Formule 2

De Formule 2, voorheen de GP2 Series, wordt gezien als de opstapklasse naar de Formule 1. De Formule 2 lijkt op de Formule 1 in die zin, dat er met vergelijkbare auto's wordt gereden. In totaal doen er 11 teams mee met elk twee coureurs. De globale opzet en de auto's hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, maar toch zijn er veel verschillen te ontdekken tussen de twee raceklasses.

Allereerst rijdt de Formule 2 in een gestandaardiseerde auto. In principe krijgen alle teams dezelfde auto, namelijk die van chassisbouwer Dallara. De technische verschillen tussen de teams zit hem daarom veelal in de afstelling. Teams hebben veel verschillende engineers met verschillende niveaus van expertise en mogelijkheden. Hierdoor komt het voor dat teams zoals ART Grand Prix en Prema Racing vaak sneller zijn dan andere teams met minder mankracht, zoals het Nederlandse MP Motorsport. 

Formule 2 niet met één, maar twee races per raceweekend

De Formule 2-kalender bestaat doorgaans uit twaalf races; de opstapklasse reist ongeveer de helft van de keren mee met het Formule 1-circus en strijkt neer op dezelfde iconische circuits zoals Zandvoort, Monaco, Silverstone, Spa-Francorchamps en Monza. Het seizoen wordt in Abu Dhabi afgesloten op het Yas Marina Street Circuit. 

De Formule 2 rijdt normaliter in het voorprogramma van de Formule 1. Dit betekent dat de trainingen, kwalificatie en races gehouden worden vlak voor die van de Formule 1. Dit gebeurt om een dagprogramma te vullen voor de aanwezige toeschouwers en om de efficiëntie van een Formule 2-Grand Prix zo veel mogelijk te optimaliseren. Door meerdere raceklasses op dezelfde circuits te laten rijden, worden er immers kosten bespaard. 

Het grootste verschil tussen de programma's van de Formule 1 en de Formule 2 is dat de Formule 2 twee races per raceweekend rijdt, in plaats van één. De tweede race, die op zondag wordt verreden, is korter en de startopstelling is de omgekeerde einduitslag van de eerste race. 

Nederlands hoogtepunt in 2019

In 2019 werd Nyck de Vries kampioen in de Formule 2 na een sterk seizoen. De Nederlander legde het af tegen Nicholas Latifi, die in tegenstelling tot De Vries in 2020 wel een Formule 1-stoeltje wist te bemachtigen. Veel Formule 2-kampioenen stromen door naar de Formule 1, maar voor De Vries was die kans niet weggelegd. De man uit Friesland tekende bij het team van Mercedes in de elektrische Formule E.

Formule 2-coureurs 2020

Hieronder staat het overzicht van de Fomule 2-rijders van seizoen 2020. Nyck de Vries, die vorig jaar kampioen werd, rijdt inmiddels naast Stoffel Vandoorne voor Mercedes in de Formule E. Het Nederlandse MP Motorsport heeft met de Japanner Nobuharu Matsushita en de Braziliaan Felipe Drugovich dit jaar twee nieuwe rijders in dienst.

Overzicht Formule 2-coureurs 2020

DAMS
1. Sean Gelael
2. Dan Ticktum

UNI-Virtuosi Racing
3. Guanyu Zhou
4. Callum Ilott

ART Grand Prix
5. Marcus Armstrong
6. Christian Lundgaard

Carlin
7. Yuki Tsunoda
8. Jehan Daruvala

Campos
9. Jack Aitken
10. Guilherme Samaia

Charouz Racing Team
11. Louis Deletraz
12. Pedro Piquet

MP Motorsport
14. Nobuharu Matsushita
15. Felipe Drugovich

BWT HWA Racelab
16. Artem Markelov
17. Giuliano Alesi

Prema Racing
18. Mick Schumacher
19. Robert Schwartzman

Trident
20. Roy Nissany
21. Marino Sato

Hitech Grand Prix
22. Nikita Mazepin
23. Luca Ghiotto

Formule 2 nieuws