GP Bahrein 2020

De Grand Prix van Bahrein zal op 22 maart 2020 verreden worden. Check de volledige F1-kalender.

Bahrain International Circuit

Het Bahrain International Circuit, zoals het circuit officieel heet, is gelegen in de woestijn in Sakhir en telt vijftien bochten. De baan is 5,4 kilometer lang en ontworpen door de huisarchitect van de Formule 1, Hermann Tilke. Het ronderecord van GP Bahrein stamt nog altijd uit de eerste editie. Michael Schumacher ging er in 2004 rond in 1.30.252.

Bekijk hieronder de beelden van Stoffel Vandoorne, dit jaar niet meer rijdend in de Formule 1, die een virtueel rondje rijd het op het Bahrain International Circuit. Vandoorne rijdt dit seizoen in de Formule E. De Belg kon geen stoeltje meer verkrijgen voor het seizoen van 2019 bij McLaren. Zijn plaats is ingenomen door Carlos Sainz en/of Lando Norris.

Mensenrechten en de Grand Prix

De Grand Prix in het oliestaatje werd voor het eerst verreden in 2004 en toen gewonnen door Michael Schumacher. Sindsdien is de race veertien keer verreden en werd het evenement eenmaal afgelast. In 2011 ging de Grand Prix niet door omdat door protesten vanwege de Arabische Lente de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

Het jaar daarop gingen er stemmen op om de race te boycotten in verband met de mensenrechtensituatie in het land, maar na lang wikken en wegen werd besloten in 2012 terug te keren naar Bahrein.

Bahrein had de primeur om de eerste Formule 1-race in het Midden Oosten te organiseren. Pas in 2009 volgde er een tweede Grand Prix op het Arabisch schiereiland, te weten in Abu Dhabi.

Raikkonen alleen in de 'desert'

Bahrein is ook het circuit waar Kimi Raikkonen in 2017 zijn bekende woestijnenloopje deed. De Fin viel in een vrije training uit met een motorprobleem en kon een gigantisch eind alleen in de woestijn lopen. Dat was voor een gebruiker YouTube voer om er een leuk muziek onder te zetten

Bijzondere momenten uit de geschiedenis van Formule 1 Bahrein

Moment 1: De pitcrew van Ferrari werd in 2018 in Bahrein getroffen door een storing waardoor Kimi Raikkonen op een onveilige situatie de pitstraat verliet. Dit kostte de Fin niet alleen zijn race, maar het heeft ook geleid tot de blessure van Ferrari pitcrew lid Francesco. Kimi's band linksachter ging recht over het been van Franceso heen waardoor hij zijn been brak. Dit kwam slechts een paar dagen nadat Ferrari een boete in de vrije training had gekregen voor ook het onveilig verlaten van de pitstraat. 

Moment 2: In 2010 keek Fernando Alonso op naar een zwaar duel tegen Sebastian Vettel voor de overwinning. Uiteindelijk kreeg de Spanjaard de overwinning in zijn schoot geworpen toen de Duitse coureur 20 ronden voor het einde een probleem kreeg, waardoor Alonso zijn bolide naar de overwinning reed en zo de zevende coureur ooit werd die tijdens zijn debuut een wedstrijd won voor Ferrari.

Moment 3: Esteban Gutierrez was betrokken bij een ernstige crash in de 41e ronde nadat hij werd geraakt door Pastor Maldonado. De Lotus-coureur was net uit de pitlane gekomen en botste tegen de Mexicaan en gooide hem in een gewelddadige worp op z'n kop. Na zo'n grote crash was het goed om te horen dat Gutierrez in orde was nadat hij werd ontslagen uit het ziekenhuis na preventieve controles.

Meer nieuws