Formule 2

De Formule 2, voorheen de GP2 Series, wordt gezien als de opstapklasse naar de Formule 1. De Formule 2 lijkt op de Formule 1 in die zin, dat er met vergelijkbare auto's wordt gereden. In totaal doen er 11 teams mee met elk twee coureurs. De globale opzet en de auto's hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, maar toch zijn er veel verschillen te ontdekken tussen de twee raceklasses. In 2022 doen er twee Nederlandse teams mee in de Formule 2, namelijk MP Motosport en Van Amersfoort Racing. 

De Formule 2-teams maken gebruik van een gestandaardiseerde auto, waardoor de verhoudingen tussen de teams behoorlijk gelijk zijn. In principe krijgen alle teams dezelfde auto, namelijk die van chassisbouwer Dallara. De technische verschillen tussen de teams zit hem daarom veelal in de afstelling. Teams hebben veel verschillende engineers met verschillende niveaus van expertise en mogelijkheden. Hierdoor komt het voor dat teams zoals ART Grand Prix en Prema Racing vaak sneller zijn dan andere teams met minder mankracht, zoals het Nederlandse MP Motorsport. 

Formule 2 niet met één, maar drie races per raceweekend

De Formule 2-kalender bestaat doorgaans uit twaalf races; de opstapklasse reist ongeveer de helft van de keren mee met het Formule 1-circus en strijkt neer op dezelfde iconische circuits zoals Zandvoort, Monaco, Silverstone, Spa-Francorchamps en Monza. Het seizoen wordt in Abu Dhabi afgesloten op het Yas Marina Circuit. 

De Formule 2 rijdt normaliter in het voorprogramma van de Formule 1. Dit betekent dat de trainingen, kwalificatie en races gehouden worden vlak voor die van de Formule 1. Dit gebeurt om een dagprogramma te vullen voor de aanwezige toeschouwers en om de efficiëntie van een Formule 2-raceweekend zo veel mogelijk te optimaliseren. Door meerdere raceklasses op dezelfde circuits te laten rijden, worden er immers kosten bespaard. 

Het grootste verschil tussen de programma's van de Formule 1 en de Formule 2 is dat de Formule 2 drie races per raceweekend rijdt in plaats van één. Op zaterdag worden er twee sprintraces gehouden en op zondag één langere hoofdrace. Voor de eerste sprintrace wordt de top tien van de kwalificatie op de vrijdag omgedraaid. Voor de tweede sprintrace wordt weer de top tien van de eerste sprintrace omgedraaid. Voor de hoofdrace bepaalt het kwalificatieresultaat de startgrid. In 2020 was er nog sprake van één hoofdrace op de zaterdag en één sprintrace op de zondag.

Nederlands hoogtepunt in 2019

In 2019 werd Nyck de Vries kampioen in de Formule 2 na een sterk seizoen. De Nederlander legde het af tegen Nicholas Latifi, die in tegenstelling tot De Vries in 2020 wel een Formule 1-stoeltje wist te bemachtigen. Veel Formule 2-kampioenen stromen door naar de Formule 1, maar voor De Vries was die kans niet weggelegd. De man uit Friesland tekende bij het team van Mercedes in de elektrische Formule E.

Formule 2 Nieuws