Frijns uit kritiek op wedstrijdleiding Le Mans: 'Dit was gewoon levensgevaarlijk' Formule 1
Formule 1

Frijns uit kritiek op wedstrijdleiding Le Mans: 'Dit was gewoon levensgevaarlijk'

Frijns uit kritiek op wedstrijdleiding Le Mans: 'Dit was gewoon levensgevaarlijk'

De Nederlandse Robin Frijns won de 24 uur van Le Mans in de LMP2-klasse tijdens zijn debuut, maar aan het einde van de prestigieuze race ging het bijna mis, met op een haarspeld na een mogelijk fataal ongeluk. De Toyota-winnaars minderden vaart voor de finishfoto, maar veroorzaakten daardoor bijna een zwaar ongeluk. Frijns vindt dat de schuld bij de wedstrijdleiding ligt.

Rijdend voor het team van WRT zag Frijns in de allerlaatste ronde van de 24 uursrace de andere bolide van zijn team, op dat moment de nummer één rijdend in de LMP2, stilvallen. Frijns kon hierdoor op bizarre wijze als eerste over de finishlijn komen, maar bij de geblokte vlag ging het bijna mis. Frijns was namelijk nog in gevecht met de naderende Tom Blomqvist, en kon uiteindelijk winnen met een marge van slechts zeven tienden van een seconde.

Doordat de strijd tot aan de finishlijn doorging en de Toyota's (de winnaars van de hypercar-klasse, de hoogste klasse, red.) langzaam reden voor een finishfoto, moest Frijns de Toyota's én de man met de geblokte vlag ontwijken. Te veel afremmen zou kunnen betekenen dat hij zijn overwinning in de LMP2 moest afstaan aan Blomqvist. 'Ik denk dat het de laatste keer is dat die man daar heeft gestaan', zegt Frijns tegen De Telegraaf.

Situatie bij finish Le mans 'levensgevaarlijk'

Naast de afremmende Toyota's en de man met de geblokte vlag waren er nog meer auto's die langzaam reden, omdat zij na de Toyota-finish niet nog een ronde hoefden te rijden. Frijns en Blomqvist zaten echter nog volop in gevecht. 'Ik had hem aan mijn kont hangen en was nog vol aan het gassen. De wedstrijdleiding zou ook tegen de Toyota's kunnen zeggen: 'jongens, rij even door, die LMP2's komen eraan.' Leuk zo'n foto met die man en de vlag, maar hij was er bijna geweest.'

Het is bij de 24 uur van Le Mans traditie dat er een man met de geblokte vlag op het asfalt staat om de winnaar(s) te verwelkomen. Hoewel Frijns het een mooie traditie vindt, kijkt hij kritisch naar de wedstridjleiding. 'Tot vlak voor de finish had ik die hele vlagman nog niet gezien, ik werd nog geraakt door een Porsche en verloor mijn auto bijna richting de muur. Ik dacht even: 'dat was het dan voor die man'. Gelukkig kon ik op tijd naar links sturen, maar dit was gewoon levensgevaarlijk.'

De finish van de 24 uur van Le Mans 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws