F2 en F3 in Groot-Brittannië | Martins komt tijdstraf te boven, spanning stijgt in titelstrijd na uitvalbeurt Vesti F2 & F3
F2 & F3

F2 en F3 in Groot-Brittannië | Martins komt tijdstraf te boven, spanning stijgt in titelstrijd na uitvalbeurt Vesti

F2 en F3 in Groot-Brittannië | Martins komt tijdstraf te boven, spanning stijgt in titelstrijd na uitvalbeurt Vesti

Naast de Formule 1 zijn bij de Grand Prix van Groot-Brittannië ook de Formule 2 en Formule 3 aanwezig voor het respectievelijk achtste en zesde raceweekend van het seizoen 2023. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op het circuit van Silverstone.

F2: Martins komt tijdstraf te boven, spanning stijgt in titelstrijd na uitvalbeurt Vesti

Victor Martins heeft zijn eerste overwinning geboekt in de Formule 2. De coureur van ART Grand Prix begon vanaf poleposition, maar verloor bij de start kort de leiding aan Ayumu Iwasa. De Fransman haalde de Red Bull Racing-junior weer in, maar dat deed hij volgens de wedstrijdleiding buiten de baan, al kan men daar zijn vraagtekens bij zetten. Hierdoor ontving Martins een tijdstraf van vijf seconden en met drie safetycars moest hij dus telkens een gat zien te bouwen. Dat lukte de Alpine-junior, waardoor hij op het hoogste podium mocht plaatsnemen.

De hoofdrace op Silverstone was met drie safetycars dus chaotisch te noemen. Frederik Vesti, de leider in het kampioenschap, was de dupe van één van de neutralisaties. De Est viel uit met een kapotte spoorstang en scoorde dus nul punten. Théo Pourchaire kwam als derde over de streep, waardoor de Sauber-junior de tweede plek overneemt en nog maar zes punten achter Vesti staat. Iwasa kon maar minimaal profiteren doordat hij het podium misliep nadat hij tijd verloor tijdens een stevig gevecht met Zane Maloney, die op P2 eindigde. Richard Verschoor, die in Oostenrijk nog won, eindigde stijf onderaan.

F3: Goethe boekt eerste overwinning en draagt zege op aan Dilano van 't Hoff

Oliver Goethe heeft voor het eerst een Formule 3-race weten te winnen. De Deens-Duitse coureur begon achter teamgenoot Leonarde Fornaroli en kon na de eerste safetycar-fase zijn teamgenoot voorbij. Goethe deed wat Fornaroli niet kon en pakte gelijk een voorsprong van meer dan een seconde. Achter de kopgroep zaten de coureurs wat dichter bij elkaar en dat zorgde op sommige momenten voor chaos. Meerdere rijders werden het grind in geduwd en daardoor kwam de safetycar tweemaal naar buiten. Met nog vijf ronden te gaan, begon het ineens te regenen, maar een overstap naar regenbanden werd door de meeste rijders niet gemaakt. Hierdoor kwam de zege van Goethe ook niet meer in gevaar. Een duidelijk geëmotioneerde Goethe droeg zijn overwinning op aan zijn overleden oud-teamgenoot Dilano van 't Hoff. Fornaroli en Pepe Marti maakten het podium compleet.

F2: Kampioenschapskandidaten Vesti en Pourchaire domineren sprintrace

Prema-coureur Frederik Vesti heeft de eerste Formule 2-race op het circuit van Silverstone met grote voorsprong gewonnen. Het Deense Mercedes-talent mocht als eerste aan de natte sprintrace beginnen, vanwege het omdraaien van de top tien uit de kwalificatie. Vesti controleerde de race en liep alsmaar verder uit. Uiteindelijk finishte hij met ruim dertien seconden om zijn voorsprong in het kampioenschap verder uit te breiden. Titelrivaal Théo Pourchaire rekende wel af met de als tweede gestarte Isack Hadjar om de schade te beperken.

