De FIA doet onderzoek naar het bergingsvoertuig-incident tijdens de Japanse GP Formule 1
Formule 1

De FIA doet onderzoek naar het bergingsvoertuig-incident tijdens de Japanse GP

De FIA doet onderzoek naar het bergingsvoertuig-incident tijdens de Japanse GP

De FIA heeft bekendgemaakt dat het bestuursorgaan een onderzoek zal starten naar de situatie rondom het veelbesproken bergingsvoertuig. De wagen was al op de baan toen Pierre Gasly onder de rode vlag met een aardig tempo voorbij reed.

'Hoewel het normaal is om auto's onder safety car- en rode vlagomstandigheden te bergen, vanwege de specifieke omstandigheden en ook rekening houdend met de feedback van een aantal coureurs, heeft de FIA een grondige evaluatie gelanceerd naar de gebeurtenissen met de inzet van bergingsvoertuigen tijdens de Japanse Grand Prix', zo luidt het statement van de FIA.

Was er toestemming?

'Dit maakt deel uit van de gebruikelijke praktijk van debriefing en analyse van alle race-incidenten om continue verbeteringen van processen en procedures te garanderen', eindigt het statement. Met name na de vele kritiek op sociale media, heeft de FIA ook niet echt een andere mogelijkheid.

Wat waarschijnlijk voornamelijk onderzocht zal worden is of de baancommissarissen zelf hebben besloten om de kraan de baan op te sturen. Er is namelijk een grote mogelijkheid dat zij daartoe geautoriseerd waren door de wedstrijdleiding en dat zou het verhaal flink veranderen. In de International Sporting Code van de FIA staat namelijk aangeven dat geen enkele marshal of voertuig het circuit mag betreden zonder toestemming.

Kritiek van coureurs en fans

Eerder werd al bekend dat Pierre Gasly voor het incident een straf van twintig seconden kreeg en twee strafpunten voor het te hard rijden onder de rode vlag ontvangt. De Fransman zelf en vele andere coureurs en fans waren met name verbaasd over het bergingsvoertuig dat al erg vroeg op de baan was nadat Carlos Sainz was gecrasht.

Het wekte met name woede op, omdat Jules Bianchi op hetzelfde circuit verongelukte onder vergelijkbare omstandigheden. 'Het is niet respectvol jegens Jules, zijn familie, zijn dierbaren en ons allemaal', liet Gasly eerder al weten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws