opvallende verschijning vandaan?

Lewis Carl Davidson Hamilton werd geboren op 7 januari 1985 in het Engelse Stevenage. De kleine Lewis had geen makkelijke jeugd. Op jonge leeftijd scheidden zijn ouders en de aandacht van zijn ouders gingen vooral naar zijn jongere broertje Nicolas, die door een hersenverlamming gehandicapt is. Al snel bleek Lewis een racetalent. Toen hij zes was kreeg hij namelijk een radiografisch bestuurbare auto, waarmee hij direct nationale competities won. Niet veel later kreeg hij zijn eerste Go-Kart van zijn vader en stond hij aan de vooravond van een monsterlijke racecarrière.

Hamilton als een raket richting jeugdopleiding van McLaren

In 1993 won de katholiek opgevoede Hamilton zijn eerste races in de Engelse kadet-raceklasses. Met zijn vader Anthony als manager won hij meer en meer en in 1998 had hij de titel van de Super One Series achter zijn naam, evenals het dubbele kampioenschap in het Engelse kartkampioenschap. Dit bleef bij de grote namen in de racewereld niet onopgemerkt en zodoende werd Lewis gestrikt voor de McLaren-jeugdopleiding, op 13-jarige leeftijd.

Met teamgenoot Nico Rosberg aan zijn zijde won Hamilton in de Formule A, destijds een opstapklasse voor de Formule 1, meerdere titels in 2000 en 2001. Ook in de jaren die volgden was er voor het jonge talent geen houden aan in de Formule Renault, Formule 3 en de GP2. Toen Hamilton ook in die laatste raceklasse in 2006 kampioen werd, was er voor McLaren geen andere optie dan hem in het Formule 1 team te plaatsen. Hamilton verving in 2007 de vertrokken Juan Pablo Montoya en werd teamgenoot van Fernando Alonso.

Vervolgens kende Hamilton een ijzersterk eerste seizoen. Al in zijn debuutrace wist de toen 19-jarige coureur een derde plek te pakken in Australië en die lijn wist hij in de races die volgden door te trekken. Uiteindelijk wist Hamilton tweede te worden in het kampioenschap, in een seizoen waarin hij als jongste coureur ooit pole position bemachtigde en tevens vier races won. Op de wereldtitel hoefde Hamilton echter niet lang te wachten, want met McLaren hengelde hij slechts een jaar later de titel alsnog binnen.

Bewogen jaren maken einde aan periode bij McLaren

In de jaren die volgden kende Hamilton enkele wisselvallige seizoenen, waarin hij tot 2014 geen wereldkampioen meer wist te worden. Bovendien was Hamilton geregeld het slachtoffer van racisme in de Formule 1. De coureur was immers de enige donkere coureur op de grid en bij races als de Spaanse Grand Prix was dit de oorzaak van verschillende racistische uitingen door Formule 1-fans.

In 2013 tekende Hamilton voor het team van Mercedes, het Brits-Duitse team waar hij zijn grootste successen zou beleven. Tussen 2014 en 2018 behaalde hij liefst vier wereldtitels, wat zijn totaal vandaag de dag op vijf wereldkampioenschappen zet. Daarmee is hij na Michael Schumacher en Juan Manuel Fangio de meest succesvolle coureur aller tijden. Momenteel bezet Hamilton liefst 26 records in de Formule 1.

Wereldtitel Hamilton 2018

Hamilton pakte in 2018 de vijfde wereldtitel uit zijn carrière. De Brit werd in Mexico wereldkampioen Formule 1 en eindigde met 408 punten tegen 320 stuks voor zijn grote rivaal Sebastian Vettel. Hamilton behaalde elf overwinningen en zeventien podiumplaatsen.

Klik hier om alle nieuwsartikelen van Hamilton op F1Maximaal.nl te bekijken.

Naar boven