Like ons!

GP Nederland 2020

De Grand Prix van Nederland wordt mogelijk in 2020 gereden op het circuit van Zandvoort. Vooralsnog is er nog geen officiële bevestiging voor de Grand Prix op Nederlandse bodem, maar alle signalen wijzen er op dit op korte termijn gerealiseerd gaat worden. 

Nieuws GP Nederland

9 april 2019: Op 8 april meldt Motorsportweek en Formule1.nl dat de race definitief in Nederland gereden gaat worden. Er zou een deal zijn voor vijf jaar. Het circuit van Zandvoort ontkent later op de avond tegenover De Telegraaf dat er een deal zou zijn voor de Nederlandse GP.

Jan Lammers, die de GP van Nederland vertegenwoordigd, wijst de geruchten ook van de hand dat Nederland in onderhandeling zou zijn voor het organiseren van de wintertests. Barcelona, waar dit normaal wordt georganiseerd, zou moeilijke contractonderhandelingen hebben met Liberty Media over een nieuw contract. 

Circuit Zandvoort vs Circuit Assen

Mocht de GP in Nederland georganiseerd gaan worden, dan is Zandvoort de voornaamste kanshebber. Assen dingt ook naar de organisatie, maar zou volgens berichtgeving in de media niet de eerste keus zijn van de directie van de Formule 1.

Zandvoort is in vergelijking met Assen een historischer circuit en ligt dichtbij Amsterdam, waar promo-evementen gehouden kunnen worden. Daarentegen is de infrastructuur bij Assen beter, ze organiseren daar ook al jaarlijks de MotoGP.

Max Verstappen zorgt voor ware Formule 1-gekte in Nederland

Jarenlang werd er niet eens aan gedacht om een Formule 1-race te organiseren in Nederland. De laatste Nederlander die voor Max Verstappen redelijke goede resultaten kon laten zien, was frappant genoeg Jos Verstappen, de vader van Max. De Nederlandse Grand Prix op Zandvoort werd voor het laatst gereden in 1985 en er was daarna op geen enkel moment genoeg animo om de mogelijkheden te onderzoeken voor een herintrede van de Nederlandse Grand Prix.

Dat veranderde echter toen Max Verstappen in de Formule 1 ging rijden. Vooral na zijn overstap van Toro Rosso naar Red Bull Racing werden zijn resultaten beter en daarmee ging de publieke aandacht in Nederland omhoog. Verstappen wordt menigmaal omschreven als de beste rijder van het Formule 1-veld en dat is ook onder het Nederlandse publiek duidelijk geworden. Vandaar dat de aandacht voor een Nederlandse Grand Prix de laatste jaren de lucht is ingeschoten en het lijkt er dus op dat we vanaf 2020 weer kunnen genieten van een Grand Prix in eigen land.

Het circuit

Wanneer de Nederlandse Grand Prix doorgang vindt, dan zal die dus waarschijnlijk verreden worden op het circuit van Zandvoort. Met zijn lengte van 4307 meter zal het één van de kortere banen op de Formule 1-kalender worden, vergelijkbaar met de Hungaroring. 

Het circuit beschikt over een aantal legendarische bochten. Zo zijn er in de eerste bocht, de Tarzanbocht, verschillende lijnen mogelijk om in te halen en is de laatste bocht, de Arie Luyendykbocht, een ontzettend snelle. Het Scheivlak, de zesde bocht van het circuit, ligt achter een duin en moet dus blind worden ingestuurd. Het hoogteverschil over het hele circuit is 15 meter en ook dit is een extra pluspunt aan het circuit. 

Naar boven