F1 Live 16:30u | Sprintkwalificatie Grand Prix van Oostenrijk 2024 Formule 1
Formule 1

F1 Live 16:30u | Sprintkwalificatie Grand Prix van Oostenrijk 2024

F1 Live 16:30u | Sprintkwalificatie Grand Prix van Oostenrijk 2024

Het Formule 1-circus blijft ook dit weekend in Europa, en is aangekomen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Met vier overwinningen is Max Verstappen de meest succesvolle coureur van de Oostenrijkse Grand Prix, maar de Nederlander zal met de naderende concurrentie in de vorm van McLaren en Ferrari dit weekend hard moeten werken om zijn record uit te breiden. Daarnaast is het weekend in Spielberg een sprintweekend, waardoor de coureurs maar een uurtje de tijd hadden om hun bolides te testen. De eerste vrije training werd door het stilvallen van de RB20 van Verstappen ook nog eens onderbroken, waardoor er nog veel onzekerheden zijn voorafgaand aan de sprintkwalificatie.

Verstappen wist in het verleden al vijf keer eerder op de Red Bull Ring te winnen, vier keer de Oostenrijkse Grand Prix en één keer de Grand Prix van Stiermarken. Zijn eerste zege kwam in 2018 vanaf een vierde startplek, en na een spannend kat-en-muis-spel met Kimi Räikkönen. De laatste overwinning van de drievoudig wereldkampioen in Oostenrijk was vorig jaar, toen Verstappen, wederom tijdens een sprintweekend, alles won wat er te winnen viel. De Red Bull Ring ligt Verstappen dus erg goed, maar hij zal dit weekend toch vanwege de dreiging vanuit McLaren, Ferrari en zelfs Mercedes hard moeten werken voor zijn zesde Oostenrijkse overwinning.

Bovendien is het Grand Prix-weekend in Oostenrijk het derde sprintweekend van het jaar, waardoor de coureurs maar een uurtje de tijd hadden om hun auto's op de Red Bull Ring te testen en de juiste afstellingen te vinden. Met het hele veld zo dicht bij elkaar, zal de sprintrace op zaterdagochtend, 12:00 uur Nederlandse tijd, extra spannend worden. De kwalificatie voor de hoofdrace vindt later op de zaterdag plaats, om 16:00 uur, terwijl de hoofdrace zelf om 15:00 uur op de zondag van start gaat.

Norris steeds dichterbij

Met name Lando Norris lijkt het gat naar Verstappen te hebben overbrugd, en wist in Barcelona zelfs al na een ruime twee seconden achter de Nederlander over de finishlijn te rijden. In Montréal was het verschil nog een krappe vier seconden. Bovendien ging Norris er in Barcelona met de polepositie vandoor. De Brit zit dus zelfs op een baan waar de RB20 beter op rijdt, Circuit de Barcelona-Catalunya, op de hielen van Verstappen. Een spannend gevecht tussen Norris en Verstappen op de Red Bull Ring kan dus zeker dit weekend niet worden uitgesloten.

Onvoorspelbare weersomstandigheden

Daarnaast is er ook nog de vraag hoe groot de rol van het weer gaat zijn in Oostenrijk. Eerder deze week werd nog verwacht dat er met name tijdens de kwalificatie op zaterdag en de hoofdrace op zondag flinke regenbuien over het circuit zouden trekken, maar inmiddels is de weersverwachting bijgesteld. Zonnige omstandigheden, en temperaturen van rond de dertig graden, worden nu voorspeld voor het hele weekend. Wat uiteindelijk ook de daadwerkelijke weersomstandigheden in Oostenrijk zullen worden, het weer zal onvoorspelbaar blijven en kan daardoor nog wel eens invloed gaan hebben op het verloop van de race.

VT1: Verstappen snelste tijd, ondanks uitvalbeurt

De eerste vrije training verliep behoorlijk chaotisch voor de Nederlander, maar uiteindelijk trok Verstappen toch aan het langste eind. Halverwege de sessie viel Verstappen uit, toen de RB20 ineens langs de zijkant van de baan stil kwam te staan. De Nederlander werd naar de pitstraat teruggerold, maar kwam een paar minuten later alweer de baan op. Verstappen reed daarna naar de snelste tijd van de sessie, op de zachte band. Norris deed op het laatst nog een poging om over de tijd van de Nederlander heen te komen, maar ging wijd in bocht vier en schoot de grindbak in. Oscar Piastri, Charles Leclerc, Carlos Sainz en Lewis Hamilton maakten daarom de top vijf compleet.

F1 Live 16:30u | Sprintkwalificatie Grand Prix van Oostenrijk 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws