Zesvoudig racewinnaar Tony Brooks op negentig jarige leeftijd overleden Formule 1
Formule 1

Zesvoudig racewinnaar Tony Brooks op negentig jarige leeftijd overleden

Zesvoudig racewinnaar Tony Brooks op negentig jarige leeftijd overleden

Tony Brooks, Formule 1-coureur in de jaren vijftig, is op negentigjarige leeftijd overleden. De Brit was de laatste overlevende Grand Prix-winnaar uit de jaren vijftig. In zijn carrière als Formule 1-rijder wist Brooks in totaal zes overwinningen te boeken. In 1959 kwam de coureur zelfs dicht bij het wereldkampioenschap in de koningsklasse van de autosport, maar die moest hij laten aan Jack Brabham.

Brooks, geboren op 25 februari 1932 in Dukinfield, groeide op als zoon van een tandarts en ging zelf naar de Universiteit van Manchester om het vak te leren. Toen hij eenmaal de Formule 1 binnenkwam, leverde hem dat ook de bijnaam 'The Racing Dentist' op. Hij maakte zijn debuut in 1956 voor BRM bij de Grand Prix van Groot-Brittannië. Datzelfde jaar mocht hij zichzelf ook officieel tandarts noemen.

Het BRM-tijdperk van Brooks duurde slechts een jaar, want in 1957 stapte hij over naar Vanwall, waar hij twee seizoenen reed. In 1957 pakte hij tijdens de Grand Prix van Monaco zijn allereerste podium en drie races later, op het circuit van Aintree in Liverpool, pakte hij zijn eerste overwinning. Deze zege moest hij echter wel delen met teamgenoot Stirling Moss, aangezien ze allebei de Vanwall-auto bestuurden.

Brooks moet titel laten aan Brabham

In 1958 reed de 'The Racing Dentist' nog steeds voor Vanwall en dat bleek een succesformule te zijn. De coureur pakt immers nog eens drie overwinningen, namelijk in België, Duitsland en Italië. Hij eindigede als derde in het wereldkampioenschap en een jaar later maakte hij de overstap naar het fameuze team van Ferrari. Brabham was dat jaar alleen net te sterk voor Brooks. De coureur van Ferrari pakt nog twee overwinningen, maar hij komt zeven punten te kort ten opzichte van de Australiër.

Brooks verrijdt zijn laatste Formule 1-race in 1961 tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Winnen deed Brooks niet meer, maar tijdens zijn allerlaatste race pakte hij wel het laatste plekje op het podium. Brooks was geliefd door de mensen die destijds in de Formule 1 reden. 'Hij was onderdeel van een speciale groep pioniers die de grenzen verlegden', zegt Stefano Domenicali bij Formula1.com. Brooks overleed op 3 mei laat in de avond.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws