Max Verstappen

Op deze pagina vind je het laatste nieuws over Max Verstappen. F1Maximaal verzamelt al het nieuws over de Red Bull Racing-coureur op deze F1-pagina. Verstappen maakte op 15 mei 2016 zijn debuut voor Red Bull Racing en won ook die Grand Prix (Spanje). Verstappen staat tot en met 2028 onder contract bij het team uit Milton Keynes. Hij is drievoudig wereldkampioenDeze pagina gaat verder onder het Verstappen-nieuws.

Max Verstappen live kijken? Bekijk de opties van alle tv-aanbieders of registreer bij Viaplay.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Max Verstappen in de Formule 3

Na voor het eerst in een single seater te hebben gereden tijdens de Florida Winter series, wordt Max Verstappen spoedig als talent ontdekt. In het seizoen van 2014 is Verstappen een goede toevoeging aan de rijders van Van Amersfoort Racing in de FIA Formule 3-klasse. Na de zesde race te hebben gewonnen, gaat het Verstappen voor de wind. Hij weet in 2014 tien races te winnen. Verstappen eindigt op de derde plaats, achter Esteban Ocon en Tom Blomqvist. In augustus 2014 wordt bekendgemaakt dat Max Verstappen in 2015 zijn Formule 1-debuut bij Scuderia Toro Rosso gaat maken, als onderdeel van het Red Bull Junior Team.

Begintijd Verstappen Formule 1 bij Toro Rosso

In het seizoen van 2015 maakt Max Verstappen zijn debuut in de Formule 1-klasse, als rijder bij Toro Rosso. Hier rijdt Max naast Carlos Sainz Jr., die dat jaar ook zijn debuut maakt. Bij zijn allereerste Grand Prix, in Australië, valt Max Verstappen door motorproblemen helaas uit. De volgende race is hij vastberaden punten te scoren en behaalt hij de zevende plaats in Maleisië. Verstappen is met zeventien jaar en 180 dagen oud de jongste coureur ooit die WK-punten scoort.

De eerste zeven races van het seizoen zijn voor de rest, voor Max Verstappen, weinig memorabel te noemen, en worden gekenmerkt door motorproblemen en een grote crash in Monaco. Bij de thuisrace in Oostenrijk beginnen echter de successen binnen te stromen. Voor de tweede maal weet Verstappen punten te behalen en wordt hij achtste. In Hongarije, gestart als achtste, eindigt hij wederom in de punten, door als vierde over de meet te rijden.

In Spa gaat het succes verder en bedient Verstappen de Nederlandse fans op hun wenken door een geweldige inhaalactie te maken op Felipe Nasr. In de VS rijdt Max voor de tweede keer dit seizoen naar de vierde plaats. Verstappen probeert met zijn kenmerkende, aanvallende rijstijl het maximale uit zijn auto te halen en sluit het seizoen af met 49 punten in de WK-stand; 31 meer zijn dan zijn teamgenoot, en wordt twaalfde in de eindstand.

Debuut en eerste overwinning Max Verstappen in Formule 1

In 2016 begint Verstappen wederom voor Scuderia Toro Rosso. Na vier races wordt echter bekendgemaakt dat Daniil Kvyat van Red Bull Racing overgeplaatst wordt naar Toro Rosso. Dit maakt het voor Max mogelijk om Kvyats zitje bij Red Bull Racing over te nemen. In de eerste race die Verstappen voor de Oostenrijkse renstal racet op het Circuit de Barcelona-Catalunya, maakt de Nederlander aan iedereen duidelijk waartoe hij in staat is als hij een competitieve bolide ter beschikking heeft: Max kwalificeert zich als vierde.

Op racezondag botsen in de eerste ronde de twee Mercedessen tegen elkaar en vallen uit. Als gevolg kan teamgenoot Daniel Ricciardo de leiding overnemen, Verstappen ligt tweede. Door een bandenstrategie die afwijkt van zijn teamgenoot, lukt het Verstappen om de eerste plek over te nemen. Verstappen houdt Kimi Räikkönen twintig ronden op minder dan een seconde achter zich: De Nederlander wint zijn eerste race en het fenomeen is nu écht opgestaan.

Max Verstappen
Max Verstappen met zijn vader Jos Verstappen na het winnen van de Grand Prix van Spanje. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

De Formule 1-seizoenen van Verstappen bij Red Bull Racing

Na met 18 jaar en 228 dagen oud de jongste winnaar ooit van een Grand Prix te worden, weet Verstappen dit succes in de volgende race in Monaco niet door te zetten. Hij crasht, net als het voorgaande jaar, uit de race. Bij de thuisrace van Red Bull herpakt de Nederlander zich en weet hij knap tweede te worden. Ook in Maleisië, Japan en Brazilië behaalt hij het podium. Brazilië behoort hierbij tot één van de meest vooraanstaande prestaties van Max Verstappen: hij knokt zich van P16 in de regen terug naar de derde positie. Met 204 punten, zeven podiumplaatsen en een vijfde plek in het kampioenschap, kan dit seizoen zeer succesvol worden genoemd.

Het seizoen van 2017 van Verstappen

In het seizoen van 2017 rijdt Verstappen nog steeds bij Red Bull. Dit jaar wordt Max geteisterd door technische problemen en crashes. Zeven uitvalbeurten vallen de autocoureur ten deel. Echter, na de grote prijs van Singapore is er licht aan het einde van de tunnel. Max Verstappen wordt in Japan tweede en in Maleisië en Mexico eerste. De jonge autocoureur schuwt riskante inhaalmanoeuvres niet en probeert, ondanks de vele motorproblemen, het onderste uit de kan te halen. Max sluit dit seizoen af met 168 punten en wordt zesde in het kampioenschap. Zijn toekomst in de Formule 1 klasse wordt verzekerd door een verlenging van zijn contract bij Red Bull Racing tot en met 2020.

Max Verstappen in het seizoen 2018

Het vierde seizoen voor Max Verstappen in de Formule 1, in 2018, begint aarzelend. In de eerste vijf races valt de autocoureur Verstappen twee keer uit en loopt hij in China door een touché met Vettel een eerste podiumplaats mis. In Canada begint het tij te keren en behaalt Verstappen de derde plaats. Max kan dit seizoen twaalf podiumplaatsen op zijn naam schrijven, waarvan de coureur er twee wint: in de thuisrace van Red Bull voor tienduizenden uitzinnige Nederlandse fans, en in Mexico, waar de autocoureur nét naast de polepositie had gegrepen.

Max Verstappen
Verstappen viert zijn overwinning.

Het Formule 1-seizoen 2019 van Max Verstappen 

In 2019 kent Verstappen een sterke eerste seizoenshelft. Verstappen haalt continu het maximale uit de RB15 en weet drie keer een Grand Prix op zijn naam te schrijven: in Oostenrijk, Duitsland, en Brazilië, stuk voor stuk vermakelijke races. Met name de race in Duitsland was een knotsgekke, waarbij Verstappen vijf pitstops heeft gemaakt. Dit kwam ook doordat het regenachtig was op Hockenheim. Daarnaast pakt Verstappen in Hongarije voor het eerst een pole. Hij blijft Valtteri Bottas op een haar na voor.

Max Verstappen tekent contractverlenging

Op 7 januari 2020 maakt Verstappen bekend dat hij zijn contract bij Red Bull Racing met drie jaar heeft verlengd. Dat betekent dat hij tot en met het seizoen van 2023 vastzit aan het team van Dietrich Mateschitz. Verstappen heeft altijd laten weten dat hij het naar zijn zin heeft bij Red Bull en sprak eind 2019 zijn vertrouwen uit in zijn werkgever en de samenwerking met Honda. 

Problemen met de Honda in 2020

In 2020 bleek dat vertrouwen niet altijd gegrond. Onder meer wegens betrouwbaarheidsproblemen bij de Honda-krachtbron liep zijn titelstrijd al vroeg in het jaar een serieuze deuk op. Het bleek onherstelbaar voor de Limburger, die uiteindelijk als derde wist te eindigen dat jaar, op steenworpafstand van Valtteri Bottas, dat wel. Gefrustreerd bleef hij echter niet achter. Optimaliseren en alles eruit slepen dat mogelijk was, werd zijn nieuwe doel, wat hij veelal behaalde. Het 2020-seizoen was uiteindelijk goed voor 2 overwinningen.

Coronavirus gooit roet in het eten voor Max Verstappen

2020 zou het jaar worden waarin Max Verstappen en Red Bull een serieuze gooi zouden doen naar de wereldtitel. De uitbraak van het coronavirus gooide echter roet in het eten. De eerste GP in Australië werd op het laatste moment afgelast, terwijl de daaropvolgende races in Bahrein, China en Vietnam werden uitgesteld. Ook het lot van de Grand Prix' in Nederland en Spanje, die verreden zouden worden in mei, was lang onzeker. Zodoende werd het jaar waarin de Nederlander zijn laatste kans had op het record voor jongste wereldkampioen aller tijden erg onzeker. Verstappen zelf bleef er kalm onder. 'Ik focus op mijn werk in de cockpit. Het heeft geen zin voortdurend over corona te piekeren.'

Max Verstappen voor het eerst wereldkampioen in 2021

Max Verstappen werd in 2021 voor het eerst wereldkampioen. Gedurende het jaar kende de Nederlander een zinderende strijd met Lewis Hamilton. Het kwam uiteindelijk op de laatste race aan, waarin Verstappen zijn titelconcurrent in de laatste ronde van de Grand Prix van Abu Dhabi verschalkte. Hamilton leek lange tijd op weg te gaan naar zijn achtste wereldkampioenschap, maar een late safety car-periode gooide nog roet in het eten van de Engelsman. Verstappen won de titel met tien overwinningen en 395,5 punten in totaal. Zijn team moest het doen met een tweede plek in het constructeurskampioenschap, dat gewonnen werd door Mercedes.

Max Verstappen
Max en vader Jos Verstappen nadat de wereldtitel werd behaald tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi 2021.

Max Verstappen kiest voor startnummer 1 en verlengt contract

Het 2022-seizoen van de Formule 1 is het seizoen waarin Verstappen zijn eerste titel mag verdedigen. De Limburger rijdt ook met startnummer 1 op zijn Red Bull RB18. Doorgaans reed Verstappen met de vertrouwde 33, maar de wereldkampioen mag ervoor kiezen om voor minstens één jaar met startnummer 1 te rijden. Verstappen koos voor die optie, omdat hij niet zeker weet of hij ooit nog een andere kans krijgt om met het kampioensnummer te rijden.

Verstappen verlengde voorafgaand aan het nieuwe seizoen zijn contract, dat afliep aan het eind van het seizoen 2023. Hij ondertekende een hernieuwde overeenkomst die hem tot en met het 2028-seizoen bindt aan Red Bull - het langste contract dat het team ooit heeft samengesteld. Naar verluidt verdient de enkelvoudig wereldkampioen Max Verstappen 45 miljoen euro per jaar, wat vergelijkbaar is met het salaris van Hamilton bij Mercedes, en daarnaast ontvangt Verstappen ook nog bonussen.

Verstappen boekt tweede F1-titelwinst in 2022

Verstappen ging er in 2022 opnieuw vandoor met het kampioenschap. Dat jaar was de Nederlander nog dominanter en overtuigender dan het jaar daarvoor. Zo won hij de titel met nog vier races te gaan tijdens de Grand Prix van Japan. Eerst leek het er nog op dat hij de titel op één punt zou mislopen, wat betekend had dat hij zijn titelfeest met twee weken moest uitstellen.

Charles Leclerc, zijn voornaamste titelrivaal, werd echter teruggezet van de tweede naar de derde plaats achter Sergio Pérez. De Ferrari-coureur sneed de laatste chicane van het Suzuka Circuit namelijk af en daarvoor kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden. Hierdoor liep Verstappen, die de wedstrijd won, genoeg punten uit om alvast de titel te vieren op de thuisbaan van motorleverancier Honda.

Max Verstappen
Max Verstappen viert zijn tweede F1-wereldtitel met Red Bull Racing na de Grand Prix van Japan 2022 op het Suzuka Circuit.

Verstappen herschrijft recordboeken in 2023

Alsof 2022 nog niet dominant genoeg was, deed Verstappen er in 2023 nog een schepje bovenop. Met maar liefst negentien overwinningen uit 22 weekenden scherpt Verstappen zijn record aan. Alleen Sergio Pérez wist vroeg in het seizoen twee keer te winnen, en Carlos Sainz pakte in Singapore de enige zege voor een ander team. Verstappen eindigde het seizoen uiteindelijk met meer dan twee keer zoveel punten als de nummer twee, teamgenoot Sergio Pérez, en zorgde daarmee voor een unicum.

Verstappen greep de titel al in de sprintrace in Qatar met nog zes Grands Prix te gaan. Hoewel Verstappen meerdere malen aangaf dat hij niks om records gaf, leek dat richting het einde van het seizoen enigszins te veranderen. De Limburger gaf aan trots te zijn op zijn zegereeks van tien overwinningen, eveneens een record, en richtte het vizier op de records die hij nog niet in handen had.

Overzicht Formule 1-carrière Verstappen

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2015 Toro Rosso 0 49 12e
2016 Toro Rosso & Red Bull Racing 1 204 5e
2017 Red Bull Racing 2 168 6e
2018 Red Bull Racing 2 249 4e
2019 Red Bull Racing 3 278 3e
2020 Red Bull Racing 2 214 3e
2021 Red Bull Racing 10 395,5 1e
2022 Red Bull Racing 15 454 1e
2023 Red Bull Racing 19 575 1e

Band met vader Jos Verstappen

Verstappen heeft een sterke band met zijn vader Jos Verstappen, die zelf tussen 1994 en 2003 actief was in de Formule 1. Al van jongs af aan steunt hij zijn zoon Max in het avontuur in de koningsklasse. Verstappen junior startte al op vierjarige leeftijd in de karts en toen werd hij al ondersteund door zijn vader. Nadat Jos Verstappen na 2003 zijn Formule 1-loopbaan beëindigde, ging hij steeds vaker op stap met zijn zoon. Samen onderhielden ze karts en trainden ze karting. 'Max was mijn levensproject', vertelde Jos Verstappen ooit eens over de band met zijn zoon Max. Max Verstappen heeft alle kennis van zijn vader Jos Verstappen gekregen. 

Max Verstappen en Formule 1-kwalificatie

F1Maximaal houdt alle verrichtingen van Max Verstappen in de kwalificatie bij. Check deze pagina om te zien wat Verstappen precies heeft gepresteerd in de kwalificatie en wat het onderling kwalificatieduel is met zijn teamgenoot. Om algemene info over de kwalificatie en de F1 te lezen ga je naar deze pagina. Geïnteresseerd in de stand van Max Verstappen in het WK? Bekijk de WK Stand-pagina.

Max Verstappen

- Alles over de vriendin van Verstappen
- Wat verdient Verstappen?
- Wedden op Verstappen

Max Verstappen Nieuws