Barrichello herinnert zich crash Senna niet, maar prijst zich gelukkig: 'Zie hem enkel met lach op gezicht' Formule 1
Formule 1

Barrichello herinnert zich crash Senna niet, maar prijst zich gelukkig: 'Zie hem enkel met lach op gezicht'

Barrichello herinnert zich crash Senna niet, maar prijst zich gelukkig: 'Zie hem enkel met lach op gezicht'

Rubens Barrichello kan zich niets meer herinneren van de zware crash waarbij zijn landgenoot Ayrton Senna exact dertig jaar geleden het leven liet. De Braziliaan, die destijds voor Jordan reed, maakte in datzelfde weekend zelf ook een zwaar ongeluk mee, maar dat ongeluk heeft wel enkele sporen nagelaten bij de inmiddels 51-jarige Barrichello.

Het is woensdag precies dertig jaar geleden dat de Formule 1 afscheid moest nemen van één van de allergrootste coureurs uit de geschiedenis. Senna, die toen 34 jaar oud was, crashte tijdens de race op het circuit in Imola onnoemelijk hard in de muur. De hulptroepen waren snel ter plaatse, maar het mocht niet baten. De drievoudig wereldkampioen overleed nog op het circuit. Een dag eerder werd de F1-wereld ook al opgeschrikt door het zware ongeval van de Oostenrijkse coureur Roland Ratzenberger, die daarbij het leven liet.

Ook op vrijdag vond er al een harde crash op het circuit in San Marino plaats. Barrichello vloog hard in de muur, raakte bewusteloos en werd direct afgevoerd naar het ziekenhuis. In tegenstelling tot Ratzenberger en Senna overleefde de voormalig Ferrari-coureur de crash wel. In een exclusief interview met Mirror Sport blikt Barrichello terug op dit gitzwarte weekend uit de geschiedenis van de Formule 1.

'Om eerlijk te zijn denk ik dat ik geluk heb gehad', begint de Braziliaan, die niet doelt op het feit dat hij zijn zware crash wel overleefde. 'Mijn crash was op vrijdag en Senna stierf op zondag. Mijn crash was zo zwaar dat ik me niet veel meer kan herinneren. Ik weet niets meer van het ongeluk (van Senna) en ik kan me ook niet echt meer herinneren dat ik zijn kist droeg, dus ik zeg dat ik geluk heb gehad, omdat ik me hem enkel met een lach op zijn gezicht kan herinneren', aldus Barrichello.

Vage herinnering aan eigen crash

Ook van zijn eigen crash zegt Barrichello zich niet veel meer te herinneren. 'Het enige wat ik me van de crash herinner, was dat ik die bocht 's ochtends in de vierde versnelling nam, maar ik wist dat het in de vijfde versnelling mogelijk was', zegt de elfvoudig Grand Prix-winnaar. 'De auto was erg goed. We verloren behoorlijk wat tijd op het lange rechte stuk vergeleken met de grote jongens, maar ik denk dat ik 's ochtends in de top acht zat.'

'Dus ik zei: ik ga die bocht in de vijfde versnelling nemen. Ik kan me alleen het laatste moment herinneren, toen ik dacht: nee, dat is niet mogelijk. Er was geen run-off en ik had een hele zware impact. Ik heb absoluut veel geluk gehad. Ik heb mijn tong ingeslikt tijdens de crash en de inmiddels overleden dokter Sid Watkins zei dat ik eigenlijk zes minuten dood was tot hij me weer kon laten ademen', weet Barrichello dat hij met de schrik vrij is gekomen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws