Sprintrace

Sprintraces werden voor het eerst gehouden in het Formule 1-seizoen van 2021. In 2021 waren er drie sprintraces, net als een jaar later. Sinds 2023 zijn er zes sprintraces per jaar. Max Verstappen werd in 2023 in Qatar de eerste coureur die in een sprintrace tot wereldkampioen gekroond werd.

Het sprintformat is verschillende keren gewijzigd, zo ook weer in 2024. De coureurs rijden in sprintweekenden op vrijdag eerst de eerste en enige vrije training, om later op de avond de Sprint Shootout af te werken, de kwalificatie voor de sprintrace. Deze sprintrace vindt dan op zaterdag plaats, en duurt ongeveer een half uur. Na de sprintrace is het tijd voor de kwalificatie voor de Grand Prix zelf, die dan op zondag verreden wordt.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

In 2024 wordt er zes keer gesprint. De eerste sprintrace wordt georganiseerd in China, dat de afgelopen vier jaar ontbrak op de kalender. Verder vinden er twee sprintraces plaats in de Verenigde Staten: in Miami en in Austin. De overige sprintraces worden verreden in Oostenrijk, Brazilië, en Qatar, drie circuits die ook in 2023 al een sprintrace organiseerden. De top acht in de sprintrace verdient punten: acht punten voor de winnaar, aflopend tot één punt voor de nummer 8.

Sprintrace Nieuws