Lewis Hamilton

Wie Formule 1 zegt, zegt ook Lewis Hamilton. Al jaren maakt de inmiddels zesvoudig wereldkampioen furore in de koningsklasse van de autosport. Met vele overwinningen en pole positions op zijn naam schaart de Brit zich in een illuster rijtje, met namen als Michael Schumacher en Ayrton Senna. Hamilton rijdt in het seizoen van 2020 voor Mercedes

Lewis Carl Davidson Hamilton werd geboren op 7 januari 1985 in het Engelse Stevenage. De kleine Lewis had geen makkelijke jeugd. Op jonge leeftijd scheidden zijn ouders en de aandacht van zijn ouders gingen vooral naar zijn jongere broertje Nicolas, die door een hersenverlamming gehandicapt is. Al snel bleek Lewis een racetalent. Toen hij zes was kreeg hij namelijk een radiografisch bestuurbare auto, waarmee hij direct nationale competities won. Niet veel later kreeg hij zijn eerste Go-Kart van zijn vader en stond hij aan de vooravond van een monsterlijke racecarrière.

Hamilton als een raket richting jeugdopleiding van McLaren

In 1993 won de katholiek opgevoede Hamilton zijn eerste races in de Engelse kadet-raceklasses. Met zijn vader Anthony als manager won hij meer en meer en in 1998 had hij de titel van de Super One Series achter zijn naam, evenals het dubbele kampioenschap in het Engelse kartkampioenschap. Dit bleef bij de grote namen in de racewereld niet onopgemerkt en zodoende werd Lewis gestrikt voor de jeugdopleiding van McLaren, op 13-jarige leeftijd.

Met teamgenoot Nico Rosberg aan zijn zijde won Hamilton in de Formule A, destijds een opstapklasse voor de Formule 1, meerdere titels in 2000 en 2001. Ook in de jaren die volgden was er voor het jonge talent geen houden aan in de Formule Renault, Formule 3 en de GP2. Toen Hamilton ook in die laatste raceklasse in 2006 kampioen werd, was er voor McLaren geen andere optie dan hem in het Formule 1 team te plaatsen. Hamilton verving in 2007 de vertrokken Juan Pablo Montoya en werd teamgenoot van Fernando Alonso.

Vervolgens kende Hamilton een ijzersterk eerste seizoen. Al in zijn debuutrace wist de toen 22-jarige coureur een derde plek te pakken in Australië en die lijn wist hij in de races die volgden door te trekken. In Canada pakte de jonge Brit uiteindelijk zijn eerste pole position en GP-zege. Uiteindelijk wist Hamilton tweede te worden in het kampioenschap, in een seizoen waarin hij als jongste coureur ooit pole position bemachtigde en tevens vier races won. Op de wereldtitel hoefde Hamilton echter niet lang te wachten, want met McLaren hengelde hij slechts een jaar later de titel alsnog binnen.

Bewogen jaren maken einde aan periode bij McLaren

In de jaren die volgden kende Hamilton enkele wisselvallige seizoenen, waarin hij tot 2014 geen wereldkampioen meer wist te worden. Bovendien was Hamilton geregeld het slachtoffer van racisme in de Formule 1. De coureur was immers de enige donkere coureur op de grid en bij races als de Spaanse Grand Prix was dit de oorzaak van verschillende racistische uitingen door Formule 1-fans.

Overstap naar Mercedes

In 2013 tekende Hamilton voor het team van Mercedes, het Brits-Duitse team waar hij zijn grootste successen zou beleven. Toen de overstap net bekend werd gemaakt, heerste er veel twijfel over of Hamilton de goede keuze maakte. McLaren was in 2012 immers een topteam, terwijl zijn nieuwe werkgever vooral een subtopper was. Het jaar daarop draaiden de rollen echter om en werd de Duitse renstal, nu met Hamilton in de gelederen, een team dat streed om de overwinning. Hamilton wist in zijn eerste Mercedes-seizoen één zege te pakken, maar vanaf 2014 begon het motortje te lopen. Sterker nog: tussen 2014 en 2019 behaalde hij liefst vijf wereldtitels, wat zijn totaal vandaag de dag op zes wereldkampioenschappen zet. Daarmee is hij na Michael Schumacher de meest succesvolle coureur aller tijden. Momenteel bezet Hamilton liefst 26 records in de Formule 1.

