GP Australië 2020

De Grand Prix van Australië wordt op 15 maart 2020 verreden. 

Albert Park Circuit

Het semi-permanente circuit van Albert Park is sinds 1996 ieder jaar de gastheer van de Formule 1-Grand Prix van Australië. Het circuit, gelegen op het terrein van een van de prachtige stadsparken van Melbourne, is officieel het Melbourne Grand Prix Circuit en bestaat uit openbare wegen rond het Albert Park-meer.

Elk jaar brengen de organisatoren maanden door met het transformeren van dit meestal rustige eiland van stedelijk groen naar een volledig functionerend circuit. Het verschil tussen Albert Park voor en na is duizelingwekkend. Maar het is dezelfde plaats en dit jaar zullen honderdduizenden fans in het park afzakken voor de openingsrace van het F1-seizoen 2019.

Het circuit is 5,7 kilometer lang en de bochten worden betiteld door bekende rijders. Zo is er Stewart-bocht, de Ascari, de Prost et cetera. Er zitten in totaal zestien bochten in het circuit van Albert Park.

Vijf bijzondere momenten uit de geschiedenis van Formule 1 Australië

Moment 1: Ralf Schumacher kreeg het in 2002 voor elkaar om vlak na de start van de Grand Prix van Australië door de lucht te vliegen. Foto's van deze stunt zijn één van de meest iconische in de Formule 1. De Duitser ramde in de achterkant van Rubens Barrichello's Ferrari en werd de lucht in geschoten. Acht auto's werden meegesleept in het incident en de beelden zijn één van de meest spectaculaire in de moderne Formule 1-geschiedenis.

Moment 2: Daniel Ricciardo gebruikte de 2014 Grand Prix van Australië om de rest van het veld zijn felle vasthoudendheid en vechtlust te laten zien. Helaas zal dat niet blijven hangen bij de fans. In plaats daarvan laat de race een zure smaak achter in de mond van Aussie-fans, met hun thuisheld gediskwalificeerd na de race voor een kwestie van brandstofstroming na een indrukwekkende seconde. Het was Ricciardo's eerste race met het senior Red Bull Racing-team, ter vervanging van landgenoot Mark Webber. De Honey Badger startte op de eerste rij na een mega kwalificatie in de regen en vocht door de race om achter Mercedes-Benz Nico Rosberg te finishen.

Moment 3: Mark Webber verbaasde de paddock met zijn debuut in zijn thuisland. De man die de bijnaam Aussie Grit verdiende, racete voor het mid-pack-at-best Minardi-squadron en overleefde de high-attrition race en een aanhoudende aanval van Mika Salo om een schokkende vijfde plaats te claimen. Zo indrukwekkend was Webbers inspanning dat hij op het podium werd uitgenodigd na de vieringen van de top drie om zijn eigen race te vieren voor een bewonderende Melbourne menigte.

Moment 4: Ayrton Senna was een meester in de kwalificatie en verdiende snel de reputatie angstig snel te zijn in een ronde. De Braziliaanse coureur wordt door velen gezien als de meest getalenteerde racer ooit in een Formule 1-auto. In 1986 reed hij pas in zijn tweede Grand Prix-seizoen, rijdend voor Lotus. Senna toonde zijn immense talent door zijn Lotus op pole te zetten. Nog indrukwekkender is dat hij de snellere Williams-, McLaren- en Ferrari-auto's met een enorme marge overklast. Hij versloeg Nigel Mansell in de Williams met zeven tienden van een seconde en uiteindelijk winnaar Keke Rosberg met meer dan twee seconden. Het was de eerste keer dat hij de baan ooit had gezien.

Moment 5: Pastor Maldonado, mogelijk de meest verguisde bestuurder in de moderne geschiedenis. Bij zijn naam denken de meeste fans automatisch aan zijn voorkeur voor crashen. In de GP Australië van 2012 was de Venezolaanse coureur Ferrari's Fernando Alonso aan het opsporen voor de vijfde plaats en ving hij snel op. Er waren nog twee ronden over en Maldonado had een serieuze kans op een solide puntentotaal. Toen ging alles mis, een bocht werd slecht genomen wat zorgde voor een DNF met een gekreukelde Williams.

Meer nieuws