Het laatste podiumplekje werd bezet door Alpine-talent Jack Doohan, die na een lang gevecht Oliver Bearman inhaalde. Doohan raakte gefrustreerd achter zijn concurrent en zwaaide nog even naar hem op het moment dat Bearman zich verremde en bijna in de grindbak eindigde. Richard Verschoor, die vorige week nog de hoofdrace in Oostenrijk won, moest als zeventiende starten en kreeg al in de opwarmronde een lekke band. Hij kwam uiteindelijk als achttiende aan de finish en zal ook morgen vanaf de zeventiende stek weer veel werk te verzetten hebben.

F3: Colapinto wint chaotische F3-sprintrace op nat Silverstone

Franco Colapinto, coureur van MP Motorsport, heeft de sprintrace in de Formule 3 weten te winnen. Lange tijd leek de overwinning te gaan Sebastian Montoya, die van poleposition mocht vertrekken, maar na een safetycar ging het mis. Het begon hard te regenen op het circuit van Silverstone, waardoor de safetycar naar buiten werd gebracht en bij de herstart werd Montoya van achteren aangetikt door Taylor Barnard. Colapinto was de lachende derde na een chaotische herstart. Het werd nog spannend in de rest van het veld, maar de Williams-junior kon fluitend naar de overwinning rijden op een circuit dat steeds droger werd na een korte regenbui.

F2: Martins pakt opnieuw poleposition in chaotische kwalificatie

Alpine-talent Victor Martins heeft in de Formule 2-kwalificatie in Silverstone opnieuw de snelste rondetijd gereden, en mag zondag dus vanaf poleposition aan de hoofdrace begonnen. De Fransman is de laatste weekenden aan een inhaalslag gewonnen, en domineerde ook vandaag, in een sessie die tweemaal werd stilgelegd: eenmaal vanwege een crash van Amaury Cordeel, en eenmaal vanwege het bijstellen van de klok om de sessie op tijd te kunnen beëindigen. Kush Maini zette de tweede tijd neer, voor Red Bull-talent Ayumu Iwasa. Kampioenschapsleider Frederik Vesti reed de tiende tijd, maar mag morgen dus wel als eerste aan de sprintrace beginnen. Richard Verschoor viel in de slotminuten terug van P2 naar P17 en moet dus twee inhaalraces rijden.

F3: Trident domineert met verrassende poleposition voor Fornaroli

Leonardo Fornaroli heeft in Engeland poleposition gepakt voor de hoofdrace van zondag. Dat is opvallend te noemen, want de 18-jarige Italiaan staat slechts op een tiende plek in het kampioenschap. Trident-teamgenoot Oliver Goethe zette de tweede tijd neer, terwijl kampioenschapsleider Gabriele Bortoleto, ook uitkomend voor Trident, op de vijfde plek bleef steken. Het 17-jarige Spaanse talent Josep María Martí, tweede in het kampioenschap, mag zondag als derde starten, terwijl Zak O'Sullivan en Dino Beganovic de top twaalf misliepen, en dus in beide races niet vooraan mogen starten.

F2: Training door rode vlag vroegtijdig ten einde, Iwasa leidt de dans

De training in de Formule 2 heeft meerdere malen stilgelegen vanwege een rode vlag en daardoor is de sessie ook vroegtijdig ten einde gekomen. Clément Novalak stond met nog drie minuten op de klok stil in de grindbak, waardoor de rode vlag werd gewapperd en de sessie niet meer werd hervat. Red Bull Racing-junior sloot de sessie daardoor af als snelste, met Victor Martins slechts zes honderdsten achter zich. Jack Doohan maakt de top drie compleet.

F3: Browning houdt tijdens training in thuisrace leider Bortoleto achter zich

Luke Browning, de Britse coureur van Hitech, heeft tijdens de training van de Formule 3 de snelste tijd weten te rijden. Hiermee hield Browning de leider in het kampioenschap Gabriel Bortoleto achter zich. Door de drukte op het circuit ging het ook nog even mis voor een aantal coureurs. Zo knalde Kaylen Frederick tegen een langzamere auto op, waardoor er kort een virtual safetycar was om de voorvleugel van zijn auto van het circuit te halen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws