Shwartzman kritisch op coureursselectie van F1-teams: 'Voor mij gaat het niet op' Formule 1
Formule 1

Shwartzman kritisch op coureursselectie van F1-teams: 'Voor mij gaat het niet op'

Shwartzman kritisch op coureursselectie van F1-teams: 'Voor mij gaat het niet op'

Robert Shwartzman geeft aan dat hij geen hoge verwachtingen heeft voor een carrière in de Formule 1, aangezien hij in 2023 hoogstwaarschijnlijk opnieuw geen stoeltje weet te bemachtigen. Hij is ook kritisch op de teams uit de koningsklasse en de selectiemethode voor nieuwe coureurs.

De coureur die sinds dit jaar onder de Israëlische vlag rijdt, racete in 2020 en 2021 in de Formule 2 en werd toen vierde en tweede. Een nette prestatie, alleen kreeg hij dit seizoen geen stoeltje in de Formule 1, maar hij is wel testrijder bij Ferrari. 'Eerlijk gezegd was het een moeilijk jaar', vertelt Shwartzman over zijn jaar bij MotorsportWeek.com.

Hij geeft aan dat zijn voorkeur toch echt uitgaat naar zelf rijden in een kampioenschap. 'Helaas heb ik niet geracet, wat voor elke coureur een groot ding is. Wat er in de toekomst zal gebeuren, weet ik nog niet, maar het is supermoeilijk en uitdagend om in de Formule 1 te komen', is de 23-jarige coureur reëel. Aan zijn mentaliteit ligt het naar eigen zeggen niet. 'Ik heb altijd gepusht en hard gewerkt.'

Shwartzman: 'Het is verdrietig, omdat het zoveel werk was'

Momenteel weet hij niet of het ooit zal lukken om in de koningsklasse een vast stoeltje te bemachtigen. 'Zal het gebeuren of niet gebeuren? In dit stadium weet ik het niet. En dat is natuurlijk heel verdrietig voor mij omdat het zoveel werk is geweest en ik bleef pushen en geloven, en aan het einde gebeurt het nog steeds niet om verschillende redenen', vertelt Shwartzman teleurgesteld.

Er is één ding dat hij naar eigen zeggen beter had kunnen doen om wel zijn doel te bereiken. 'Dat was om mijn resultaten in 2020 en 2021 beter te maximaliseren. Dat zou me waarschijnlijk hebben geholpen om wel in de Formule 1 te komen, maar het was nog steeds geen garantie geweest', legt Shwartzman uit.

De coureur legt ook uit waarom hij denkt dat hij moeite zal hebben bij het vinden van een stoeltje. 'Nou, ik kan niet naar een team gaan en zeggen: kies mij, omdat ik het echt verdien en de resultaten zou brengen. Dat kan ik niet doen', vertelt hij. De beslissing ligt namelijk niet bij hem en teams willen het niet riskeren om pas later te zien hoe zijn resultaten zijn. 'Dus kijkend naar hoe het er nu voor staat, is het misschien niet de belangrijkste prioriteit voor hen.'

'Ik snap de coureurskeuzes niet echt'

Toch ligt het feit dat de Israëlische coureur geen stoeltje heeft niet alleen aan hemzelf, denkt hij. 'De Formule 1 is tegenwoordig een beetje raar om eerlijk te zijn. Vanuit mijn kant begrijp ik de line-up en de coureurskeuzes niet echt', zo vertelt hij. 'Ik wil geen namen noemen, maar voor mij slaat het helaas niet altijd ergens op.' Hij noemt een recentelijk voorbeeld om zijn mening kracht bij te zetten. 'Oscar (Piastri, red.) moest een jaar wachten en het was een beetje rommelig voor hem.'

Ook een andere coureur moest lange tijd wachten op een stoeltje in de Formule 1. 'Voor Nyck (de Vries, red.) gebeurde het na drie jaar', vertelt Shwartzman. Toch is hij niet zeker dat iets soortgelijks voor hem zal gebeuren, omdat voor de Nederlander alles samenkwam. 'Hij kreeg één kans en die pakte hij. Zal ik dat doen? Wie weet. Om hier te wachten en tijd te verspillen in de hoop dat er een wonder zal gebeuren, vind ik niet echt logisch. Ik wil hoe dan ook volgend jaar echt racen, omdat ik het racen mis', eindigt Shwartzman.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws