Lance Stroll

Lance Strulovitch, beter bekend als Lance Stroll, is een Formule 1-coureur die uitkomt voor Aston Martin. De Canadees is al jaren actief in de koningsklasse van de autosport en heeft in vijf jaar tijd drie podiumplaatsen en één poleposition weten te bemachtigen. In 2024 rijdt hij als teamgenoot van Fernando Alonso voor Aston Martin, waarbij vader Lawrence Stroll de teameigenaar is.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Jong geleerd...

Lance Stroll groeit op in een welvarend milieu, als zoon van de Canadese zakenman Lawrence Stroll en de Belgische modeontwerpster Claire-Anne Callens. Hoewel de ambitie om mee te doen met de top in de autosport er bij Lance van nature in zit, blijkt het geld van zijn vader later goed van pas te komen. Stroll begint zijn carrière op de kartbaan, wanneer hij negen jaar oud is.

De eerste twee kampioenschappen die hij rijdt, zijn in de Verenigde Staten en Canada. Deze twee seizoenen weet hij onder andere de prijs voor ‘’Rookie of the Year’’ en ‘’Driver of the Year’’ te winnen. Zijn prestaties in deze jaren gaan niet onopgemerkt voorbij. Ferrari ziet het talent in de jonge Canadees en biedt hem een plaats aan in de ‘’Driver Academy’’. Hiermee is Stroll met de leeftijd van elf jaar de op één na jongste coureur ooit om een Formule 1-contract te tekenen.

In 2010 maakt Lance de overstap naar Europa en gaat hij rijden in het KF3 kampioenschap. Hierin nemen kart talenten tussen de elf en vijftien jaar het tegen elkaar op. De eerste twee jaren in deze klasse weet Stroll geen indruk te maken en wordt hij 19e en 21e. Zijn toekomstige F3 rivaal, George Russel, pakt in 2011 de titel. Hierna probeert Lance verschillende andere raceklassen, waar hij wel goede resultaten behaalt.

Single seaters

Op vijftienjarige leeftijd, in 2014, maakt Lance de overstap naar de single seaters. Allereerst doet de Canadees de, door Ferrari georganiseerde, Florida Winter Series aan. Hier strijdt hij onder andere tegen Max Verstappen, die twee podia behaalt. Stroll wint geen enkele race. Na dit kampioenschap doet Stroll mee in de Formule 4. Zijn vader heeft eerder geïnvesteerd in het Prema team, wat het voor Stroll mogelijk maakt om een zitje te krijgen. Hoewel zijn teamgenoot meer punten scoort, is het Stroll die uiteindelijk het kampioenschap wint. Zijn teamgenoot is namelijk te oud om mee te doen voor de titel.

Na deze winst waagt Stroll in 2015 de overstap naar de Formule 3 en de Toyota Racing Series, in Nieuw-Zeeland. Stroll begint met de Toyota Racing Series, die hij weet te winnen. Hierna zet hij zijn carrière voort in de Formule 3. Zijn eerste seizoen in deze klasse verloopt niet vlekkeloos: de Canadees komt in contact met verschillende coureurs, waaronder Antonio Giovinazzi en Charles Leclerc en veroorzaakt zo meerdere crashes.

Stroll eindigt het jaar op de vijfde plaats. Het volgende seizoen heeft hij geleerd van zijn fouten, van de dertig races wint Stroll er veertien en wordt hij kampioen. Dit jaar maakt Stroll ook de overstap van Ferrari naar Williams. De laatste Canadees die in de F1 reed, Jacques Villeneuve, heeft bij dit team het wereldkampioenschap gewonnen.

