Lando Norris

Lando Norris kwam op 13 november 1999 ter wereld als zoon van een Britse vader en een Belgische (Vlaamse) moeder. Hij heeft er echter voor gekozen om als Brit rond te rijden in de racerij. Met MotoGP-legende Valentino Rossi als idool begon Norris op de motorfietsen, maar al gauw versprong zijn interesse naar de vierwielers. Norris staat bekend als één van de grappenmakers in de Formule 1-paddock. Hoewel hij een serieuze racer is, trapt hij naast de baan veel lol en schroomt hij niet het te delen met de buitenwereld, iets wat hem erg populair maakt onder racefans.

Talent Norris al vroeg ontdekt door McLaren

Wie graag naar de juniorklasses kijkt, kon al vroeg zien dat het vooral de vraag was wanneer Lando Norris zijn Formule 1-debuut zou gaan maken. In 2015 won hij al een Formule 4-kampioenschap, een jaar later was hij de beste in twee Formule Renault 2.0-kampioenschappen en in 2017 voegde hij daar ook de Europese Formule 3 aan toe. Het was duidelijk: Norris is een natuurtalent en dat zag McLaren ook. In 2017 werd Norris namelijk toegevoegd aan het opleidingsprogramma van het vermaarde team.

Toch viel zijn eerste en enige Formule 2-seizoen wat tegen in 2018. Doordat hij de openingsrace in Bahrein won, werd hij al vroeg getipt voor het kampioenschap. Die zege bleek echter zijn enige in de Formule 2. Landgenoot George Russell was constanter en eigenlijk ook wat sneller en verdiende de Formule 2-titel. Norris werd tweede. Toch twijfelde McLaren geen moment toen Fernando Alonso eind 2018 de Formule 1 verliet. Er moest een opvolger uit eigen stal komen en Norris was de gelukkige.

Hoewel Norris pas een jonge twintiger is, is het seizoen 2021 alweer zijn derde in de Formule 1. Met nieuwbakken teamgenoot Daniel Ricciardo is Norris als jongeling al één van de teamleiders bij McLaren. Die rol vervult hij met verve door al vroeg in het seizoen de nodige punten te scoren. De Brit is bijna structureel sneller dan zijn tien jaar oudere teamgenoot.

In 2021 mag Norris met recht één van de beste coureurs op de grid genoemd worden. Na zeven races had de jongeling al 76 punten. Hij eindigde vrijwel elke race in de top 5 en mocht zelfs als twee keer mee naar het podium, op Imola en in Monte Carlo om precies te zijn. Op een gegeven moment stond Norris in het kampioenschap zelfs boven Mercedes-coureur Valtteri Bottas. Uiteindelijk besloot de Brit het seizoen als zesde in het kampioenschap.

Overzicht Formule 1-carrière Norris

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2019 McLaren 0 49 11e
2020 McLaren 0 97 9e
2021 McLaren 0 160 6e

Lando Norris Nieuws