Update III | FIA geeft helderheid rondom tijdstrafdebacle Alonso van GP Saoedi-Arabië Formule 1
Formule 1

Update III | FIA geeft helderheid rondom tijdstrafdebacle Alonso van GP Saoedi-Arabië

Update III | FIA geeft helderheid rondom tijdstrafdebacle Alonso van GP Saoedi-Arabië

Fernando Alonso heeft een tijdstraf van tien seconden gekregen na de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Het team van Aston Martin heeft een tijdstraf van de Spanjaard op een verkeerde manier aangepakt, net zoals het team van Alpine bij Esteban Ocon een week eerder. Het team raakte de auto te vroeg aan bij het dienen van een vijf seconden tijdstraf. Hierdoor neemt George Russell de derde plek over van Alonso, die hierdoor op 99 podiums blijkt steken.

Alonso kreeg aan het begin van de race al direct een tijdstraf van vijf seconden. De coureur stond verkeerd in zijn grid slot en kende daarmee een zelfde soort start als Ocon, die in Bahrein ook werd bestraft. De start van Alonso was heel goed, aangezien hij direct de leiding overnam van Sergio Pérez. Hij moest zowel de eerste als de tweede plek afstaan aan beide rijders van Red Bull Racing, aangezien Max Verstappen als tweede wist te finishen. Een podiumplek werd het uiteindelijk ook niet voor Alonso.

Toen Alonso naar binnenkwam tijdens een safetycar-situatie besloot het team om ook de straf gelijk uit te zitten. Binnen de vijf seconden raakte het team van Aston Martin echter de auto aan van de Spanjaard en dat werd bestraft door de wedstrijdleiding. Alonso kreeg tien seconden aan zijn broek en dat betekende dat hij zijn podium aan Russell moet laten. Hij weet nog wel voor Lewis Hamilton te eindigen, waardoor Alonso twaalf punten bij mag schrijven.

Geen honderdste podium voor Alonso

Het had een hele mooie dag kunnen worden voor Alonso, want vanaf de eerste startrij leek het zeer reëel dat hij zijn honderdste podium zou pakken. De coureur mocht mee het podium op, dus de feeststemming was zeker aanwezig bij de man uit Oviedo. Die feeststemming zal nu dus weg zijn, aangezien Alonso op de 99 podiums blijft steken door zijn straf. Over twee weken kan de coureur van Aston Martin het opnieuw proberen in Melbourne tijdens de Grand Prix van Australië.

Update 22:56 (19/03) | FIA draait straf Alonso terug, Aston Martin-coureur pakt honderdste podium

De FIA heeft op de late zondagavond alsnog de tweede straf voor Fernando Alonso omgedraaid. De coureur kwam als derde over de streep en stond zelfs op het podium, maar de Spanjaard moest zijn trofee aan George Russell geven vanwege een tien seconden tijdstraf. Deze straf heeft de FIA nu teruggedraaid, waardoor Alonso alsnog zijn podiumplek mag behouden. Dat betekent dat hij voor de honderdste keer in zijn carrière een podiumfinish heeft gehaald in de Formule 1.

Update II 10:30u (20/03) | FIA gaat regels herzien na controverse rondom tijdstraf Alonso

De FIA gaat de regels omtrent het 'werken aan de auto' tijdens het inlossen van een tijdstraf nog eens herzien. Fernando Alonso kreeg na afloop van de race een tijdstraf van tien seconden nadat zijn monteurs tijdens een pitstop niet vijf seconden van de auto afbleven. De Aston Martin-coureur kreeg eerder een tijdstraf van vijf seconden omdat hij niet goed in zijn grid box stond. Tijdens de safetycar-periode wilde Alonso direct zijn straf inlossen.

Bij het inlossen van de tijdstraf werd duidelijk dat de krik de auto van Alonso te vroeg raakte. Echter zat er voldoende speling in de interpretatie van 'werken aan de auto'. Aston Martin kwam met zeven voorbeelden van eerdere identieke onbestrafte incidenten. Hierop besloot de FIA de straf van de tweevoudig wereldkampioen terug te draaien. Hierdoor mocht Alonso alsnog zijn honderdste podium in de Formule 1 vieren.

Het bewijsmateriaal van Aston Martin is voor de FIA dan ook voldoende reden om nog eens naar de regels te kijken. 'Dit is door deze specifieke omstandigheden aan het licht gekomen. Dit onderwerp zal daarom worden behandeld tijdens de volgende Sporting Advisory Committee, die plaatsvindt op donderdag 23 maart. Vóór de Grand Prix van Australië zal er duidelijkheid gegeven worden', zegt de FIA in een statement.

Update III 5:18u (31/03) | FIA geeft helderheid rondom tijdstrafdebacle van GP Saoedi-Arabië

De FIA beloofde na afloop van de Grand Prix van Saoedi-Arabië meer duidelijkheid te geven rondom het debacle met de tijdstraffen van Fernando Alonso. De Spanjaard kreeg naderhand een tijdstraf van tien seconden omdat de monteurs zijn auto vroegtijdig aanraakten, terwijl ze vijf seconden moesten wachten om de vorige straf uit te zitten. Die straf van vijf seconden kreeg hij weer omdat hij verkeerd in de gridslot stond, wat Esteban Ocon in Bahrein overkwam.

In een statement laat het bestuursorgaan weten dat ze de zaak opnieuw hebben ingezien. 'Deze omstandigheid is ontstaan door een gebrek aan duidelijkheid in de formulering van de relevante regelgeving en tegenstrijdige precedenten die door dit specifieke incident aan het licht zijn gekomen. De regel zelf was een punt van discussie geweest tijdens recente vergaderingen van het Sporting Advisory Committee, het forum waarin de FIA, FOM en alle teams wijzigingen aan de F1 Sporting Regulations bespreken en voorstellen voor goedkeuring en implementatie in het FIA Formula One World Championship', laat de FIA weten.

De FIA heeft nu twee maatregelen genomen, waarvan de eerste betreft dat 'werken aan de auto' en het 'aanraken van de auto' ook de krik aan de voorkant en de achterkant van de auto betreft. Daarnaast is de verbreding van de startgridboxen met 20 cm vanaf de Australische Grand Prix van kracht. 'Er zal ook een middenlijn worden uitgeprobeerd om coureurs te helpen bij het correct positioneren van hun auto's tijdens de vrije training op vrijdag in Melbourne en in afwachting van feedback en discussie tijdens de briefing van de rijders kan deze ook in de toekomst worden geïmplementeerd.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws