Guenther Steiner

Guenther Steiner is de teambaas van HAAS in de F1. Voorheen heeft de Italiaan ook rollen vervuld bij Jaguar en Red Bull.

Guenther Steiner begint in 1986, op slechts 21 jarige leeftijd, aan zijn autosportcarrière als mechanicus bij het rallyteam van Mazda. In 2000 wordt hij aangewezen als directeur van bouwkunde bij het Ford rallyteam en een jaar later haalt de zuid-tiroler voor de eerste maal banden aan met de Formule 1.

Jaguar F1

Van de kersverse teambaas van Jaguar Racing, Niki Lauda, krijgt Steiner de rol van directeur aangeboden en de Italiaan krijgt de kans om zijn visie op het team te projecteren. De resultaten blijven alleen uit: in 2002 eindigt het team als zevende in het kampioenschap, met als gevolg dat Guenther moet vertrekken.

Red Bull 

Nadat Jaguar in 2004 is opgekocht door Red Bull wordt Steiner benadert voor een nieuwe rol binnen het bedrijf. Hij wordt benoemt tot directeur van technische operaties, maar blijft kort aan in deze functie. In 2008 vertrekt Guenter alweer, nu om in de VS een NASCAR team op te richten. In deze periode komt Guenther in contact met Gene Haas die dan het US F1 team wil oprichten. Uiteindelijk wordt Guenther Steiner in 2014 benoemt tot teambaas van de renstal dat dan de naam HAAS draagt.

HAAS

In 2016 is het grote moment daar en staat voor het eerst in dertig jaar een Amerikaans team aan de start van een Formule 1-race. De equippe is een zogenoemd privateer team en is afhankelijk van andere bedrijven voor de aanlevering van onderdelen. De eerste twee jaren doet de renstal het niet slecht voor een beginnend team, met twee achtste plekken in het constructeurskampioenschap. 2018 blijkt succesvoller met een vijfde positie, waarna het vanaf 2019 een dip beleeft met als dieptepunt 2021, waarin het team stijf onderaan eindigt met nul punten.

 

 

 

Guenther Steiner Nieuws