Verslag VT2 | Hamilton zet Mercedes bovenaan, ontevreden Verstappen glijdt naar P5 Formule 1
Formule 1

Verslag VT2 | Hamilton zet Mercedes bovenaan, ontevreden Verstappen glijdt naar P5

Verslag VT2 | Hamilton zet Mercedes bovenaan, ontevreden Verstappen glijdt naar P5

Lewis Hamilton heeft de eerste dag in Spanje als snelste afgesloten. Net als in de eerste training waren de verschillen later op de middag weer bijzonder klein. Carlos Sainz bleef met een achterstand van 22 duizendsten prima in het spoor van de Mercedes-coureur en ook Lando Norris bleef ruim binnen een tiende van de snelste tijd. Max Verstappen kende juist een mindere sessie, de Nederlander klaagde over de balans van zijn RB20 en vroeg zelfs om een andere voorvleugel. Ook deze bracht hem niet verder dan P5.

Net als tijdens de eerste vrije training eerder op de middag kozen veel coureurs ervoor om hun bolides meteen het circuit op te sturen. Zevenvoudig wereldkampioen Hamilton was dit keer de eerste coureur die zijn geluk ging beproeven en binnen vijf minuten waren alle twintig coureurs al minstens eenmaal rond het Circuit de Barcelona-Catalunya gegaan.

In tegenstelling tot eerder op de dag kozen vrijwel alle coureurs ditmaal om de sessie aan te vangen op de mediumband. Het was, niet geheel verrassend, Hamilton die de eerste tijd op de klokken bracht. Zijn tijd van 1:15,0 bleef echter niet lang staan, want Lando Norris dook er even later fors onder. Met een 1:14,1 was de McLaren-coureur maar liefst negen tienden sneller dan zijn landgenoot. Hamilton verbeterde zich echter flink in zijn tweede poging en dat leverde hem de derde tijd op. Ook teamgenoot Russell begon goed aan VT2, de Brit was in zijn tweede run zelfs een tiende rapper dan Norris.

Andere voorvleugel Verstappen

Ondertussen was ook Verstappen al flink aan het trappen in de RB20 en met een 1:14,447 zat de Nederlander er met de vierde tijd redelijk bij. Zelf liet de Red Bull-coureur echter al snel aan zijn team weten dat hij allesbehalve tevreden was over de balans in zijn auto. 'De auto bijt niet', meldde Verstappen aan zijn engineer Gianpiero Lambiase. De Nederlander probeerde het nog even, maar liet al vlot weer van zich horen, ditmaal met het verzoek om een andere voorvleugel te laten monteren. Er was meteen werk aan de winkel voor het team van Red Bull.

Verstappen was echter niet de enige met problemen in het eerste deel van de tweede oefensessie, want ook bij Oscar Piastri ging het niet volgens plan. Na twintig minuten werd de jonge Australiër door McLaren naar binnen geroepen vanwege een dataprobleem. Op hetzelfde moment zocht zijn teamgenoot Norris juist weer het circuit op. De Brit deed op het zachte rubber.

Sainz opent, Hamilton neemt over

Norris was echter niet de eerste coureur die op een setje van de zachte band naar buiten reed, beide Williams-coureurs Alexander Albon en Logan Sargeant gingen hem voor. Datzelfde gold voor de mannen van Ferrari, van wie Carlos Sainz de snelste was. Met een prima tijd van 1:13,286 gaf de Spanjaard het thuispubliek kortstondig een mooie opsteker, ook al is het slechts vrijdag, maar lang bleef zijn tijd niet staan. Waar Norris en Leclerc zich nog stukbeten op de tijd van Sainz, daar slaagde Hamilton er wel in om P1 af te snoepen van de thuisrijder.

Ondertussen had ook Verstappen zich weer op het circuit gemeld na een kort bezoekje aan zijn team. Met een nieuwe vleugel en een set van de zachte banden zocht de WK-leider meteen de aanval. Na een paarse eerste sector, liet de regerend wereldkampioen bijna een halve seconde liggen in sector twee. In de laatste sector won hij nog wat tijd terug, maar hij bleef steken op P3, wat al snel P4 werd.

Alpine verrast, Pérez nog zoekende

Ook de vierde plek zou Verstappen niet vasthouden. Als een duveltje uit een doosje nestelde Pierre Gasly zich in zijn Alpine tussen Norris en Verstappen. Het geplaagde Franse team kent een moeizaam seizoen, maar liet zich in het tweede deel van VT2 goed van voren zien, want ook de na dit seizoen bij Alpine vertrekkende Esteban Ocon zette even daarvoor al een prima tijd op de klokken. Zijn tijd van 1:13,7 leverde hem eveneens een plekje in de top tien op.

Waar Alpine zich juist eens van voren liet zien, daar was Pérez juist onzichtbaar. Met nog twintig minuten op de klok stond de Mexicaan op de laatste plaats, maar de Red Bull-coureur was wel bezig aan een tijdsverbetering. Na een degelijke eerste sector verloor Pérez, net als Verstappen, flink wat tijd in de tweede sector. Ook in het laatste gedeelte van het circuit kwam daar nog een dikke tiende bij en dus wist de Mexicaan zijn tijd wel aan te scherpen, maar indrukwekkend was deze allerminst. Op ruim acht tienden van Hamilton, die de ranglijst nog altijd aanvoerde, bleef Pérez steken op P13.

In de slotfase was het zoals gewoonlijk tijd voor de racesimulaties. Meestal is dat een punt waarop Verstappen het verschil kan maken, maar opnieuw leek de balans nog allerminst naar de wens van de Nederlander. Zijn tijden waren ook niet direct veelbelovend. Maar aan de tijden veranderde logischerwijs niets meer en dus eindigde Hamilton bovenaan de tijdenlijst. De Brit wordt op de voet gevolgd door Sainz en Norris. Verstappen kwam niet verder dan de vijfde plek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws