Alexander Albon

Alexander Albon startte in 2019 als rijder bij Toro Rosso. De Thaise Brit leek op zijn plaats en presteerde uitstekend; voor Red Bull  en onder andere teambaas Christian Horner reden genoeg om Albon na de zomerstop van 2019 een zitje in het team aan te bieden, als vervanger van Gasly. Volg hier het laatste nieuws over de Red Bull-coureur.


Klasse in de karts

Alexander Albon heeft zijn passie voor het racen van huis uit meegekregen: zijn vader is een voormalig Brits autocoureur en zijn moeder was een dealer in exclusieve auto’s. Alexander begint zijn carrière op slechts achtjarige leeftijd in de karts. Hij wint al snel verschillende kampioenschappen. In 2006 schrijft hij het Super Honda kampioenschap op zijn naam, en tussen 2008 en 2009 behaalt Albon in vier verschillende KF3 kampioenschappen de titel. Een jaar later, in 2010, wint hij het CIK-FIA wereldkampioenschap en wordt hij Europees kampioen in de KF3. In 2011 wordt hij twee keer tweede, achter Nederlander Nyck de Vries: in de WSK Euro series en in het Wereldkampioenschap karts. 

Alexander Albon

Moeilijk begin

Na zijn uitmuntende prestaties in de karts kan Alexander in 2012, op zestienjarige leeftijd, de overstap maken naar de ‘single seaters’. De eerste klasse die de Thai aandoet, is de Formule Renault 2.0. Zo goed als de carrière van Albon in de karts ging, zo desastreus is zijn debuut in het Formule racen. Het eerste jaar dat Alexander meedoet, is hij niet in staat om een enkel punt binnen te halen en eindigt hij als 38ste in het kampioenschap, wel behaalt Albon op de Red Bull Ring de vijfde positie. Het jaar erop gaat weliswaar beter, maar alsnog wordt Albon slechts zestiende. De Red Bull Ring blijkt de coureur goed te liggen: in 2013 behaald Albon hier zijn eerste polepositie in het Formule racen.

In 2014 weet Alexander het tij te keren en wordt hij met 117 punten in het kampioenschap, achter De Vries en Dennis Olsen, derde in het kampioenschap. Na dit succesvolle seizoen maakt Albon in 2015 de overstap naar de Formule 3. Opnieuw blijkt het voor Alexander lastig om een nieuwe wagen zich eigen te maken. Met vijf podiumplaatsen en 187 punten wordt Albon zevende in het kampioenschap. Het volgende seizoen besluit Alexander mee te rijden in de GP3, als teamgenoot van Charles Leclerc. Hier lijkt hij beter om zijn plek. Albon behaalt zeven podia, waarvan vier overwinningen. Hij eindigt zo als tweede in het kampioenschap, achter Leclerc.


De successen van Alexander Albon gaan niet onopgemerkt: in 2017 maakt hij zijn debuut in het Formule 2 kampioenschap, de opstap naar de F1. Net als in de GP2 rijdt Albon voor ART Grand Prix. Een herhaling van het voorgaande seizoen blijkt alleen niet mogelijk. Alexander eindigt als tiende in het klassement. Wel behaalt hij twee podiumplaatsen op de Red Bull Ring. In 2018, met 22 jaar, doet Albon het een stuk beter en eindigt deze keer in de Formule 2 als derde, achter Lando Norris en, nummer één, George Russel.

Albon in de Formule 1

In 2012, toen de onder Thaise vlag rijdende coureur nog reed in de Formule Renault 2.0, had Red Bull Albon al toegevoegd aan het Red Bull juniorenteam. Door tegenvallende resultaten wordt dit verbond echter na een jaar al verbroken en maakt Albon geen deel meer uit van het Red Bull juniorenteam. Nadat Alexander in de Fia Formule 2 uitstekend presteert, tekenen de Oostenrijkers in 2018 opnieuw een contract met Albon. Het volgende seizoen, in 2019, krijgt Alexander de kans om in de Formule 1 te rijden bij Scuderia Toro Rosso, als teamgenoot van Daniil Kvyat. Het eerste half jaar gooit Albon hoge ogen: in twaalf races rijdt hij vijf keer in de punten, met een zesde plaats als beste resultaat. Op de baan vreest Albon de andere coureurs niet en bewijst hij zichzelf als een aanvallende rijder. 

Upgrade Albon naar Red Bull Racing

Terwijl Alexander op zijn plaats is bij Toro Rosso, gaat het ondertussen bij Red Bull voor rijder Pierre Gasly minder voor de wind; de Franse coureur presteert ondermaats. Na de Grote prijs van Hongarije besluit Red Bull Gasly over te plaatsen naar Toro Rosso. Door deze beslissing ontstaat er een vacature bij Red Bull. Velen verwachten dat Daniil Kvyat, na zijn degradatie naar Toro Rosso en uiteindelijke terugkomst in de Formule 1, deze plek zal krijgen. De Oostenrijkers geven echter de voorkeur aan Alexander Albon.

Met 23 jaar oud is Alexander Albon één van de jongere coureurs op de grid. Na twaalf races maakte hij de razendsnelle overstap naar Red Bull. Bij dit team heeft Albon na 2019 nog geen contract staan, maar zal hij er alles aan doen om deze plek te behouden. Dit betekent dat hij op Spa zijn debuut gaat maken in de koningsklasse van de autosport. Na nog een half jaar Toro Rosso maakt Albon de overstap naar Aston Martin Red Bull Racing. Albon eindigt in zijn eerste Grand Prix op Spa als vijfde. 

Red Bull-debuut in Spa

Alexander Albon maakt zijn debuut op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. Hij heeft een gridstraf, maar weet zich wel naar de vijfde plaats te rijden. Iets wat hij bij de Grand Prix van Rusland in Sochi weet te evenaren, waar hij door gridstraf ook achteraan moet beginnen. In de kwalificatie kan Albon tot en met Rusland nog geen vuist maken tegen Verstappen.

Alexander Albon GP Italie

In Japan komt Albon als vierde over de finish. Helmut Marko is tevreden over hem, net als Christian Horner. Albon zelf is niet tevreden. Hij vindt het gat met Mercedes (Lewis Hamilton) nog te groot. De Brit kwam 46 seconden eerder over de finish dan Albon. Verstappen moest opgeven en kreeg een DNF achter zijn naam, nadat hij was aangereden door Charles Leclerc.

F1-seizoen 2020 en verder

Albon moet proberen om een stoeltje te bemachtigen bij Red Bull Racing voor 2020. Daarvoor heeft hij nog enkele races de tijd. Marko was na de Grand Prix van Japan redelijk positief. 'Albon wordt beter, maar tijdens de race heeft hij nog niet de snelheid van Max. Vooral met een volle tank heeft hij het zwaar', zei de altijd kritische Grazer.   Christian Horner was ook positief na de race op Suzuka. 'Fenomenaal! Het was een geweldige prestatie van hem', zei de Britse teambaas. 'Hij is voor het eerst op dit lastige circuit, mist de gehele zaterdag en eindigt in de kwalificatie met dezelfde tijd als Max. Wij zijn zeer tevreden.'

Houd deze site in de gaten voor het laatste nieuws over de huidige Formule 1-coureur en voormalige F2-rijder. 

Meer nieuws