Like ons!
Lof voor Red Bull: 'Zelfs Mercedes in verlegenheid gebracht'

Formule 1

Lof voor Red Bull: 'Zelfs Mercedes in verlegenheid gebracht'

door Joris Verwijst23 August 2019

Alexander Albon

Alexander Albon startte in 2019 als rijder bij Toro Rosso. De Thai leek op zijn plaats en presteerde uitstekend; voor Red Bull reden genoeg om Albon na de zomerstop van 2019 een zitje in het team aan te bieden, als vervanger van Gasly.


Klasse in de karts

Alexander Albon heeft zijn passie voor het racen van huis uit meegekregen: zijn vader is een voormalig Brits autocoureur en zijn moeder was een dealer in exclusieve auto’s. Alexander begint zijn carrière op slechts achtjarige leeftijd in de karts. Hij wint al snel verschillende kampioenschappen. In 2006 schrijft hij het Super Honda kampioenschap op zijn naam, en tussen 2008 en 2009 behaalt Albon in vier verschillende KF3 kampioenschappen de titel. Een jaar later, in 2010, wint hij het CIK-FIA wereldkampioenschap en wordt hij Europees kampioen in de KF3. In 2011 wordt hij twee keer tweede, achter Nederlander Nyck de Vries: in de WSK Euro series en in het Wereldkampioenschap karts. 

Alexander Albon

Moeilijk begin

Na zijn uitmuntende prestaties in de karts kan Alexander in 2012, op zestienjarige leeftijd, de overstap maken naar de ‘’single seaters’’. De eerste klasse die de Thai aandoet, is de Formule Renault 2.0. Zo goed als de carrière van Albon in de karts ging, zo desastreus is zijn debuut in het Formule racen. Het eerste jaar dat Alexander meedoet, is hij niet in staat om een enkel punt binnen te halen en eindigt hij als 38ste in het kampioenschap. Het jaar erop gaat weliswaar beter, maar alsnog wordt Albon slechts zestiende. In 2014 weet Alexander het tij te keren en wordt hij met 117 punten in het kampioenschap, achter De Vries en Dennis Olsen, derde in het kampioenschap. Na dit succesvolle seizoen maakt Albon in 2015 de overstap naar de Formule 3. Opnieuw blijkt het voor Alexander lastig om een nieuwe wagen zich eigen te maken. Met vijf podiumplaatsen en 187 punten wordt Albon zevende in het kampioenschap. Het volgende seizoen besluit Alexander mee te rijden in de GP3, als teamgenoot van Charles Leclerc. Hier lijkt hij beter om zijn plek. Albon behaalt zeven podia, waarvan vier overwinningen. Hij eindigt zo als tweede in het kampioenschap, achter Leclerc.

De successen van Alexander Albon gaan niet onopgemerkt: in 2017 maakt hij zijn debuut in de Formule 2, de opstap naar de F1. Net als in de GP2 rijdt Albon voor ART Grand Prix. Een herhaling van het voorgaande seizoen blijkt alleen niet mogelijk. Alexander eindigt als tiende in het klassement. In 2018, met 22 jaar, doet Albon het een stuk beter en eindigt deze keer als derde, achter Lando Norris en, nummer één, George Russel.

Albon in de Formule 1

In 2012, toen de onder Thaise vlag rijdende coureur nog reed in de Formule Renault 2.0, had Red Bull Albon al toegevoegd aan hun junioren programma. Na een jaar werd dit verbond echter verbroken. Na de uitstekende verdiensten van Albon in de Formule 2, tekenen de Oostenrijkers in 2018 weer een contract met Alexander. Het volgende seizoen, in 2019, krijgt Albon de kans om in de Formule 1 te rijden bij Toro Rosso, als teamgenoot van Daniil Kvyat. Het eerste half jaar gooit Albon hoge ogen: in twaalf races rijdt hij vijf keer in de punten, met een zesde plaats als beste resultaat. Op de baan vreest Albon de andere coureurs niet en bewijst hij zichzelf als een aanvallende rijder. 

Upgrade Albon naar Red Bull Racing

Terwijl Alexander op zijn plaats is bij Toro Rosso, gaat het ondertussen bij Red Bull voor rijder Pierre Gasly minder voor de wind; de Franse coureur presteert ondermaats. Na de Grote prijs van Hongarije besluit Red Bull Gasly over te plaatsen naar Toro Rosso. Door deze beslissing ontstaat er een vacature bij Red Bull. Velen verwachten dat Daniil Kvyat, na zijn degradatie naar Toro Rosso en uiteindelijke terugkomst in de Formule 1, deze plek zal krijgen. De Oostenrijkers geven echter de voorkeur aan Alexander Albon.

Met 23 jaar oud is Alexander Albon één van de jongere coureurs op de grid. Na twaalf races maakte hij de razendsnelle overstap naar Red Bull. Bij dit team heeft Albon na 2019 nog geen contract staan, maar zal hij er alles aan doen om deze plek te behouden.

Meer nieuws

Grand Prix van België 2019

30 augustus 2019

11:00-12:30 Eerste vrije training
15:00-16:30 Tweede vrije training

31 augustus 2019

12:00-13:00 Derde vrije training
15:00-16:00 Kwalificatie

1 september 2019

15:10 Race

Facebook

Meer nieuws

Meer nieuws
Naar boven