GP Nederland

De Grand Prix van Nederland staat weer op de Formule 1-kalender. Op 27 augustus 2023 wordt de race verreden. De Nederlandse GP gaat plaatsvinden op het circuit van Zandvoort. Max Verstappen heeft hiermee zijn thuisrace, al woont de Nederlander momenteel in Monaco.

Tijdschema GP van Nederland 2023

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training 25 augustus 12.30 uur - 13.30 uur
Tweede vrije training 25 augustus 16.00 uur - 17.00 uur
Derde vrije training 26 augustus 11.30 uur - 12.30 uur
Kwalificatie 26 augustus 15.00 uur - 16.00 uur
Race 27 augustus 15.00 uur - 17.00 uur

Circuit Zandvoort

Circuit Zandvoort heeft met zijn lengte van 4307 meter één van de kortere banen op de Formule 1-kalender, vergelijkbaar met de Hungaroring. Het hoogteverschil over het hele circuit is 15 meter en ook dit is een extra pluspunt aan het circuit. Het circuit beschikt over een aantal legendarische bochten. Zo zijn er in de eerste bocht, de Tarzanbocht, verschillende lijnen mogelijk om in te halen en is de laatste bocht, de Arie Luyendykbocht, een ontzettend snelle. Het Scheivlak, de zesde bocht van het circuit, ligt achter een duin en moet dus blind worden ingestuurd.

De inhaalmogelijkheden op Zandvoort zijn ten opzichte van andere circuits beperkt. De Noord-Hollandse baan is smal, waardoor er automatisch minder punten zullen zijn waarop er onder normale omstandigheden ingehaald kan worden. De Luyendykbocht, de lange, flauwe bocht voor het rechte stuk, zal een flinke helling hebben (banking, red.). Hierdoor wordt de DRS ook in de bocht al geactiveerd; iets wat het inhalen zal moeten bevorderen.

Layout Circuit Zandvoort

GP Nederland

Historie Formule 1 in Zandvoort

De eerste editie in het Formule 1-wereldkampioenschap op Zandvoort vond plaats in 1952 en de laatste in 1985. De race werd maar liefst dertig keer gehouden in de badplaats. Doordat er in 1986 niet meer genoeg geld was om de renovatie, die werd geëist, door te voeren en er een schuld van 1985 openstond, werd Zandvoort van de Formule 1-kalender geschrapt.

In 1985 won Niki Lauda de race en daarmee is de Oostenrijker de laatste winnaar van Zandvoort. In 2019, hetzelfde jaar als dat de Grand Prix van Nederland werd aangekondigd, overleed Lauda op 70-jarige leeftijd. Het circuit heeft bekend gemaakt Lauda een eerbetoon te geven bij de terugkeer van de Formule 1 in september 2021.

Max Verstappen maakt hoge verwachtingen waar op Zandvoort

De interesse in de Formule 1 in Nederland veranderde toen Max Verstappen in de Formule 1 ging rijden. Vooral na zijn overstap van Toro Rosso naar Red Bull Racing werden zijn resultaten beter en daarmee ging de publieke aandacht in Nederland omhoog. Verstappen wordt menigmaal omschreven als de beste rijder van het Formule 1-veld en dat is ook onder het Nederlandse publiek duidelijk geworden. Vandaar dat de aandacht voor een Nederlandse Grand Prix de laatste jaren de lucht is ingeschoten.

In 2021, toen Verstappen eenmaal een competitieve auto had en bovenaan stond in het wereldkampioenschap waren de verwachtingen hoog. De Nederland moest en zou zijn thuisrace zien te winnen voor de ogen van alle fans. Op zaterdag kregen de kijkers een voorproefje, want Verstappen wist met zijn bolide poleposition te pakken. Op zondag werd het door verschillende strategieën nog even spannend voor de Nederlander, maar uiteindelijk wist de Red Bull-rijder de overwinning soeverein binnen te halen. 

Dodelijke crash op Zandvoort in 1973

In de achtste ronde van de Grand Prix van Nederland in 1973 ging het flink mis. Roger Williamson kreeg een lekke band waardoor zijn auto crashte en over de kop vloog. Zijn bolide vatte vlam en Williamson wist niet uit de brandende auto te ontsnappen. David Purley, een mede-coureur, probeerde de Brit uit de auto te krijgen. Marshalls boden haast geen hulp, waarna Purley de enige aanwezige brandblusser afpakte en deze tevergeefs leegspoot op de auto van Williamson.

Buiten de plek waar het plaatsvond had men de ernst van de situatie niet snel in de gaten. Purley, die rond de auto liep, werd aangezien voor de coureur die bij het wrak hoorde, onder andere door tv-commentatoren. De brandweerauto kwam ook te laat, omdat de race niet werd stilgelegd. Williamson is uiteindelijk omgekomen, verstikt door het vuur, niet door het ongeluk zelf.

Het ongeluk van Williamson is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het circuit van Zandvoort. Het ongeluk was aanleiding om de veiligheidsmaatregelen in de Formule 1 en rond circuits verder aan te scherpen. In 2018 is bijvoorbeeld de halo geïntroduceerd om de coureur beter te beschermen tegen rondvliegende onderdelen.

Laatste winnaars Grand Prix van Nederland

Jaar Winnaar Team
2022 Max Verstappen Red Bull Racing
2021 Max Verstappen Red Bull Racing
1985 Niki Lauda McLaren
1984 Alain Prost McLaren
1983 René Arnoux Ferrari
1982 Didier Pironi Ferrari

GP Nederland Nieuws