Lance Stroll

Lance Stroll rijdt bij Racing Point, het team van zijn vader, de zakenman Lawrence Stroll. Er wordt vaak gezegd dat zijn plaats op de grid is gekocht, maar keer op keer bewijst de onder Canadese vlag rijdende coureur dat hij in de Formule 1 helemaal op zijn plaats is.


Jong geleerd...

Lance Stroll groeit op in een welvarend milieu, als zoon van de Canadese zakenman Lawrence Stroll en de Belgische modeontwerpster Claire-Anne Callens. Hoewel de ambitie om mee te doen met de top in de autosport er bij Lance van nature in zit, blijkt het geld van zijn vader later goed van pas te komen. Stroll begint zijn carrière op de kartbaan, wanneer hij negen jaar oud is. De eerste twee kampioenschappen die hij verrijdt, zijn in de Verenigde Staten en Canada. Deze twee seizoenen weet hij onder andere de prijs voor ‘’Rookie of the year’’ en ‘’Driver of the year’’ te winnen. Zijn prestaties in deze jaren gaan niet onopgemerkt. Ferrari ziet het talent in de jonge Canadees en biedt hem een plaats aan in de ‘’Driver Academy’’. Hiermee is Stroll met de leeftijd van elf jaar de op één na jongste coureur ooit om een Formule 1-contract te tekenen. In 2010 maakt Lance de overstap naar Europa en gaat hij rijden in het KF3 kampioenschap. Hierin nemen kart talenten tussen de elf en vijftien jaar het tegen elkaar op. De eerste twee jaren in deze klasse weet Stroll geen indruk te maken en wordt hij 19e en 21e. Zijn toekomstige F3 rivaal, George Russel, pakt in 2011 de titel. Hierna probeert Lance verschillende andere raceklassen, waar hij wel goede resultaten behaalt.

Single seaters

Op vijftienjarige leeftijd, in 2014, maakt Lance de overstap naar de ‘’single seaters’’. Allereerst doet de Canadees de, door Ferrari georganiseerde, Florida Winter Series aan. Hier strijdt hij onder andere tegen Max Verstappen, die twee podia behaalt. Stroll wint geen enkele race. Na dit kampioenschap doet Lance mee in de Formule 4. Zijn vader heeft eerder geïnvesteerd in het Prema team, wat het voor Lance mogelijk maakt om een zitje te krijgen. Hoewel zijn teamgenoot meer punten scoort, is het Lance die uiteindelijk het kampioenschap wint. Zijn teamgenoot is namelijk te oud om mee te doen voor de titel. Na deze winst waagt Lance in 2015 de overstap naar de Formule 3 en de Toyota Racing Series, in Nieuw-Zeeland. Lance begint met de Toyota Racing Series, die hij weet te winnen. Hierna zet hij zijn carrière voort in de Formule 3. Zijn eerste seizoen in deze klasse verloopt niet vlekkeloos voor Stroll: de Canadees komt in contact met verschillende coureurs, waaronder Antonio Giovinazzi en Charles Leclerc en veroorzaakt zo meerdere crashes. Stroll eindigt het jaar op de vijfde plaats. Het volgende seizoen heeft hij geleerd van zijn fouten, van de dertig races wint Stroll er veertien en wordt hij kampioen. Dit jaar maakt Stroll ook de overstap van Ferrari naar Williams. De laatste Canadees die in de F1 reed, Jacques Villeneuve, heeft bij dit team het wereldkampioenschap gewonnen.

Formule 1

In 2017 is het dan eindelijk zo ver: de achttienjarige Lance Stroll maakt bij Williams zijn Formule 1 debuut en kan de Formule 2 dus overslaan. Hier wordt hij de teamgenoot van de zeer ervaren coureur Felipe Massa. Het debuut voor Stroll begint rampzalig: de eerste drie races wordt hij geteisterd door uitvalbeurten. Het tij keert echter. Hij behaalt al in zijn zevende race het podium. Dit seizoen rijdt hij zeven keer in de punten en eindigt op de twaalfde plek in het kampioenschap; slechts drie punten achter zijn teamgenoot. Lance Stroll heeft dit jaar direct laten zien wat hij waard is als racer, en toont dat niet alleen zijn vaders geld hem een zitje heeft opgeleverd. In 2018 rijdt Stroll weer voor Williams. Dit seizoen is de jonge Rus Sergej Sirotkin zijn teamgenoot. Hoewel Williams het vorige jaar de vijfde plek in het constructeurskampioenschap kon innemen, blijkt hun bolide dit jaar weinig competitief. Lance Stroll finisht maar drie keer in de punten en Williams eindigt officieus als een-na-laatste in het constructeurskampioenschap. Ondertussen komt een andere renstal, Force India, in financiële moeilijkheden. De vader van Lance, Lawrence Stroll, besluit het team op te kopen. Hierdoor verliest het team zijn punten in het kampioenschap en eindigt officieel als laatste. Voor Lance betekent dit de verzekering van een zitje in de F1 in 2019 bij het, tot Racing Point omgedoopte, team van zijn vader. In het nieuwe seizoen lukt het Lance, ondanks een niet erg competitieve wagen, om beter uit de verf te komen dan het voorgaande jaar. In de eerste elf races rijdt hij vier keer in de punten, met de vierde plek als beste resultaat. 

Hoewel nog velen sceptisch zijn over de rijvaardigheid van Lance Stroll, heeft de coureur vaak genoeg laten zien wat hij kan, en is hij met twintig jaar oud één van de jongste racers op de grid.

 

 

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2017 Williams 0 40 12
2018 Williams 0 6 18
2019 Racing Point 0 21 15


    

Meer nieuws