Formule 1

In 2017 is het dan eindelijk zo ver: de achttienjarige Lance Stroll maakt bij Williams zijn Formule 1 debuut en kan de Formule 2 dus overslaan. Hier wordt hij de teamgenoot van de zeer ervaren coureur Felipe Massa. Het debuut voor Stroll begint rampzalig: de eerste drie races wordt hij geteisterd door uitvalbeurten. Het tij keert echter. Hij behaalt al in zijn zevende race het podium. Dit seizoen rijdt hij zeven keer in de punten en eindigt op de twaalfde plek in het kampioenschap; slechts drie punten achter zijn teamgenoot. Lance Stroll heeft dit jaar direct laten zien wat hij waard is als racer, en toont dat niet alleen zijn vaders geld hem een zitje heeft opgeleverd.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lance Stroll
Lance Stroll tijdens de wintertest voorafgaand aan het 2017-seizoen in Barcelona. (Foto: Morio)

In 2018 rijdt Stroll wederom voor Williams. Dit seizoen is de jonge Rus Sergej Sirotkin zijn teamgenoot. Hoewel Williams het vorige jaar de vijfde plek in het constructeurskampioenschap kon innemen, blijkt hun auto dit jaar weinig competitief. Lance Stroll finisht maar drie keer in de punten en Williams eindigt als een-na-laatste in het constructeurskampioenschap. Ondertussen komt een andere renstal, Force India, in financiële moeilijkheden.

De vader van Lance, Lawrence Stroll, besluit het team op te kopen. Hierdoor verliest het team zijn punten in het kampioenschap en eindigt officieel als laatste. Voor Lance betekent dit de verzekering van een zitje in de F1 in 2019 bij het, tot Racing Point omgedoopte, team van zijn vader. In het nieuwe seizoen lukt het Stroll, ondanks een niet erg competitieve wagen, om beter uit de verf te komen dan het voorgaande jaar. In de eerste elf races rijdt hij vier keer in de punten, met de vierde plek als beste resultaat. Hoewel nog velen sceptisch zijn over de rijvaardigheid van Stroll, heeft de coureur vaak genoeg laten zien wat hij kan.

Lance Stroll vanaf 2020

In 2020 eindigde Lance Stroll als elfde in het kampioenschap, met evenveel punten als Pierre Gasly. Ondanks dat zijn teamgenoot Sergio Pérez vierde werd in dezelfde auto, kun je toch spreken van een sterk seizoen van de Canadees. Stroll kwam als vierde over de streep in Hongarije en herhaalde dat trucje in Spanje. De Canadees wist in Monza zelfs derde te worden.

Daarna gaat het minder voor Stroll. Het kost hem uiteindelijk zes races om opnieuw in de punten te eindigen. In Turkije wordt de Canadees negende, terwijl hij de race vanaf poleposition mocht beginnen. Tijdens de eerste race van Bahrein valt hij uit, maar een week later wordt hij derde in de Grand Prix van Sakhir. Stroll sloot het seizoen af met een tiende plek in Abu Dhabi.

In 2021 kende Stroll een relatief onzichtbaar jaar bij Aston Martin, waarin zijn beste eindklassering een zesde plek in Qatar was. De Aston Martin van dat jaar kende te weinig snelheid en vaak streden de Canadees en zijn Duitse teamgenoot, Vettel, voor enkele punten. Vettel wist dat jaar overigens wél tweemaal het podium te behalen. In 2022 weet hij zijn Duitse teamgenoot beter partij te bieden, al valt hij op door enkele opvallende acties, onder meer in Brazilië, waar hij Vettel van de baan duwt, en in Austin, waar hij hetzelfde doet met Fernando Alonso.

Juist die Alonso vergezelt Stroll in 2023 bij Aston Martin, nadat Vettel zijn pensioen aankondigt. Aston Martin bouwde in 2023 met de AMR23 een opvallend competitieve bolide. Stroll most vanwege een polsbreuk voor het seizoen even nog vrezen voor het missen van de start van het seizoen, maar was uiteindelijk toch van de partij. Stroll bleef in 2023 zonder podiumplekken, terwijl Alonso het wel voor elkaar kreeg om acht keer als tweede of derde te eindigen. Waar Alonso het jaar als vierde beëindigt, pakt Stroll met een tiende positie zijn eerste klassering in de top tien.

Overzicht Formule 1-carrière Lance Stroll

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2017 Williams 0 40 12e
2018 Williams 0 6 18e
2019 Racing Point 0 21 15e
2020 Racing Point 0 75 11e
2021 Aston Martin 0 34 13e
2022 Aston Martin 0 18 15e
2023 Aston Martin 0 74 10e

Lance Stroll Nieuws