Formule 2

De Formule 2, voorheen de GP2 Series, wordt gezien als de opstapklasse naar de Formule 1. De Formule 2 lijkt op de Formule 1 in die zin, dat er met vergelijkbare auto's wordt gereden. In totaal doen er 11 teams mee met elk twee coureurs. De globale opzet en de auto's hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, maar toch zijn er veel verschillen te ontdekken tussen de twee raceklasses.

Allereerst rijdt de Formule 2 in een gestandaardiseerde auto. In principe krijgen alle teams dezelfde auto, namelijk die van chassisbouwer Dallara. De technische verschillen tussen de teams zit hem daarom veelal in de afstelling. Teams hebben veel verschillende engineers met verschillende niveaus van expertise en mogelijkheden. Hierdoor komt het voor dat teams zoals ART Grand Prix en Prema Racing vaak sneller zijn dan andere teams met minder mankracht, zoals het Nederlandse MP Motorsport. 

Formule 2 niet met één, maar drie races per raceweekend

De Formule 2-kalender bestaat doorgaans uit twaalf races; de opstapklasse reist ongeveer de helft van de keren mee met het Formule 1-circus en strijkt neer op dezelfde iconische circuits zoals Zandvoort, Monaco, Silverstone, Spa-Francorchamps en Monza. Het seizoen wordt in Abu Dhabi afgesloten op het Yas Marina Circuit. 

De Formule 2 rijdt normaliter in het voorprogramma van de Formule 1. Dit betekent dat de trainingen, kwalificatie en races gehouden worden vlak voor die van de Formule 1. Dit gebeurt om een dagprogramma te vullen voor de aanwezige toeschouwers en om de efficiëntie van een Formule 2-raceweekend zo veel mogelijk te optimaliseren. Door meerdere raceklasses op dezelfde circuits te laten rijden, worden er immers kosten bespaard. 

Het grootste verschil tussen de programma's van de Formule 1 en de Formule 2 is dat de Formule 2 drie races per raceweekend rijdt in plaats van één. Op zaterdag worden er twee sprintraces gehouden en op zondag één langere hoofdrace. Voor de eerste sprintrace wordt de top tien van de kwalificatie op de vrijdag omgedraaid. Voor de tweede sprintrace wordt weer de top tien van de eerste sprintrace omgedraaid. Voor de hoofdrace bepaalt het kwalificatieresultaat de startgrid. In 2020 was er nog sprake van één hoofdrace op de zaterdag en één sprintrace op de zondag.

Nederlands hoogtepunt in 2019

In 2019 werd Nyck de Vries kampioen in de Formule 2 na een sterk seizoen. De Nederlander legde het af tegen Nicholas Latifi, die in tegenstelling tot De Vries in 2020 wel een Formule 1-stoeltje wist te bemachtigen. Veel Formule 2-kampioenen stromen door naar de Formule 1, maar voor De Vries was die kans niet weggelegd. De man uit Friesland tekende bij het team van Mercedes in de elektrische Formule E.

Formule 2-coureurs 2021

Hieronder staat het overzicht van de Formule 2-rijders van seizoen 2021. Mick Schumacher werd in 2020 kampioen en keert, zoals de regel luidt, niet meer terug op de grid. De Duitser zit nu in de Formule 1 bij Haas. Ook namen als Yuki Tsunoda, Nikita Mazepin en Callum Ilott zien we niet meer terug op de grid van dit jaar. De eerste twee zijn allebei naar de Formule 1 gegaan en Ilott zal actief zijn als test- en reservecoureur bij Ferrari.

Overzicht Formule 2-coureurs 2021

Prema Racing
1. Robert Shwartzman
2. Oscar Piastri

UNI-Virtuosi Racing
3. Guanyu Zhou
4. Felipe Drugovich

Carlin
5. Daniel Ticktum
6. Jehan Daruvala

Hitech Grand Prix
7. Liam Lawson
8. Jüri Vips

ART Grand Prix
9. Christian Lundgaard
10. Théo Pourchaire

MP Motorsport
11. Richard Verschoor
12. Lirim Zendeli

Charouz Racing System
14. David Beckmann
15. Guilherme Samaia

DAMS
16. Roy Nissany
17. Marcus Armstrong

Campos Racing
20. Gianluca Petecof
21. Ralph Boschung

HWA Racelab
23. Matteo Nannini
23. Alessio Deledda

Trident
24. Marino Sato
25. Bent Viscaal

Formule 2 nieuws