Domenicali betwijfelt of Formule 1 een elfde team nodig heeft Formule 1
Formule 1

Domenicali betwijfelt of Formule 1 een elfde team nodig heeft

Domenicali betwijfelt of Formule 1 een elfde team nodig heeft

Het Amerikaanse team Andretti Autosport wil in 2024 toetreden tot de Formule 1-grid, maar dit project heeft een ietwat koude ontvangst gekregen van de rest van het veld, die zich zorgen maken over de structuur van de financiële bonussen bij de komst van een elfde team. Alleen McLaren en Alpine lijken de plannen te steunen van Michael Andretti, wiens poging om het Sauber-team (nu Alfa Romeo genaamd, red.) over te kopen mislukte. Formule 1-CEO Stefano Domenicali twijfelt over de noodzaak van een elfde team op de grid, gezien de goede financiële gezondheid van de tien die er al zijn.

Domenicali zei in Monaco tegen Motorsport dat het de eerste keer in zijn leven was dat alle teams er financieel goed voor stonden. 'Vandaag de dag is het probleem niet om meer teams te hebben, omdat we een wachtlijst hebben. Sommigen zijn daadkrachtiger dan anderen, maar we hebben veel mensen of investeerders die graag in de Formule 1 willen zitten. Maar we moeten de teams beschermen. Dit is echt een teken van een heel gezond systeem.'

Andretti heeft FIA-president Mohammed Ben Sulayem in Miami ontmoet om zijn plannen te bespreken, en onthulde dat hij vanaf deze zomer inderdaad een Formule 1-fabriek in Indianapolis gaat bouwen. Elk team dat lid wil worden van de koningsklasse van de autosport moet 200 miljoen dollar betalen. Dat bedrag zal worden verdeeld over de tien andere teams, volgens de voorwaarden van de nieuwste Concorde-akkoorden.

Alleen zinvolle teams welkom in de Formule 1

Op de vraag of hij denkt dat de Formule 1 momenteel het juiste aantal teams heeft, antwoordde Domenicali: 'Ik denk het wel. En als iemand wil toetreden, moet het echt zinvol zijn.' De Italiaan doelt hier op Audi en Porsche. De automerken lijken in 2026 toe te treden met het nieuwe motorreglement, maar zouden dat willen doen via partnerschappen met bestaande teams - bijvoorbeeld Porsche met Red Bull - of door een al aanwezig team over te nemen. Greg Maffei, CEO van Liberty Media, ontweek een mogelijke deelname van Porsche en Audi, maar zei: 'We hebben de voorzitter en CEO van Volkswagen Group, Herbert Diess, verklaringen horen afleggen die suggereren dat ze geïnteresseerd zijn.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws