Lando Norris

Lando Norris is een Britse autocoureur die in 2021 uit zal komen voor McLaren in de Formule 1. Norris won in 2017 de FIA Formule 3, waarna hij terecht kwam in de Formule 2. Op negentienjarige leeftijd debuteerde Norris in de koningsklasse. Per 2021 is Daniel Ricciardo zijn teamgenoot.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Lando Norris kwam op 13 november 1999 ter wereld als zoon van een Britse vader en een Belgische (Vlaamse) moeder. Hij heeft er echter voor gekozen om als Brit rond te rijden in de racerij. Met MotoGP-legende Valentino Rossi als idool begon Norris op de motorfietsen, maar al gauw versprong zijn interesse naar de vierwielers. Norris staat bekend als één van de grappenmakers in de Formule 1-paddock. Hoewel hij een serieuze racer is, trapt hij naast de baan veel lol en schroomt hij niet het te delen met de buitenwereld, iets wat hem erg populair maakt onder racefans.

Norris in 2021

Hoewel Norris pas een jonge twintiger is, is het seizoen 2021 alweer zijn derde in de Formule 1. Met nieuwbakken teamgenoot Daniel Ricciardo is Norris als jongeling al één van de teamleiders bij McLaren. Die rol vervult hij met verve door al vroeg in het seizoen de nodige punten te scoren. De Brit is bijna structureel sneller dan zijn tien jaar oudere teamgenoot.

In 2021 mag Norris met recht één van de beste coureurs op de grid genoemd worden. Na zeven races had de jongeling al 76 punten. Hij eindigde vrijwel elke race in de top 5 en mocht zelfs als twee keer mee naar het podium, op Imola en in Monte Carlo om precies te zijn. Op een gegeven moment stond Norris in het kampioenschap zelfs boven Mercedes-coureur Valtteri Bottas.

Talent Norris al vroeg ontdekt door McLaren

Wie graag naar de juniorklasses kijkt, kon al vroeg zien dat het vooral de vraag was wanneer Lando Norris zijn Formule 1-debuut zou gaan maken. In 2015 won hij al een Formule 4-kampioenschap, een jaar later was hij de beste in twee Formule Renault 2.0-kampioenschappen en in 2017 voegde hij daar ook de Europese Formule 3 aan toe. Het was duidelijk: Norris is een natuurtalent en dat zag McLaren ook. In 2017 werd Norris namelijk toegevoegd aan het opleidingsprogramma van het vermaarde team.

Toch viel zijn eerste en enige Formule 2-seizoen wat tegen in 2018.  Doordat hij de openingsrace in Bahrein won, werd hij al vroeg getipt voor het kampioenschap. Die zege bleek echter zijn enige in de Formule 2. Landgenoot George Russell was constanter en eigenlijk ook wat sneller en verdiende de Formule 2-titel. Norris werd tweede. Toch twijfelde McLaren geen moment toen Fernando Alonso eind 2018 de Formule 1 verliet. Er moest een opvolger uit eigen stal komen en Norris was de gelukkige.

Norris pakt eerste podium in Oostenrijk

In 2019 maakte Norris zijn debuut in de Formule 1, als teamgenoot van Carlos Sainz. In zijn rookieseizoen liet Norris zien een talentvolle coureur te zijn, maar Sainz verslaan lukte niet. De Spanjaard pakte bijna honderd punten en belandde zelfs een keer op het podium, terwijl Norris vooral bescheiden puntenfinishes pakte. Hij besloot het seizoen als elfde, terwijl Sainz zevende werd. Zelf vond Norris dat hij vooral tekort schoot in de directe duels met concurrenten.

Met die zelfkritiek op zak dook de Belgische Brit 2020 in. Hij bleek een enorm lerend vermogen te hebben, want de seizoensopener in Oostenrijk besloot hij op het podium. Weliswaar geholpen door het wegvallen van Max Verstappen en Alexander Albon én een tijdstraf voor Lewis Hamilton, mocht Norris als nummer 3 mee naar het podium. De toon werd gezet. Hoewel hij later dat jaar niet meer op het ereschavot eindigde, pakte hij vrijwel elke race dikke punten. Met bijna honderd punten eindigde hij 2020 als nummer 9 in het kampioenschap.

Lando Norris
Lando Norris tijdens de vrijdagtrainingen voor het Grand Prix-weekend van Frankrijk in 2019. (Foto: McLaren F1 Media)

Overzicht Formule 1-carrière Norris

JaarTeam(s)OverwinningenPuntenEindstand WK
2019McLaren04911e
2020McLaren0979e

Lando Norris nieuws