Albert Park Street Circuit

Op 21 maart 2021 is het weer zo ver, en begint het nieuwe Formule 1 seizoen. Sinds 2012 is de Grand Prix van Australië de vaste opener van het F1-jaar en wordt er gereden door de straten van Melbourne. Wie in 2021 op het podium eindigt is maar de vraag doordat de drie topteams gelijk lijken op te gaan in de ontwikkeling strijd. 

In 1953 wordt de eerste wedstrijd voor het Formule 1 kampioenschap gereden op het Albert Park Street Circuit. Na slechts vijf jaar wordt de race aan banden gelegd, met een heropening meer dan dertig jaar later. De race keert in 1985 terug naar Australië, alleen dan op het stratencircuit van Adelaide. Een elftal jaar later, in 1996, wordt Melbourne opnieuw de gastheer en is dat sindsdien. Tot 2019 leek de baan Max Verstappen niet goed te liggen en was de vijfde positie zijn beste resultaat. In het 2019-seizoen verbrak de Nederlander deze gang van zaken en claimde hij de op één na hoogste trede van het podium.

De baan bevat, zoals veel stratencircuits, nauwelijks lange rechte stukken. Dit maakt inhalen op de baan een lastige bezigheid. Om de coureurs een handje te helpen in het langs de tegenstanders komen zijn er twee DRS zones toegevoegd. Het circuit is in totaal 5303 meter lang en telt 16 bochten, welke nagenoeg allemaal zijn vernoemd naar oud-Formule 1 coureurs. De bochten 15 en 16, beter bekend als ‘Senna’ en ‘Prost’, zijn daarvan twee listige voorbeelden, doordat erg vroeg moet worden geremd. 

De baan is dus gelegen in Melbourne en het is aangelegd in het Albert Park rondom een door mensen uitgegraven meer. In contrast met de razende motoren, is het Albert Park een oase van rust; waar fans in Nederland het in Zandvoort in de duinen comfortabel kunnen maken, bewonderen de toeschouwers in Australië de race op hun gemak in het park. Afgezien van de vroege vogels is het kijken naar de seizoensopener in Nederland vaak niet zo gemakkelijk, door het verschil in tijd begint de Australische GP in Nederlandse tijd namelijk om 06:10. 

 

 

Layout Albert Park Street Circuit

 

Albert Park Street Circuit
undefined

Albert Park Street Circuit Nieuws