Haas roept FIA op tot veranderingen: 'Ik denk echt dat er veel moet worden nagedacht' Formule 1
Formule 1

Haas roept FIA op tot veranderingen: 'Ik denk echt dat er veel moet worden nagedacht'

Haas roept FIA op tot veranderingen: 'Ik denk echt dat er veel moet worden nagedacht'

Günther Steiner wil dat de FIA opnieuw kijkt naar het reglement voor raceherstarts. Daarmee doelt de teambaas van Haas specifiek op de procedure die gehanteerd wordt bij het bepalen van de startopstelling bij zo'n herstart. Momenteel is die opstelling afhankelijk van de laatste plek waar een positiemeting heeft plaatsgevonden.

Zo werd in Australië, toen voor de derde keer een rode vlag werd gezwaaid, uitgegaan van een meetpunt nog voor het einde van de eerste sector. De rode vlag werd namelijk al gezwaaid voordat de auto's de eerste sector van het Albert Park Street Circuit hadden voltooid. Haas-coureur Nico Hülkenberg lag aan het einde van de eerste sector vierde, maar werd door het metingspunt dat de FIA hanteerde teruggezet naar P7.

Terugblikkend daarop hoopt Steiner dat er verandering mogelijk is in het bepalen van een herstartopstelling, specifiek door gebruik te maken van onder meer een GPS-systeem in plaats van zo'n metingspunt. 'Met de technologie die we tegenwoordig hebben, is GPS nauwkeurig genoeg - we gebruiken GPS bijvoorbeeld voor de blauwe vlag', vertelt de Italiaan in gesprek met Sky Sports F1.

Steiner deelt zorgen FIA niet en plaatst vraagtekens bij derde rode vlag

De zorg van het bestuursorgaan van de F1 is echter dat zo'n GPS-systeem niet nauwkeurig genoeg is voor (eind)posities. 'Maar het is wel nauwkeurig genoeg voor een blauwe vlag', reageert Steiner cynisch op de zorgen van de FIA. Ik denk echt dat er veel moet worden nagedacht. We hadden alles kunnen bevriezen, via camera en via GPS, precies op het moment dat de rode vlag uitging.'

Steiner hoopt dat er oplossingen mogelijk zijn, omdat hij niet wil dat fans lang moeten wachten op wie waar start. Dan is er volgens de Haas-teambaas ook nog de vraag of de derde rode vlag wel een code rood had moeten zijn. 'Die derde rode vlag was compleet onnodig en stelde het einde van de race met een halfuur uit. Waarom zou je de safetycar niet meteen inzetten, de race afmaken en iedereen naar huis laten gaan? Ik denk dat er wat discussies moeten zijn over hoe we dit beter kunnen doen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws