GP Oostenrijk 2019

De Grand Prix van Oostenrijk wordt dit jaar verreden in het laatste weekend van juni, eerder deze maand staan ook de Grand Prix van Canada en de Grand Prix van Frankrijk op de kalender. De Grand Prix van Oostenrijk wordt op 30 juni verreden. Voor de exacte data van de andere GP's, bekijk hier de kalender van 2019.


In 2019 zal het in Oostenrijk wederom een thuisrace zijn voor de Red Bulls: De Red Bull Ring staat op de agenda. Sinds 2011, toen de Formule 1 na acht jaar weer terugkeerde in Oostenrijk, draagt het circuit deze naam. Daarvoor heeft het namen gehad als de Österreichring (1969-1995) en de A1 Ring (1995-2011). Tussen 1970-1987 en 1997-2003 werden er Grand Prix' gehouden op dit circuit en sinds 2011 staat het dus ieder jaar weer op de kalender. 

Geschiedenis GP Oostenrijk

In 2001 reed Jos Verstappen voor het laatst in de punten tijdens de Grand Prix van Oostenrijk. In zijn 106 Grands Prix' reed Verstappen-senior in totaal zeventien WK-punten bij elkaar. In de tijd van Jos Verstappen waren er tijdens een race minder punten te verdienen dan nu het geval is. In zijn Arrows reed de Limburger kortstondig op een veelbelovende de tweede plek, maar daar was bij de eindstreep weinig meer van terecht gekomen. De Nederlander moest het doen met een zesde plaats.

De Grand Prix uit 2002 is er eentje die niet snel vergeten zal worden. Rubens Barrichello, uitkomend voor Ferrari, kreeg vlak voor het einde van de race een teamorder van zijn team dat hij zijn teamgenoot Michael Schumacher voorbij moest laten gaan, zodat hij de maximale punten scoorde voor het kampioenschap. Dit zorgde ervoor dat teamorders vanaf het seizoen 2003 verboden werden, en dat Ferrari een boete van één miljoen dollar moest betalen.

De race van 2018

Vorig jaar boekte Max Verstappen zijn vierde overwinning uit zijn carrière op de Red Bull Ring in Oostenrijk. De Nederlander startte vanaf de vierde plek, omdat Sebastian Vettel door een gridstraf achter Verstappen werd gezet. Valtteri Bottas had poleposition in bezit en Lewis Hamilton startte naast hem.

Verstappen rekende in de eerste bocht al af met Bottas, uiteindelijk moest Kimi Raikkonen uitwijken voor Hamilton, waardoor het er even op leek dat Red Bull-coureur zelfs op een tweede plaats terecht zou komen, maar Raikkonen kwam goed terug en zelfs Bottas ging aan Verstappen voorbij.

Nog in de eerste lap lukte het Verstappen om Raikkonen te pakken, waardoor de Limburger op een derde plek lag. In lap 14 valt Bottas met problemen uit, waardoor Verstappen doorschoof naar de tweede plek. Red Bull pakte het strategisch goed aan tijdens de safety car, waardoor Mercedes enorm verlies leed. Het was een race tussen Ferrari en Verstappen welke de 21 jarige-coureur uiteindelijk wist te winnen.

Samenvatting Grand Prix van Oostenrijk 2018

Tijdschema GP Oostenrijk

Na een weekend op het winderige hoogvlakte bij Le Castellet is er geen tijd voor een weekend rust, maar staat de Grand Prix van Oostenrijk weer op het programma. Dat betekent dat Max Verstappen als titelhouder zijn eerste plaats van vorig seizoen kan gaan verdedigen. 

Op vrijdag 28 juni zullen de vrije trainingen gaan plaatsvinden om 11.00 en 15.00 uur. De derde vrije training en de kwalificatie op zaterdag 29 juni vinden plaats om 12.00 en 15.00 uur, terwijl de race op zondag 30 juni tien minuten later aan zal vangen, om 15.10 uur. 

Video circuit info Red Bull Ring

Het circuit is 4,32 kilometer lang en wordt met de klok mee verreden. Het circuit kent in totaal tien bochten. De layout van het circuit kun je hier terugvinden.

Meer nieuws