Hakkinen verwacht meer leiderswissels tussen Red Bull en Mercedes in 2021 Opinie
Opinie

Hakkinen verwacht meer leiderswissels tussen Red Bull en Mercedes in 2021

Hakkinen verwacht meer leiderswissels tussen Red Bull en Mercedes in 2021

Mika Hakkinen zag hoe Red Bull Racing in de laatste race voor de winterstop de WK-leiding uit handen moest geven. Na twee zeer ongelukkige weekenden is er niets meer over van de voorsprong van Max Verstappen en ligt het voordeel nu bij Lewis Hamilton. Zonde, stelt de voormalig McLaren-coureur, die desalniettemin vindt dat de Nederlander uitstekend werk geleverd heeft in Hongarije.

Tijdens de kwalificatie werd al duidelijk dat Red Bull de verwachtingen niet waar kon maken op de Hungaroring. Een downforce-intensief circuit had de Oostenrijkse renstal beter moeten liggen dan haar Duitse tegenpolen, maar Hamilton en teamgenoot Valtteri Bottas sloegen een flink gat naar de concurrentie. 'Toen werd het al duidelijk dat Mercedes een stap heeft gezet. De marge is klein, maar in een titelstrijd die zo spannend is als die van 2021 telt elke verbetering.'

'Dat incident in de eerste bocht heeft een grote impact gehad op de titelstrijd. Valtteri heeft geaccepteerd dat het zijn fout was. Die fout maak je makkelijk op een natte baan, maar het was doodzonde dat Lando Norris geschept werd na zijn ijzersterke start', zo vervolgt de Fin zijn analyse. Hij geeft aan dat hij wel begrijpt dat zijn landgenoot de fout maakte die later door diverse analisten als amateuristisch bestempeld werd.

Bottas kegelt twee Red Bulls eruit

Niet alleen Norris was de dupe van de remfout van de Mercedes-coureur. Via de Brit knikkerde Bottas twee directe concurrenten van Red Bull van het circuit. Met name voor Sergio Perez betekende dit het einde van de wedstrijd. Hakkinen in zijn blog voor Unibet: 'De schade aan de Red Bulls beïnvloedde de titelstrijd en de race pas écht. Perez lag uit de race en Max Verstappens auto was zwaar toegetakeld.'

'Miraculeus dat hij met die auto nog steeds een punt heeft weten te scoren. Dit was voor Red Bull een loodzware dag', spreekt Hakkinen over inmiddels het tweede team van het F1-kampioenschap. Later doken er foto's op van de bolide van de Limburger, die aan de rechter kant geen bargeboard meer over had. Door de onbalans die dit creëerde aan boord, was een eindklassering hoger dan de tiende plaats geen optie meer voor de Red Bull Racing-ster.

Mercedes en Red Bull in 2021

Zo is er een einde gekomen aan een turbulente eerste seizoenshelft, waarin het voordeel al enkele keren verlegd is van Mercedes naar Red Bull, en weer terug. 'Na een overwinning in Silverstone en een podiumplaats in Hongarije ligt Hamilton weer aan de leiding in het kampioenschap, terwijl Verstappens crash opgevolgd werd door een lastige race die hem slechts één punt opleverde.' Middels de diskwalificatie van Sebastian Vettel en de punten uit de sprintrace op Silverstone eindigt hij daarmee op vijf punten uit twee wedstrijden.

'Het is te moeilijk om nu te bepalen wie de titelstrijd gaat winnen. In twee weken is het volledig omgeslagen en in de tweede helft van het seizoen verwacht ik niets minder dan dit nog een paar keer te zien', concludeert Hakkinen, die een strijd tot het bittere eind verwacht. Mercedes lijkt de bovenliggende partij momenteel, maar het is volgens de tweevoudig wereldkampioen zeker geen gegeven dat dit de rest van het jaar ook zo zal zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws