Andretti gekrenkt door woordkeuze FOM: 'Als ze bloed willen zien, kom maar op' Formule 1
Formule 1

Andretti gekrenkt door woordkeuze FOM: 'Als ze bloed willen zien, kom maar op'

Andretti gekrenkt door woordkeuze FOM: 'Als ze bloed willen zien, kom maar op'

In januari werd bekendgemaakt dat het verzoek van Mario Andretti aan het Formula One Management (FOM) om een nieuw Formule 1-team te starten was afgewezen. De voormalig wereldkampioen was toen al niet te spreken over het besluit en heeft nu tijdens de Long Beach Grand Prix wederom zijn onvrede geuit, meldt de Associated Press.

Samen met General Motors (GM) wilde Andretti een nieuw Formule-1 team starten. 'De regels zeggen dat elf of twaalf teams (op de grid, red.) legaal is', liet Andretti weten. Maar volgens de FOM zou het nieuwe team niet competitief genoeg zijn en dat de naam Andretti geen waarde zou toevoegen aan de sport en dat toetreding tot de sport binnen de aankomende twee jaar een uitdaging zou zijn die Andretti nog nooit eerder zou zijn aangegaan.

Zelfs al willen ze bloed zien

In Long Beach benadrukt Andretti nogmaals dat hij niet begrijpt waarom het verzoek is afgewezen. 'Ik was beledigd. Ik denk niet dat we dit verdiend hebben, eerlijk gezegd', zei hij. 'Het is een grote investering in de sport en je zou denken dat ze dat op prijs stellen. Ook de waarde van de sport is hoger met elf dan met tien teams. Zeg dan wat er echt aan de hand is.'

De FOM zou ook getwijfeld hebben aan de samenwerking tussen Andretti en GM, die onder de naam Cadillac zouden bijdragen aan het project. Er zou GM zelfs zijn gevraagd te zoeken naar een ander team om mee in zee te gaan dan met Andretti. 'Nog zo'n beledigende uitspraak. GM heeft keer op keer gezegd: 'Andretti of niets' en nog probeert de F1 het van ons af te pakken. Er is hier iets aan de hand dat ik niet begrijp. Maar als ze bloed willen zien, kom maar op.' Dat laatste zou Andretti hebben gezegd terwijl hij net deed alsof hij een ader in zijn arm doorsneed.

Toch lijkt het contact tussen de FOM en Andretti nog niet helemaal te zijn afgelopen. 'We hebben nog maar een vergadering met hen gehad. Dat is een probleem. Het is niet genoeg', vindt Andretti. 'Er zijn wat gemiste kansen geweest, maar we moeten vooruitkijken. Ik blijf hoopvol aangezien we nooit stoppen om hier naartoe te werken.' Zo heeft Andretti onlangs een nieuwe fabriek geopend in Silverstone voor de werkzaamheden van het team.

In 2026 op de grid

'Wat we proberen te zeggen is: 'We doen alles wat jullie van ons vragen. We zullen alles doen wat we kunnen. Als er iets is, vertel ons dat dan.' Maar we hebben tot nu toe alleen maar excuses gekregen zoals 'we willen niet dat jullie jezelf voor schut zetten'', vertelt Andretti. De voormalig wereldkampioen blijft dan ook in het duister tasten wat betreft de reden voor de afwijzing.

'We zijn allemaal racers. We zijn allemaal professionals. We willen (de sport, red.) voor iedereen beter maken. Het is mij nog nooit gebeurd dat ik face-to-face ben beledigd, maar dit wordt op een afstand gedaan. En ik geloof niet dat we dat verdienen.' Ook had de FOM begrepen dat Andretti vanaf 2025 zou willen deelnemen aan de sport, maar Andretti houdt vol dat zijn doel is om vanaf 2026 op de grid te komen. Andretti zelf denkt dat de terughoudendheid van de FOM ermee te maken heeft dat de reeds bestaande teams niet de omzet van de sport met nog een extra team willen delen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws