Update | Marko ontkracht geruchten rondom Honda-motor: 'Dit is totale onzin' Formule 1
Formule 1

Update | Marko ontkracht geruchten rondom Honda-motor: 'Dit is totale onzin'

Update | Marko ontkracht geruchten rondom Honda-motor: 'Dit is totale onzin'

Red Bull Racing lijkt de laatste paar Grands Prix de gevechten op de baan te verliezen van Mercedes, daar waar het team van Max Verstappen het seizoen ijzersterk begon. Analyses van verschillende media wijzen op een 'terugval' van de Honda-motor, iets wat tot nu toe nog niet verklaard kan worden. Toch hebben de twee rivalen hier allebei een tegenstrijdige verklaring voor.

Er is geen twijfel dat de snelheid van de RB16B op het rechte stuk op en neer gaat. In Frankrijk en Oostenrijk, waar motorvermogen doorgaans van levensbelang is, was Red Bull erg sterk, met driemaal een poleposition voor Verstappen. Volgens de data-analyse van Auto, Motor und Sport was de Honda-motor destijds gelijkwaardig of zelfs superieur aan de krachtbron voor Mercedes, iets wat veel beloofde voor de rest van het seizoen.

Desalniettemin leek de snelheid op het rechte stuk bij Red Bull èn AlphaTauri in Groot-Brittannië en Hongarije in te zakken. Volgens het bovenstaande medium verloor Red Bull op beide circuits een halve seconde op de rechte stukken, een merkwaardig verschijnsel gegeven de Grands Prix ervoor. De sprongen in motorprestaties zorgen voor speculatie onder de teams. Volgens Red Bull heeft Mercedes in de afgelopen weken terrein gewonnen. 'Wij rijden met hetzelfde vermogen als in Oostenrijk en Frankrijk. Het lijkt er dus op alsof Mercedes extra pk's heeft gevonden in de tussentijd', aldus de Oostenrijkse renstal.

Red Bull en Mercedes komen met tegenstrijdige verklaringen

De verklaring van Red Bull is bedenkelijk, met name omdat de teams vanwege de 'engine freeze' geen upgrades mogen doorvoeren bij de krachtbronnen dit jaar. Mercedes heeft zelf dan ook een andere verklaring voor de inkakkende Honda-motor. 'Wij hebben het gevoel dat Honda een stapje terug heeft genomen', waarmee de wereldkampioenen suggereren dat Honda een lagere motorstand hanteerde bij de vorige raceweekenden. 'Wij hebben daarentegen niets veranderd. Wij rijden op de hoogst mogelijke stand, net zoals de rest van het seizoen.'

Toch is er een mogelijke derde verklaring voor de mysterieuze schommelingen van Honda en Red Bull wat betreft de prestaties op het rechte stuk. Hetzelfde goed ingevoerde Auto, Motor und Sport richt zich daarbij op geruchten binnen de paddock, die wijzen op een mogelijke ingreep van de FIA. Volgens de Duitsers heerst er bij Mercedes de indruk dat de FIA iets heeft gevonden in de Honda-motor wat niet mag, waardoor het vermogen de afgelopen weken afnam. Zo'n 'ingreep' hoeft naar verluidt niet worden gecommuniceerd naar derden en dus is het goed mogelijk dat dit door Red Bull, de FIA en Honda vakkundig binnenskamers wordt gehouden, zo schrijft men.

Update 17.00u (06/08) | Marko ontkracht geruchten rondom Honda-motor: 'Dit is totale onzin'

Helmut Marko heeft gereageerd op een recent verhaal dat verscheen op Auto, Motor und Sport. Middels het autosportmedium werd gesuggereerd dat het verschil in vermogen tussen Mercedes en Red Bull Racing de afgelopen wedstrijden schommelde, en dat dat te verklaren was door een terugval van Honda, of een verbetering bij Mercedes. Marko stelt dat die laatste optie het geval is.

'Dit is totale onzin. Er zijn ons geen restricties opgelegd, van de FIA niet en van Honda ook niet. We hebben de motor dan ook niet terug hoeven schroeven tijdens de afgelopen wedstrijden', bevestigt Marko als hij door F1-Insider geconfronteerd wordt met het verhaal. Waar gesuggereerd werd dat er wellicht iets niet helemaal in de haak zou zijn met de Honda-motor, spreekt de Oostenrijker deze vermoedens nu dus tegen.

Marko vervolgt: 'We hebben met dezelfde krachtbron gereden in Hongarije als daarvoor, in tegenstelling tot Mercedes. Niet alleen hebben zij upgrades doorgevoerd aan de auto, ook hebben ze aan de motor gesleuteld. Vandaar dat ze sinds Silverstone weer uitlopen op de rechte stukken.' De Red Bull-scout verklaart het krachtsverschil tussen zijn eigen team en de Duitse concurrenten dus aan de hand van updates die bij Mercedes doorgevoerd zijn.

Mercedes met updates

Mercedes kwam in Silverstone voor de dag met een groot upgradepakket voor de W12. Daarmee wist Lewis Hamilton Max Verstappen al af te troeven in de kwalificatie. Van een volledige race tussen de twee heren kwam het niet, maar het was spannend geworden. Marko weet namelijk wat Mercedes verbeterd heeft aan de motor: 'Je kan horen dat Mercedes de koeling verbeterd heeft. Zodoende kunnen ze meer vermogen uit de motor halen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws