Grand Prix van Zuid-Afrika keert mogelijk volgend jaar terug op de racekalender Formule 1
Formule 1

Grand Prix van Zuid-Afrika keert mogelijk volgend jaar terug op de racekalender

Grand Prix van Zuid-Afrika keert mogelijk volgend jaar terug op de racekalender

De hoop van Zuid-Afrikanen om een Formule 1 race te organiseren blijft groeien, en er is nu nieuwe informatie binnengekomen. Meerdere bronnen suggereren dat Formule 1-baas Stefano Domenicali binnenkort naar het land vliegt om de mogelijkheid van een Grand Prix in Zuid-Afrika te bespreken. Het zou voor het eerst sinds 1993 zijn dat er weer een Grand Prix verreden wordt op het circuit van Kyalami.

The New York Times heeft gemeld dat de Formule 1 binnenkort zou kunnen terugkeren naar Kyalami in Johannesburg. Domenicali heeft onlangs bevestigd dat Zuid-Afrika de meest waarschijnlijke nieuwe locatie voor de Formule 1 is, en hij hoopt dat dit zo snel mogelijk zal gebeuren, het liefst volgend jaar al, zo schrijft Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNCA.

Woordvoerder Christo Kruger van de eigenaren van het circuit van Kyalami, zei tegen The Citizen het volgende: 'We hebben interesse in een terugkeer van de Formule 1 naar Kyalami, maar we kunnen niet ingaan op de geruchten dat Domenicali van plan is een bezoek te brengen aan Zuid-Afrika.'

Nog geen contact met de Formule 1

Kruger gaat verder: 'Het is aan de Formule 1 om contact met ons op te nemen. Wij zijn niet betrokken als organisator van een evenement, en dat zullen we ook niet gaan doen. We bieden faciliteiten van wereldklasse aan om te huren, en als de Formule 1 ons circuit wil gebruiken, zullen we er alles aan doen om het hele evenement zo goed als mogelijk te laten verlopen. Dat geldt voor iedereen die ons circuit, om wat voor reden dan ook, wilt huren', aldus Kruger.

Verstappen en Hamilton zien Kyalami wel zitten

Max Verstappen en Lewis Hamilton gaven eerder al aan de Grand Prix van Zuid-Afrika wel te zien zitten. 'Ik zou graag in Afrika racen. Dus Kyalami zou een toffe toevoeging zijn', aldus de huidig wereldkampioen. Hamilton steunde de uitspraak van Verstappen: 'Afrika blijft het enige continent zonder race op de huidige racekalender. De race die ik echt graag wil zien is Zuid-Afrika, die zie ik graag aangekondigd worden', voegde hij eraan toe. De laatste keer dat de Grand Prix van Zuid-Afrika werd verreden was in 1993, toen werd de race gewonnen door Alain Prost

Races van de kalender

In de komende jaren zal de Formule 1 wel moeten onderzoeken hoe ze met al het aanbod van circuits om moeten gaan. Qatar heeft een tienjarige deal getekend, China keert volgend seizoen weer terug op de racekalender, en ook Las Vegas komt erbij. De Formule 1 mag maar maximaal 24 races organiseren, iets wat geldt tot 2025 zoals in het Concorde Agreement geregeld is.

Met China, Qatar en Las Vegas in 2023 erbij kom je op 25 races, mocht Zuid-Afrika er dus ook nog bij komen moeten er nog twee races af vallen om op 24 te komen. Domenicali liet zich eerder dit jaar al uit over de toekomst van sommige races: 'Sommige organisatoren hebben aflopende contracten en waarschijnlijk zullen sommige van hen daarna niet meer op de kalender staan'. Er zijn een paar races waarvan het contract momenteel afloopt: België, Frankrijk, Mexico en Monaco. De kans lijkt groot dat deze circuits de slachtoffers zullen zijn. Een overzicht van de hele Formule 1-kalender vind je hier: https://www.f1maximaal.nl/formule1-kalender

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws