George Russell

George Russell debuteerde in 2019 in de Formule 1 bij Williams, en rijdt inmiddels voor Mercedes, waar hij een contract tot en met 2025 heeft. Russell mocht in het weekend van de Grand Prix van Sakhir in december 2020 zijn debuut maken in de auto van Mercedes doordat hij Lewis Hamilton eenmalig mocht vervangen vanwege een positieve corona-test. Sinds 2022 heeft hij een fulltime stoeltje gekregen bij het grote Mercedes, waarbij hij hoopt een poging te kunnen wagen voor de wereldtitel. Russell won zijn eerste Grand Prix in 2022 in Brazilië.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Belofte

George Russell wordt samen met onder andere Lando Norris en Alex Albon door velen beschouwd als de eerste lading van een nieuwe generatie topcoureurs. Wanneer Russell dertien jaar oud is, in 2011, wint hij het Europese kartkampioenschap. Ook het volgende jaar weet de Brit deze prestatie klaar te spelen. Na Europees kampioen te zijn geweest, doet Russell mee aan het WK. Dit weet hij echter net niet te winnen. Eerder heeft Russell al allerlei Britse kartkampioenschappen gewonnen, en in 2014 besluit hij over te stappen naar het Formule-racen.

De eerste klasse die Russell aandoet, is de Formule Renault 2.0. In deze eerste stap naar de Formule 1 weet George niet veel uit te halen en behaalt hij slechts een handvol podiumplaatsen. Datzelfde jaar racet Russell ook in de Britse Formule 4 klasse. Tot het eind van het seizoen is er, in 2014, veel rivaliteit. Russell weet ondanks dat al in zijn tweede jaar in de single seaters de winst van het kampioenschap te behalen. Het opvolgende jaar, in 2015, rijdt Russell mee in het Europese Formule 3-kampioenschap. Zijn eerste jaar blijkt deze klasse onwennig en eindigt hij als zesde in het klassement. In 2016 begint Russel de fijne kneepjes van het vak door te krijgen en wordt hij derde in de eindstand. 

Opstap

Een jaar later doet Russell de GP3 aan, met ARTGP. In deze klasse blijkt hij beter dan de rest van het veld. Met vier overwinningen op zak en nog een raceweekend te gaan, behaalt Russell de winst van het kampioenschap. Het opvolgende jaar, in 2018, rijdt de Brit in de Formule 2: gewoonlijk de laatste raceklasse voor de F1. Hier rijdt Russell tegen onder andere Lando Norris, Alexander Albon en Nyck de Vries. Met maar liefst zeven overwinningen en elf podiumplekken wint Russell met overmacht het kampioenschap. Onder hem eindigen respectievelijk Lando Norris, Alexander Albon en Nyck de Vries.

Williams

Ondertussen maakt Russell vanaf 2017 deel uit van het juniorenprogramma van Mercedes. Daardoor is het voor hem mogelijk om in 2018 bij Mercedes en Force India testritten te rijden. In oktober van 2018 wordt bekend gemaakt dat Russel in 2019, samen met Robert Kubica, gaat rijden voor Williams in de Formule 1. Het seizoen 2018, verliep voor het team Williams dramatisch: waar ze in 2017 als vijfde eindigden in het klassement, behoort dat in 2018 niet tot de mogelijkheden. Williams eindigde dat jaar als laatste.

In 2019 lijkt deze gang van zaken door te zetten. In dertien races weet het team slechts één punt te scoren. Er zit echter wel een stijgende lijn in zijn behaalde punten. In 2020 haalde hij drie punten (al werden die wel gescoord in een Mercedes, hij viel in voor de zieke Hamilton tijdens de GP van Sakhir) en in 2021 zelfs zestien. De Williams-auto werd ook iets competitiever. Russell behaalde zelfs een podium in België, al was dat wel onder hele gekke omstandigheden.

Mercedes

Sinds 2022 rijdt Russell voor Mercedes, aan de zijde van Lewis Hamilton. Helaas voor Russell viel zijn komst samen met het einde van een dominante periode voor het team. In 2022 wist Russell knap Hamilton te verslaan in het kampioenschap, door als vierde te eindigen en zijn eerste Grand Prix-zege te pakken in Brazilië, de enige overwinning van Mercedes dat jaar. 2023 loopt uit op een teleurstelling voor Russell, die achtste eindigt in het kampioenschap, en slechts twee keer op het podium eindigt, waar Hamilton wel de derde plek in de titelstrijd binnenhaalt.

Overzicht Formule 1-carrière Russell

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2019 Williams 0 0 20e
2020 Williams & Mercedes 0 3 18e
2021 Williams 0 16 15e
2022 Mercedes 1 275 4e
2023 Mercedes 0 175 8e

George Russell Nieuws