11 jaar lang DRS in de Formule 1: 'Het is niet meer nodig' Formule 1
Formule 1

11 jaar lang DRS in de Formule 1: 'Het is niet meer nodig'

11 jaar lang DRS in de Formule 1: 'Het is niet meer nodig'

Nu het F1-reglement van 2022 auto's heeft opgeleverd die elkaar op de voet kunnen volgen, heeft de sport de push-to-pass-hulp van de jaren 2010 niet meer nodig. Volgens Roadandtrack zal het verwijderen van DRS de strijd onder de coureurs vergroten en een inhaalactie weer meer waardering krijgen.

Toen het Drag Reduction System (DRS) voor het seizoen 2011 in de Formule 1 werd geïntroduceerd, was het een concurrentiebevorderend drankje voor een serie die moeite had gehad om close racing te creëren. Dankzij DRS konden de auto's dicht achter elkaar racen zonder dat de 'vuile' lucht achter de ene auto de mogelijkheid van een andere auto om te passeren teniet deed. DRS bleef een soort noodzakelijk kwaad gedurende de volgende elf jaar, toen kleine aerodynamische veranderingen hun weg vonden over de grid. Geen van die aero-tweaks hielpen bij het weghalen van de vuile lucht achter een leidende auto.

DRS veroorzaakte treinen in Imola

Maar, dit jaar maakte de Formule 1 een radicale aanpassing in de richting van een nieuw aërodynamisch concept, een die aanzienlijke downforce afgeleid van de vloer van de auto. Dat verminderd de noodzaak om lucht te passeren over een auto om downforce te creëren en daarme dus ook vuile lucht. Na vier races en een sprint-kwalificatiesessie, hebben die veranderingen er transformerend uitgezien. Dus lijkt het erop dat de noodzaak van DRS is afgenomen.

In Imola, zagen we beide kanten van wat DRS eigenlijk bereikt. In de kwalificatierace van zaterdag op Imola, een circuit waar passeren moeilijk is met of zonder DRS, was Max Verstappen in staat om Charles Leclerc gedurende een groot deel van de race op de voet te volgen. Hij wachtte tot de een-na-laatste ronde om DRS in te zetten voor zijn pole-winnende inhaalactie. In een nat-naar-droog race op zondag, brachten de Sky F1-zenders een groot deel van de race door met klagen dat het systeem nog niet actief was. Toen het daadwerkelijk weer in werking trad, konden treinen van auto's die zich ronden eerder hadden gevormd elkaar nog steeds niet gemakkelijk passeren, omdat elke auto achter de groepsleider gebruik maakte van hetzelfde DRS-voordeel. Kortom, DRS kostte ons twee keer geld.

2022-auto's hebben DRS niet meer nodig

In races waar DRS naar verwachting de winnende zet zal zijn, heeft de strijd om welke coureur de leiding heeft in de uitrolzone meer dan genoeg drama opgeleverd. Vorig jaar werd de gedenkwaardige strijd om het kampioenschap tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen deels ontsierd door hun agressieve spelletjes met DRS in Brazilië en Saudi-Arabië. In de laatste race werd Verstappen na de race bestraft voor zijn aandeel in een remcontrole tijdens een ongemakkelijke woordenwisseling tussen de twee. Verstappen en Leclerc hebben dit seizoen in de beginfase van hun strijd om de eindzege al vaker met elkaar gespeeld, omdat de timing van de DRS-push belangrijker werd dan de vraag of er al dan niet een inhaalactie zou plaatsvinden.

Ja, DRS verwijderen betekent minder inhaalacties. Het betekent ook dat de gevechten langer duren, het soort gevechten waarin de inhaalacties zich na verloop van tijd ontwikkelen en verdiend aanvoelen. Het behoudt de momenten waar we zo van houden in de autosport, de grote risico's bij het insturen van bochten met een grote beloning, en alleen ten koste van de vooraf bepaalde, formulaire, kunstmatige passages die we nu hebben. Nu deze auto's echt dicht op elkaar kunnen racen, kunnen we DRS afschaffen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws