George Russell

George Russell debuteerde in 2019 in de Formule 1 bij Williams. De coureur heeft een langetermijn-verbintenis met Mercedes en Williams is een Brits team dat een goede relatie heeft met de Duitse motorleverancier. Russell mocht in het weekend van de GP van Sakhir in december 2020 zijn debuut maken in de auto van Mercedes doordat hij Lewis Hamilton eenmalig mocht vervangen vanwege een positieve corona-test. Sinds 2022 heeft hij een fulltime stoeltje gekregen bij het grote Mercedes, waarbij hij hoopt een poging te kunnen wagen voor de wereldtitel.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Belofte

George Russell wordt samen met onder andere Lando Norris en Alex Albon door velen beschouwd als de eerste lading van een nieuwe generatie topcoureurs. Dit heeft Russell in de Formule 1 nog niet kunnen bewijzen, maar er is zeker aanleiding om deze uitspraak te geloven. Wanneer George dertien jaar oud is, in 2011, wint hij het Europese kartkampioenschap. Ook het volgende jaar weet de Brit deze prestatie klaar te spelen. Na Europees kampioen te zijn geweest, doet Russell mee aan het WK. Dit weet hij echter net niet te winnen. Eerder heeft George al allerlei Britse kartkampioenschappen gewonnen, en in 2014 besluit hij over te stappen naar het Formule racen. De eerste klasse die Russell aandoet, is de Formule Renault 2.0. In deze eerste stap naar de Formule 1 weet George niet veel uit te halen en behaalt hij slechts een handvol podiumplaatsen. Datzelfde jaar racet Russell ook in de Britse Formule 4 klasse. Tot het eind van het seizoen is er, in 2014, veel rivaliteit. George weet ondanks dat al in zijn tweede jaar in de single seaters de winst van het kampioenschap te behalen. Het opvolgende jaar, in 2015, rijdt Russell mee in het Europese Formule 3 kampioenschap. In zijn eerste jaar blijkt deze klasse onwennig en eindigt hij als zesde in het klassement. In 2016 begint Russel de fijne kneepjes van het vak door te krijgen en wordt hij derde in de eindstand. 

Opstap

Een jaar later doet George de GP3 aan, met ARTGP. In deze klasse blijkt hij beter dan de rest van het veld. Met vier overwinningen op zak en nog een raceweekend te gaan, behaalt Russell de winst van het kampioenschap. Het opvolgende jaar, in 2018, rijdt de Brit in de Formule 2: gewoonlijk de laatste raceklasse voor de F1. Hier rijdt George tegen onder andere Lando Norris, Alexander Albon en Nyck de Vries. Met maar liefst zeven overwinningen en elf podiumplekken wint Russel met overmacht het kampioenschap. Onder hem eindigen respectievelijk Lando Norris, Alexander Albon en Nyck de Vries.

Williams

Ondertussen maakt George Russell vanaf 2017 deel uit van het juniorenprogramma van Mercedes. Daardoor is het voor hem mogelijk om in 2018 bij Mercedes en Force India testritten te verrijden. In oktober van 2018 wordt bekend gemaakt dat Russel in 2019, samen met Robert Kubica, gaat rijden voor Williams in de Formule 1. Het seizoen 2018, verliep voor het team Williams dramatisch: waar ze in 2017 als vijfde eindigden in het klassement, behoort dat in 2018 niet tot de mogelijkheden. Williams eindigde dat jaar als laatste. In 2019 lijkt deze gang van zaken door te zetten. In dertien races weet het team slechts één punt te scoren. Er zit echter wel een stijgende lijn in zijn behaalde punten. In 2020 haalde hij drie punten (al werden die wel gescoord in een Mercedes, hij viel in voor de zieke Hamilton tijdens de GP van Sakhir) en in 2021 zelfs zestien. De Williams-auto werd ook iets competitiever. Russell behaalde zelfs een podium in België, al was dat wel onder hele gekke omstandigheden.

Overzicht Formule 1-carrière Russell

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2019 Williams 0 0 20e
2020 Williams & Mercedes 0 3 18e
2021 Williams 0 16 15e
2022 Mercedes 1 275 4e

George Russell Nieuws