Lance Stroll

Lance Stroll is een Formule 1-coureur die uitkomt voor Aston Martin. De Canadees is al jaren actief in de koningsklasse van de autosport en heeft in vijf jaar tijd drie podiumplaatsen en één poleposition weten te bemachtigen. Ook in 2022 komt hij uit voor de Britse renstal, met wederom teamgenoot Sebastian Vettel naast hem.
Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Jong geleerd...

Lance Stroll groeit op in een welvarend milieu, als zoon van de Canadese zakenman Lawrence Stroll en de Belgische modeontwerpster Claire-Anne Callens. Hoewel de ambitie om mee te doen met de top in de autosport er bij Lance van nature in zit, blijkt het geld van zijn vader later goed van pas te komen. Stroll begint zijn carrière op de kartbaan, wanneer hij negen jaar oud is.

De eerste twee kampioenschappen die hij verrijdt, zijn in de Verenigde Staten en Canada. Deze twee seizoenen weet hij onder andere de prijs voor ‘’Rookie of the year’’ en ‘’Driver of the year’’ te winnen. Zijn prestaties in deze jaren gaan niet onopgemerkt. Ferrari ziet het talent in de jonge Canadees en biedt hem een plaats aan in de ‘’Driver Academy’’. Hiermee is Stroll met de leeftijd van elf jaar de op één na jongste coureur ooit om een Formule 1-contract te tekenen.

In 2010 maakt Lance de overstap naar Europa en gaat hij rijden in het KF3 kampioenschap. Hierin nemen kart talenten tussen de elf en vijftien jaar het tegen elkaar op. De eerste twee jaren in deze klasse weet Stroll geen indruk te maken en wordt hij 19e en 21e. Zijn toekomstige F3 rivaal, George Russel, pakt in 2011 de titel. Hierna probeert Lance verschillende andere raceklassen, waar hij wel goede resultaten behaalt.

Single seaters

Op vijftienjarige leeftijd, in 2014, maakt Lance de overstap naar de ‘’single seaters’’. Allereerst doet de Canadees de, door Ferrari georganiseerde, Florida Winter Series aan. Hier strijdt hij onder andere tegen Max Verstappen, die twee podia behaalt. Stroll wint geen enkele race. Na dit kampioenschap doet Lance mee in de Formule 4. Zijn vader heeft eerder geïnvesteerd in het Prema team, wat het voor Lance mogelijk maakt om een zitje te krijgen. Hoewel zijn teamgenoot meer punten scoort, is het Lance die uiteindelijk het kampioenschap wint. Zijn teamgenoot is namelijk te oud om mee te doen voor de titel.

Na deze winst waagt Lance in 2015 de overstap naar de Formule 3 en de Toyota Racing Series, in Nieuw-Zeeland. Lance begint met de Toyota Racing Series, die hij weet te winnen. Hierna zet hij zijn carrière voort in de Formule 3. Zijn eerste seizoen in deze klasse verloopt niet vlekkeloos: de Canadees komt in contact met verschillende coureurs, waaronder Antonio Giovinazzi en Charles Leclerc en veroorzaakt zo meerdere crashes.

Stroll eindigt het jaar op de vijfde plaats. Het volgende seizoen heeft hij geleerd van zijn fouten, van de dertig races wint Stroll er veertien en wordt hij kampioen. Dit jaar maakt Stroll ook de overstap van Ferrari naar Williams. De laatste Canadees die in de F1 reed, Jacques Villeneuve, heeft bij dit team het wereldkampioenschap gewonnen.

Formule 1

In 2017 is het dan eindelijk zo ver: de achttienjarige Lance Stroll maakt bij Williams zijn Formule 1 debuut en kan de Formule 2 dus overslaan. Hier wordt hij de teamgenoot van de zeer ervaren coureur Felipe Massa. Het debuut voor Stroll begint rampzalig: de eerste drie races wordt hij geteisterd door uitvalbeurten. Het tij keert echter. Hij behaalt al in zijn zevende race het podium. Dit seizoen rijdt hij zeven keer in de punten en eindigt op de twaalfde plek in het kampioenschap; slechts drie punten achter zijn teamgenoot. Lance Stroll heeft dit jaar direct laten zien wat hij waard is als racer, en toont dat niet alleen zijn vaders geld hem een zitje heeft opgeleverd.

Lance Stroll

Lance Stroll tijdens de wintertest voorafgaand aan het 2017-seizoen in Barcelona. (Foto: Morio)

In 2018 rijdt Stroll wederom voor Williams. Dit seizoen is de jonge Rus Sergej Sirotkin zijn teamgenoot. Hoewel Williams het vorige jaar de vijfde plek in het constructeurskampioenschap kon innemen, blijkt hun auto dit jaar weinig competitief. Lance Stroll finisht maar drie keer in de punten en Williams eindigt officieus als een-na-laatste in het constructeurskampioenschap. Ondertussen komt een andere renstal, Force India, in financiële moeilijkheden.

De vader van Lance, Lawrence Stroll, besluit het team op te kopen. Hierdoor verliest het team zijn punten in het kampioenschap en eindigt officieel als laatste. Voor Lance betekent dit de verzekering van een zitje in de F1 in 2019 bij het, tot Racing Point omgedoopte, team van zijn vader. In het nieuwe seizoen lukt het Lance, ondanks een niet erg competitieve wagen, om beter uit de verf te komen dan het voorgaande jaar. In de eerste elf races rijdt hij vier keer in de punten, met de vierde plek als beste resultaat. 

Hoewel nog velen sceptisch zijn over de rijvaardigheid van Lance Stroll, heeft de coureur vaak genoeg laten zien wat hij kan, en is hij met 22 jaar oud één van de jongste racers op de grid.

Lance Stroll in 2020 en 2021

In 2020 eindigde Lance Stroll als elfde in het kampioenschap, met evenveel punten als Pierre Gasly. Ondanks dat zijn teamgenoot Sergio Perez vierde werd in dezelfde auto, kun je toch spreken van een sterk seizoen van de Canadees. Stroll kwam als vierde over de streep in Hongarije en herhaalde dat trucje in Spanje. De Canadees wist in Monza zelfs derde te worden.

Daarna gaat het minder voor Stroll. Het kost hem uiteindelijk zes races om opnieuw in de punten te eindigen. In Turkije wordt de Canadees negende, terwijl hij de race vanaf poleposition mocht beginnen. Tijdens de eerste race van Bahrein valt hij uit, maar een week later wordt hij derde in de Grand Prix van Sakhir. Stroll sloot het seizoen af met een tiende plek in Abu Dhabi.

In 2021 kende Stroll een relatief onzichtbaar jaar bij Aston Martin, waarin zijn beste eindklassering een zesde plek in Qatar was. De Aston Martin van dat jaar kende te weinig snelheid en vaak streden de Canadees en zijn Duitse teamgenoot, Vettel, voor enkele punten. Vettel wist dat jaar overigens wél tweemaal het podium te behalen.

Overzicht Formule 1-carrière Lance Stroll

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2017 Williams 0 40 12e
2018 Williams 0 6 18e
2019 Racing Point 0 21 15e
2020 Racing Point 0 75 11e
2021 Aston Martin 0 34 13e

Lance Stroll Nieuws