Albers: gele vlag in Qatarese kwalificatie was ‘idioterie’ Formule 1
Formule 1

Albers: gele vlag in Qatarese kwalificatie was ‘idioterie’

Albers: gele vlag in Qatarese kwalificatie was ‘idioterie’

Volgens Christijan Albers hebben Lewis Hamilton en Max Verstappen pech met hun teamgenoten, omdat ze hun teamgenoten niet genoeg kunnen bijstaan in de titelstrijd. Albers doet zijn uitspraken naar aanleiding van de optredens van Valtteri Bottas en Sergio Pérez bij de Grand Prix van Qatar. Verder is de oud-Formule 1-coureur het niet eens met de manier waarop de gele vlag werd uitgehangen in de kwalificatie.

De gele vlag werd uitgehangen in Q3, het laatste deel van de kwalificatie, naar aanleiding van de stilgevallen auto van Pierre Gasly. De Fransman was wijd gegaan in bocht 15, en had zijn voorvleugel stukgereden op de scherpe kerbs die daar liggen. De brokstukken sloegen zijn band lek, en de AlphaTauri kwam stil te staan op het rechte stuk. Voor de gehavende auto werd de gele vlag uitgehangen aan het einde van de kwalificatie: aanvankelijk een enkele, later een dubbele. Verstappen en Bottas namen geen gas terug op dat deel van de baan, en kregen daarvoor vijf respectievelijk drie plekken gridstraf.

‘Er was geen gevaar’

‘Sorry, ik vind het echt allemaal idioterie’, reageert Albers op het moment in de Telegraaf-podcast. ‘Wat moet ik ervan zeggen, er rijdt daar iemand op het rechte stuk, helemaal aan de rechterkant. En dan krijg je een gelevlagsituatie, in een qualifying.’ De gele vlaggen werden uitgehangen door marshals die langs de baan stonden, terwijl wedstrijdleider Michael Masi de baan al had vrijgegeven. De fysieke vlaggen van de marshals hebben in dat geval voorrang. ‘Regels zijn regels. Aan de ene kant heeft de FIA ook gelijk, de marshals zijn de eersten die het zien natuurlijk, en die geven het signaal af met de vlaggen. Daarna pas komt het signaal in de controletoren, die geven het door aan de stuurtjes.’ Albers erkent dat je je eraan moet houden omdat het regels zijn, maar is het er niet mee eens: ‘Ik vind het echt nonsens, want het is een quali en er was geen gevaar.’

Albers en presentator Erik van Haren zijn kritisch over het optreden van de twee wingmen van het veld, Bottas en Pérez. ‘Bottas, kom op zeg, die reed de hele tijd op P11, niet zijn beste dag’, beklaagt Van Haren zich over de Fin. Volgens Albers kan het haast niet waar zijn hoe de Mercedes-coureur presteert, met name bij de starts. ‘Je ziet dat hij zo dicht bij Lewis zit in de kwalificatie, maar van de 10 starts is echt 8 een drama. Ik begrijp eigenlijk niet wat hij verkeerd doet. Het is onmogelijk bijna, het is allemaal electronica.’ Albers vraagt zich af of de Fin nerveus is bij de starts.

‘Ze doen eigenlijk niet mee’

Van Red Bulls tweede coureur, Pérez, noemt Albers de kwalificatie ‘verschrikkelijk’. De Mexicaan kwalificeerde zich slechts als elfde, nadat hij zelfs met de zachte band niet in Q3 wist te komen. De voormalig coureur voor Minardi en Spyker denkt dat Bottas en Pérez hun teamgenoten niet goed bij kunnen staan in de strijd om het wereldkampioenschap. ‘Lewis en Max hebben echt pech, want de twee die hen moeten helpen aan het kampioenschap, die doen eigenlijk helemaal niet mee.’ Volgens Albers is het ‘ongelofelijk’ dat Pérez en Bottas zo ver achter hun teamgenoten zitten. ‘Op zich is het best eerlijk, ze doen allebei niet mee.

Verstappen niet langer favoriet voor wereldtitel 2021 na Qatar

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws