Vader van overleden Ratzenberger: 'Dat is misschien wel de meest verschrikkelijke herinnering' Formule 1
Formule 1

Vader van overleden Ratzenberger: 'Dat is misschien wel de meest verschrikkelijke herinnering'

Vader van overleden Ratzenberger: 'Dat is misschien wel de meest verschrikkelijke herinnering'

Het is dinsdag precies dertig jaar geleden dat Roland Ratzenberger om het leven kwam na een zwaar ongeval tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola. Rudolf, de vader van de onfortuinlijke Oostenrijkse coureur, herinnert zich die bewuste dag nog goed en blikt terug op dit voor hem verschrikkelijke moment.

Woensdag worden Ratzenberger en Ayrton Senna herdacht in Imola. Het is inmiddels dertig jaar geleden dat beide coureurs om tragische wijze om het leven kwamen, maar vader Rudolf Ratzenberger herinnert zich deze noodlottige dag nog als de dag van gisteren. Samen met zijn vrouw Margit was hij net weer teruggekeerd van een vakantie in Mexico, toen hij de televisie aanzette om naar de kwalificatie te kijken. 'Ik zag de auto en had in eerste instantie niet eens door dat het een Simtek was', wordt vader Ratzenberger door Motorsport.com geciteerd. 'Toen de wagen tot stilstand was gekomen in de bocht, zag ik de rood-witte helm van Roland en door de manier waarop zijn hoofd bewoog, wist ik: het is voorbij. Dat was een vreselijk moment.'

Zijn vrouw was op dat moment in de keuken en vader Rudolf zocht naar een manier om haar het vreselijke nieuws te vertellen. 'Maar voordat ik het haar kon vertellen, was het op de radio te horen. Het duurde langer voordat mijn vrouw het kon accepteren', vertelt Ratzenberger senior, die zich een specifiek telefoongesprek tussen Roland en zijn moeder nog goed kan herinneren. 'Ze spraken elkaar over de telefoon en nadat hij had verteld dat hij in de Formule 1 ging rijden, zei hij: mam, maak je geen zorgen. De Formule 1 is de veiligste raceklasse die er is', doet Rudolf de inhoud van het gesprek uit de doeken.

'Blij dat Roland niet is vergeten'

Een aantal maanden na dit telefoongesprek ging het echter volledig mis. De Oostenrijkse coureur klapte tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van San Marino hard in de muur bij de Tosa-hairpin, nadat zijn voorvleugel vlak voor de Villeneuve-bocht was afgebroken onder zijn Simtek-bolide terecht was gekomen. Ratzenberger brak zijn nek en kreeg een schedelbasisfractuur. Het medische team was snel ter plaatse, maar het mocht niet baten. De Oostenrijker overleed op weg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

'Dat ik naar het hospitaal in Bologna moest om Roland te identificeren, is misschien nog wel de meest verschrikkelijke herinnering die ik heb aan het hele gebeuren', stelt Ratzenberger senior, die het wel heel fijn vindt om te zien dat zijn zoon nog altijd herinnerd word. 'We zijn blij dat Roland niet vergeten is', aldus vader Rudolf.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws