Verslag VT1 | Dominant Mercedes pakt volle seconde op Verstappen, Bottas P1 Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Dominant Mercedes pakt volle seconde op Verstappen, Bottas P1

Verslag VT1 | Dominant Mercedes pakt volle seconde op Verstappen, Bottas P1

Mercedes domineerde de eerste vrije training voor de Grand Prix van Amerika. Valtteri Bottas en Lewis Hamilton pakten de eerste en tweede stek. Max Verstappen, op P3, moest bijna een volle seconde inleveren op de twee Mercedes. De sessie werd ongeveer tien minuten onderbroken door een technisch probleem bij Fernando Alonso.

Het was een warme, droge sessie op het Circuit of the Americas, met een luchttemperatuur van 26 graden. Zodra de klok liep, kwam Sergio Pérez als eerste de baan op. De Mexicaan reed met een merkwaardig metalen apparaat op zijn voorvleugel; het is onbekend waar dit voor was. Nog voordat de Mexicaan een rondje kon afmaken, werd de sessie stilgezet, vanwege een probleem bij Fernando Alonso. Zijn Alpine kwam al in de outlap stil te staan door een technisch probleem. Wat er aan de hand is, is niet bekend. Volgens Alpine werd de auto uit voorzorg stilgezet, maar het team is nog niet zeker wat er aan de hand was. Wel was op TV te zien dat er vloeistof uit de auto lekte.

Met 49 minuten te gaan werd de sessie voortgezet. Charles Leclerc spinde in zijn eerste rondje in bocht 5, maar kon uit de muur blijven en verder rijden. Wel moest hij zijn banden wisselen vanwege vlakke kanten. De Monegask wist uiteindelijk toch een P4 te overleggen. Ook Nikita Mazepin spinde; in sector 3 zette verloor de Rus zijn auto, maar ook hij kon verder. Laat in de sessie hoorden we een merkwaardig bericht van Antonio Giovinazzi, die problemen had met zijn helm: ‘'I need to stop, the helmet is coming off. We need to change.’

Mercedes dominant, veel overstuur bij Verstappen

Mercedes was dominant gedurende FP1. Lewis Hamilton nam vroeg in de sessie het initiatief, en lag lang op P1. Hij werd kort afgetroefd door Sergio Pérez – nota bene op harde banden – en later door Max Verstappen. In beide gevallen pakte hij echter snel de koppositie terug. Ongeveer halverwege de sessie maakte Mercedes een mokerslag naar de concurrentie: Hamilton pakte 9 tienden op Max Verstappen, en Valtteri Bottas ging daar nog 2 tienden overheen. Bottas zou de rest van de sessie bovenaan staan.

Red Bull had geen makkelijke sessie. Max Verstappen werd derde, maar moest bijna een volledige seconde toegeven op de dominante Mercedes. Hij worstelde veel met overstuur. Sergio Pérez werd zevende, maar reed de hele sessie op de langzamere, harde banden, waarmee hij een andere aanpak kiest dan de andere topauto’s. Het was een goede dag voor Ferrari, met P4 en P5, en voor Alfa Romeo, met P9 en P10. Fernando Alonso kwam aan het einde nog de baan op, en werd vijftiende.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws