Lando Norris

In 2019 maakt de nog maar negentienjarige coureur Lando Norris bij McLaren zijn debuut in de koningsklasse van de autosport. Net als in de vorige kampioenschappen waarin de Brit heeft geracet, maakt Lando ook in de Formule 1 furore als groot talent.


Vroege carrière 

Lando Norris is geboren in een zeer welvarend gezin. Van jongs af aan blijkt dat Lando’s hart in de autosport ligt en maakt het geld van zijn familie het mogelijk om in een grote hoeveelheid aan kampioenschappen te rijden. Hierdoor kan Norris veel ervaring opdoen voordat hij in de Formule 1 rijdt. De carrière van de Brit begint op de kartbaan. Al in zijn eerste jaar, in het Britse nationale kampioenschap, weet Norris de titel in de wacht te slepen. Lando is dan nog maar zeven jaar. Hierna volgen nog verschillende Europese series, die hij eveneens weet te winnen. De kers op de taart van Lando's kartcarrière volgt; hij wordt, met vijftien jaar, de jongste wereldkampioen ooit in het CIK-FIA kampioenschap.

Volle agenda

Na zijn loopbaan in de karts, stapt Norris over naar de Formule 4. In zijn debuutjaar rijdt hij in drie verschillende klassen, waarin Lando wederom excelleert. In totaal rijdt Norris dit seizoen in 48 races. Hier behaalt hij 22 keer het podium, waarvan negen er overwinningen zijn. De Brit kan zich dit seizoen verzekeren van de winst in het MSA kampioenschap. Na slechts één jaar maakt Lando Norris de overstap naar andere raceklassen. In 2016 rijdt de slechts zestienjarige Norris in de Formule Renault 2.0. In zowel de Noord-Amerikaans als de Europese serie verzekert hij zich van de titel. Datzelfde jaar besluit Lando mee te doen in de Toyota Racing Series. Ook dit kampioenschap weet de Brit te winnen. Naast deze klassen rijdt Norris dit seizoen voor een deel mee in het Britse Formule 3 kampioenschap. In de elf races die hij meedoet, behaalt Lando acht keer het podium, waarvan vier overwinningen. Hoewel Lando Norris maar elf van de 23 races meerijdt, verzekert hij zich dit seizoen van de achtste positie in het kampioenschap.

In 2017, een jaar later, begint Lando aan zijn eerste volledige Formule 3 seizoen. Hij eindigt bovenaan in het klassement. Na twee jaar in de Formule 3 te hebben gereden, stapt de Brit in 2018 over naar de opstapklasse van de F1, de Formule 2. Dit jaar racet Norris onder andere tegen George Russel en Alex Albon. Hoewel Lando aan het eind van het seizoen Albon onder zich houdt, moet hij Russel op de eerste plaats boven zich dulden. 

McLaren

McLaren krijgt al snel lucht van het jonge talent, en besluit hem in 2017 aan zich te binden door hem een contract aan te bieden als ‘’McLaren-junior’’. Een jaar later kan Norris al zijn eerste meters maken in een echte Formule 1 wagen, als testcoureur voor de Britse renstal. Datzelfde jaar presteert één van de coureurs, Stoffel Vandoorne, ondermaats. Na 2018 wordt Vandoorne daarom ontslagen. Dit maakt het voor Lando mogelijk om in het seizoen 2019 zijn F1 debuut te maken bij McLaren. 

Ook Norris’ concurrenten uit de Formule 2, Alex Albon en George Russel, rijden dit jaar voor het eerst in de Formule 1. Het seizoen 2019 begint voor de pas negentienjarige Norris bewonderingswaardig. In de eerste seizoenshelft rijdt Lando vijf keer in de punten, met twee zesde plekken als beste resultaat. Norris had in de eerste seizoenshelft meer punten binnen kunnen halen, maar viel door verschillende problemen drie keer uit. Lando Norris heeft tot en met 2020 nog een contract bij McLaren, als teamgenoot van Carlos Sainz Jr. Het Britse team staat er in 2019 goed voor en legt voor de zomerstop beslag op de vierde plaats in het constructeurskampioenschap.

In zijn eerste jaar in de koningsklasse geeft de Britse coureur blijk van zijn grote talent. Lando Norris neemt regelmatig risico met gewaagde inhaalacties, die meestal goed uitpakken, en laat zien dat hij in de toekomst kan horen bij de beste rijders op de grid.

Overzicht Formule 1-carrière Norris

JAAR TEAM(S) OVERWINNINGEN PUNTEN EINDSTAND WK
2019 McLaren 0 49 11

 

Meer nieuws