Wereldtitel F1-seizoen 2019

Hamilton pakte in 2019 zijn zesde wereldtitel. Vooral in de eerste seizoenshelft werd er geoogst door: acht overwinningen in de eerste twaalf races. Hij bleef gedurende de rest van het jaar, ondanks wat minder zeges, constant en behaalde zodoende zonder al te veel moeite zijn zesde wereldtitel. In de Verenigde Staten kroonde de dertiger zich officieel tot wereldkampioen Formule 1 2019.

[social-post platform="youtube" id="mKuoZ1vIUE0"]

Beschrijving 2019

Ook in de eerste maanden van 2019 bleek Hamilton dominant. Mercedes bracht wederom de beste auto naar het circuit, terwijl in de testdagen gedacht werd dat dit jaar Ferrari eindelijk weer eens de wereldtitel zou pakken. Niets bleek minder waar: de Brit wist maar liefst acht van de eerste twaalf races te winnen waarvan vier opeenvolgend. 

Tot aan de zomerstop wist Hamilton 250 punten te verzamelen. Na twaalf races staat hij 62 punten voor op de nummer 2, teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen maakt de top drie compleet met 181 punten, zeven punten achter de Fin. De eerste race van het seizoen werd gewonnen door Valtteri Bottas, daarna herpakte Hamilton zich.

De tweede race in Bahrein werd hem in zijn schoot geworpen door technische problemen bij Charles Leclerc. In China en Spanje was de Mercedes-coureur onverslaanbaar, in Monaco werd hij veelvuldig geholpen door het smalle stratencircuit, Max Verstappen hijgde de helft van de race in zijn nek. In Canada kwam Hamilton niet als eerste over de streep, maar een penalty voor rivaal Sebastian Vettel kostte de Duitser vijf seconden, waardoor Hamilton er alsnog met de eerste plek vandoor ging. Ook in Frankrijk en Silverstone was de man uit Stevenage oppermachtig en de laatste race die hij won moest Verstappen het afleggen na een uitstekende call van de Mercedes-strategen.

Uiteindelijk won Hamilton voor de derde maal op rij het wereldkampioenschap. De Mercedes-rijder had geen concurrentie van Bottas, de Ferrari-coureurs en Max Verstappen. Al in Austin kon hij zijn zesde wereldtitel uit zijn carrière bijschrijven. Hamilton heeft daarmee nog één wereldtitel nodig om op gelijke hoogte te komen met recordhouder Michael Schumacher, die zeven keer wereldkampioen is geworden. 

[social-post platform="youtube" id="mKuoZ1vIUE0"]

Hamillton in 2020

Lewis Hamilton kan in 2020 het record van Michael Schumacher evenaren. Hij heeft zes wereldtitels en met de zevende erbij in 2020 kan de Brit net zoveel wereldkampioenschappen hebben gewonnen als de recordhouder. Over Schumacher zijn toestand is overigens nog steeds niet bekend. Jean Todt, voormalige Ferrari-baas, heeft weleens gezegd dat hij races kijkt met Schumacher, maar in hoeverre de Duitser dan bewust is heeft Todt niet gezegd.

Het aantal gewonnen titels is niet het enige record dat Hamilton dit jaar over kan nemen van de succesvolle Duitser. Met 84 Grand Prix-zeges komt hij namelijk heel dicht in de buurt van de 91 zeges van Schumachers. Hamilton moet dus nog acht races winnen om het record van meeste overwinningen in zijn eentje in handen te hebben. Statistisch gezien is het goed mogelijk dat dat dit jaar al gebeurd, gezien de laatste keer dat hij minder dan acht keer won in één jaar heel lang geleden is. Daarvoor moeten we terug naar 2013, zijn eerste jaar bij Mercedes. Toen won de Brit slechts één GP.

Hamilton is in 2020 har dop weg naar weer een wereldtitel. Na de Grand Prix van Toscane staat de Brit op 190 punten in het WK. Ploeggenoot Valtteri Bottas bezit de tweede plaats met 135 punten en Max Verstappen staat derde met 110 punten. Hamilton lijkt geen strobreed in de weg te worden gelegd om de wereldtitel ook in 2020 te prolongeren. 

Overzicht Formule 1-carrière 

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2007 McLaren 4 109 2
2008 McLaren 5 98 1
2009 McLaren 2 49 5
2010 McLaren 3 240 4
2011 McLaren 3 227 5
2012 McLaren 4 190 4
2013 Mercedes 1 189 4
2014 Mercedes 11 384 1
2015 Mercedes 10 381 1
2016 Mercedes 10 380 2
2017 Mercedes 9 363 1
2018 Mercedes 11 408 1
2019 Mercedes 11 413 1

Lewis Hamilton nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Volg live de GP van Bahrein
-->