GP Australië

De Grand Prix van Australië wordt in 2025 wederom verreden op het Albert Park Circuit, ofwel Albert Park. Op 16 maart gaan de lichten uit in Melbourne. Het weekend in Australië betekent voor de Nederlandse kijkers dat ze ofwel in vertraging moeten kijken, ofwel vroeg moeten opstaan. Het evenement is in 2025 daarnaast de seizoensopener omdat de races in Bahrein en Saoedi-Arabië later plaatsvinden vanwege de ramadan.

GP Australië live kijken? Bekijk de opties van de tv-aanbieders of bestel direct bij F1TV.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Albert Park Street Circuit

Het Albert Park Circuit kent veertien bochten en is een circuit met een lengte van 5,303 kilometer De baan is voorafgaand aan de Australische Grand Prix van 2022 flink onder handen genomen. Zo zijn een hoop bochten in de eerste sector sneller gemaakt, is de chicane van de voormalige bochten 9 en 10 verwijderd en telt het circuit maar liefst vier DRS-zones, een unicum op de kalender.

Layout Albert Park Street Circuit

albert park circuit 2022 layout
Het Albert Park Circuit (Bron: F1-Fansite.com).

Verstappen in Australië

Bij zijn debuut in Australië reed Verstappen lange tijd in de punten rond, tot de Renault-motor er geen trek meer in had. Eenmaal in de Red Bull beland, was het circuit geen favoriet voor Max Verstappen. In zijn eerste jaren bij het team reed hij zichzelf naar een vijfde plek en een zesde. Pas in 2019 wist de Nederlander zich naar het podium te rijden, in achtervolging op de Mercedes van Lewis Hamilton. 

Na een afwezigheid van twee jaar vanwege het coronavirus, keerde het Formule 1-circus in 2022 terug. Dat leverde voor Verstappen een deceptie op: voor de tweede keer in drie races tijd viel hij met technische problemen uit, waarna de Limburger aangaf dat het voorlopig zinloos was om over de titel te spreken. Die won hij uiteindelijk alsnog met overmacht. In 2023 pakte Verstappen dan eindelijk zijn eerste overwinning in Melbourne, met zware dominantie. Een jaar later viel de Nederlander al na enkele ronden uit met een aanlopende rem, waarna Carlos Sainz er met de winst vandoorging.

Laatste winnaars Grand Prix van Australië

Jaar Winnaar Team
2024 Carlos Sainz Ferrari
2023 Max Verstappen Red Bull Racing
2022 Charles Leclerc Ferrari
2019 Valtteri Bottas Mercedes
2018 Sebastian Vettel Ferrari
2017 Sebastian Vettel Ferrari
2016 Nico Rosberg Mercedes

GP Australië Nieuws