Marko: 'De auto is nog steeds niet zoals Verstappen hem graag wil' Max Verstappen
Max Verstappen

Marko: 'De auto is nog steeds niet zoals Verstappen hem graag wil'

Marko: 'De auto is nog steeds niet zoals Verstappen hem graag wil'

Helmut Marko heeft toegelicht waarom Max Verstappen zijn topvorm van 2021 nog niet gevonden heeft dit jaar. Red Bull Racing heeft met de RB18 een bolide geproduceerd waarmee de Nederlander races kan winnen, maar de auto doet nog lang niet altijd wat Verstappen ervan verwacht. Dit, gecombineerd met enkele technische mankementen, heeft Verstappen in de eerste periode van het jaar aardig tegengewerkt.

'Laat ik het zo zeggen: de auto is nog steeds niet zoals Verstappen hem graag wil', stelt Marko in gesprek met Formel1. 'Hij heeft zeer veel grip aan de voorkant nodig', belicht de Oostenrijker, die ook meteen toe moet geven dat die grip aan de voorkant nog ontbreekt. Dit heeft deels te maken met de reglementswijzigingen van 2022.

In het afgelopen tijdperk werd downforce vooral geproduceerd middels de vleugels en aerodynamische eigenschappen van het chassis. Sinds dit jaar wordt die downforce vooral geproduceerd via de vloer, wat het dus lastiger maakt voor een team om een overgrote mate van downforce aan de voorkant van de auto te genereren. Precies dit is dan ook waarom Verstappen niet elk raceweekend zijn niveau van 2021 haalt.

Marko: 'Deze auto heeft wat nerveuze trekjes. Wanneer de auto uitbreekt bij 150 kilometer per uur, verrast dat Verstappen. Dat is hij niet gewend', benadrukt de man uit Graz. Een gebrek aan voorspelbaarheid en een aerodynamisch concept dat Verstappens rijstijl minder goed ligt, maken het dus een zwaar jaar voor de Limburger, die overigens wel gewoon eerste staat in de titelstrijd. Sergio Pérez, zijn teamgenoot, zit dit jaar wel een stuk dichterbij dan in het vorige seizoen.

Verstappen met pech

Verstappen bezet P1 in het coureursklassement, maar heeft geen grote voorsprong. Dit is deels te verklaren door diverse technische problemen die hij gekend heeft. 'Daarnaast heeft hij natuurlijk veel tegenslagen gekend, niet alleen betreffende die twee uitvalbeurten', geeft Marko toe.

'Zo liep de vrijdag in Italië bijvoorbeeld totaal in de soep en hebben we gedurende het jaar problemen met de DRS gekend', aldus de adviseur. In Miami kwam Red Bull ook op zaterdag pas op gang en zodoende heeft Red Bull tot nu toe eigenlijk nauwelijks foutloze weekenden verreden. Daarom is de voorsprong op Charles Leclerc slechts negen punten.

Frustratie bij Verstappen

Die betrouwbaarheidsproblemen hebben tot frustratie geleid bij Verstappen. Vaak houdt hij zich in, maar in Spanje, toen zijn DRS niet werkte, vloekte hij richting zijn pitmuur. Marko vindt deze reactie begrijpelijk: 'Het is een coureur en soms uiten coureurs emoties via de boordradio. Hij is dan weliswaar een enkelvoudig wereldkampioen, maar hij is ook pas 24 jaar oud.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws